El PP aprova el manifest del 8M a l'Ajuntament de València amb el vot en contra de Vox

L'alcaldessa de la ciutat, María José Català, ha manifestat que "com a dona feminista" que se sent no es farà "ni un pas arrere" en les polítiques d'igualtat

L'alcaldessa de València, María José Catalá, aquest divendres a València

La junta de govern local de l'Ajuntament de València ha aprovat aquest divendres, amb els vots a favor del PP i en contra de Vox, el manifest elaborat per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) sobre el 8M, Dia Internacional de les Dones, un text que recull el compromís de les entitats locals "a promoure la igualtat de gènere en totes les àrees de la societat" i a reconéixer que "encara existeixen desigualtats sistèmiques que afecten les dones en les nostres comunitats".

El text es compromet a abordar "de manera activa i efectiva" eixes desigualtats "tenint especial sensibilitat amb aquelles que més difícil ho tenen, com són les dones amb discapacitat, dones migrants, dones de diferents ètnies i dones que viuen en el medi rural". "No es pot progressar sense la meitat de la població, que són les dones, ni a costa d'elles", recull el manifest aprovat.

El vot del PP en la junta de govern local ha permés tirar avant el text, després que aquest dijous en el ple municipal es trencara el consens entorn del 8M arran dels canvis introduïts per l'equip de govern, a proposta de Vox, en els estatuts de la Fundació València Activa que afecten el foment de l'ocupació de les dones i l'impuls de polítiques en favor d'aquest col·lectiu. En un dels articles es va eliminar el terme "dona" per a substituir-lo per "totes les persones".

El PP va presentar en el ple una moció sobre el Dia Internacional de les Dones que no va prosperar perquè només tenia el suport dels populars, entre ells l'alcaldessa, María José Catalá, i Vox, Compromís i PSPV la van rebutjar.

El text de l'FEMP que ha tirat avant en la junta de govern recull que el progrés de les dones és "un factor que beneficia a tota la societat" i reafirma el compromís "amb els drets humans de totes les dones i xiquetes, inclòs el dret a la igualtat, l'autonomia sobre els seus cossos i decisions, i l'eliminació de totes les formes de violència i discriminació basades en el gènere", al mateix temps que es compromet a "complir les mesures implementades en el pacte d'estat contra la violència de gènere".

D'igual manera, es compromet a "implementar polítiques i programes que promoguen la igualtat de gènere en l'accés a l'educació, l'ocupació, la salut, la participació política i la presa de decisions en tots els nivells" i insta a totes les entitats locals "a adoptar mesures concretes per a aconseguir la paritat en la presa de decisions i acabar amb la bretxa salarial de gènere".

Així mateix, assenyala que és "imprescindible fomentar els serveis de cures des de l'àmbit públic per a facilitar que la maternitat no penalitze les dones en el mercat laboral, perquè sobre elles recau el pes de les cures".

Catalá: "Ni un pas arrere en les polítiques d'igualtat"

Preguntada per la polèmica amb el manifest, l'alcaldessa de la ciutat, María José Catalá, ha recordat que “com a dona al capdavant” en el consistori, “l'Ajuntament i la ciutat no faran ni un pas arrere a l'hora de defensar els drets de les dones”. La popular ha insistit que "tot el que no faça Vox en aquest Ajuntament ho faran l'alcaldessa i tretze de dèsset regidors de la corporació”.

"Que ningú tinga dubte, com a dona feminista que em sent, no farem ni un pas arrere. Ja m'encarregaré jo que aquesta ciutat continue dient alt i clar que en el Dia de les Dones està amb les dones i amb les seues necessitats” ha reiterat Catalá.

Per la seua banda, Vox ha presentat a la junta de govern la declaració institucional que promou el seu partit amb motiu del 8M, i que ha rebut el rebuig del PP, en la qual demana "fer memòria i confrontar amb la realitat els suposats avanços que s'han aconseguit per al benestar de les dones a Espanya en els últims anys, lluny de les consignes ideològiques que han tractat de colonitzar i utilitzar interessadament aquest dia".

La declaració critica les polítiques del govern central quant a la seguretat i protecció de les dones. Consideren que les "han perjudicades greument" en aquest àmbit i lamenta que les "inversions multimilionàries en polítiques d'igualtat, adoctrinament feminista i subvencions a organitzacions radicals no han tingut cap efecte positiu en la seguretat i la protecció de la salut de les dones", especialment per la llei del només sí és sí, assenyala el text.

El document retrau que "davant de situacions concretes d'abusos i violència contra dones i xiquetes, els partits del govern han preferit ocultar i abandonar les víctimes abans que assumir les responsabilitats polítiques" en casos com el de menors tutelades a la Comunitat Valenciana i Balears. Així mateix, fa referència al cas Koldo i la compra de mascaretes del govern balear, a les polítiques trans i critica "els efectes de les polítiques d'efecte crida a la immigració il·legal que, juntament amb la falta de mitjans per a les nostres forces de seguretat i d'una legislació dura amb la delinqüència, han provocat l'augment brutal de delictes sexuals a penes coneguts a Espanya fins fa uns anys".

També et pot interessar

stats