El PP anuncia un "gran acte" a Madrid contra l'amnistia

Cuca Gamarra ha anunciat que se celebrarà el cap de setmana del 23-24 de setembre, just abans de la investidura de Feijóo

Cuca Gamarra en una imatge d'arxiu / Agències
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
13 de setembre 2023 - 10:34 Actualitzat: 13 de setembre 2023 - 21:11

La secretària general del Partit Popular, Cuca Gamara, ha avançat aquest dimecres que el partit prepara una mobilització a Madrid per a protestar contra l'amnistia. Se celebrarà el cap de setmana del 23 i 24 de setembre, la vespra de la sessió d'investidura al Congrés dels Diputats. "Un gran acte a Madrid que serà obert, si el temps ho permet, perquè la societat hi puga participar", ha explicat Gamarra en una entrevista en Antena 3, en la qual ha assenyalat que se celebrarà abans del debat d'investidura en el qual és candidat el líder popular, Alberto Núñez Feijóo.

Serà anterior també, per tant, a la manifestació contra l'amnistia convocada a Barcelona per al 8 d'octubre per Societat Civil Catalana (SCC), a la qual ha anunciat que assistirà la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. Gamarra ha exposat que davant de l'amnistia que poden pactar el PSOE i Junts el seu partit respondrà "des de l'àmbit polític, però també des de l'àmbit social". 

En aquesta mobilització social contra l'amnistia ha emmarcat també la crida que va fer dimarts passat l'expresident del govern espanyol José María Aznar. A Gamarra li sembla que les declaracions de l'expresident van estar "dins del que en democràcia es pot defendre" i, per tant, al seu parer, lluny de les acusacions de "colpisme" de la ministra portaveu en funcions, Isabel Rodríguez. Segons Gamarra, Rodríguez va fer "un exercici de perversió" en tergiversar les paraules d'Aznar perquè l’executiu, diu, "busca una hiperactuació, cortines de fum".

L’objectiu: pressionar al PSOE per les crítiques

La formació que lidera Feijóo ha cridat a unir-se a UPN i, segons fonts populars, aquesta invitació és extensible a tota la ciutadania, partits, agents socials i associacions que rebutgen l'amnistia, per la qual cosa inclou tant Vox com els crítics del PSOE. Els populars han obert amb el partit d’ultradreta una nova etapa després que Santiago Abascal donara el vot favorable a la investidura de Feijóo i que segellaren tots dos l'aliança, que té reflex en les cinc autonomies que governen en coalició. Vox decidirà si acudeix a l'acte en funció de si és de partit o té un caràcter més ampli.

El PP busca, a més, pressionar al PSOE per les crítiques contra l'amnistia que han expressat públicament antics líders —com Felipe González i Alfonso Guerra— i dirigents en exercici, com el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que ja ha avançat que no acudirà a l'acte.

D'aquesta manera, i deixant en segon pla la cerca de suports per a la investidura, fallida si no hi ha sorpreses, Feijóo ha anat escalant la seua oposició a la formació d'un possible govern de Pedro Sánchez amb el suport de Junts, ERC i EH Bildu. Ha passat de la seua intenció inicial —després rectificada— de dialogar amb Junts, a anunciar mocions als ajuntaments i parlaments autonòmics perquè el PSOE es posicione sobre l'amnistia. A més, ha avisat que usarà la seua majoria absoluta al Senat i que està disposat a acudir a la Justícia. Ara mou les seues reivindicacions en l'espai públic.

L’oposició carrega durament contra Feijóo

Els retrets dels seus adversaris han continuat. El PSOE, en boca del portaveu parlamentari, Patxi López, acusa Feijóo de limitar-se a obeir a Aznar i Ayuso i d'imitar l'estratègia de convocar manifestacions que Mariano Rajoy va desplegar contra José Luis Rodríguez Zapatero.

Per la seua banda, la líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha qualificat el líder popular de "gran aprenent de Trump" i l'ha acusat d'estar preparant "una dinàmica destituent" amb l'objectiu de "tombar un govern de coalició no nat".

A més, el líder d'ERC i exvicepresident de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras, ha acusat Aznar de "promoure un nou colp d'estat" quan es compleix, ha recordat, el centenari del colp que va dur a terme el després dictador Miguel Primo de Rivera.

També et pot interessar

stats