El PP aprovarà dimarts la reforma del reglament del Senat per a dilatar l'amnistia

Amb el canvi, el Senat podrà decidir si tramita o no d’urgència els projectes de llei

El ple del Senat en una imatge d'arxiu
El ple del Senat en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El PP ha utilitzat la majoria absoluta al Senat per a avalar la consideració de la seua proposta de reforma del reglament que dilatarà la tramitació de la llei d'amnistia. La proposta s'ha considerat al ple amb 145 vots a favor i 113 en contra i es tramitarà per la via ràpida, ja que es votarà la setmana que ve, abans que aquesta norma eventual isca del Congrés. 

Amb aquest primer pas, el PP ja ha xafat l'accelerador en la tramitació exprés de la reforma del reglament, amb l'objectiu que la comissió es reunisca dilluns que ve per a avaluar les esmenes i les altres propostes i, d'aquesta manera, votar la reforma el dimarts al ple per a aprovar-la definitivament.

Concretament, la reforma del reglament donaria potestat a la mesa de la Cambra Alta, on tenen majoria absoluta, per a decidir o no aplicar el procediment d'urgència en els projectes de llei. Així, en el cas de l’amnistia, el Senat podria decidir no tramitar-la d’urgència, i en eixe cas podria dilatar la tramitació almenys dos mesos. 

A més, el PP aprofitarà aquesta tramitació de la reforma del reglament del Senat per a incloure, a més, un apartat en el qual s'obligue al president del Govern o als ministres a comparéixer en la cambra alta quan així ho sol·liciten els grups parlamentaris, segons han informat fonts parlamentàries.

Queixes del PSOE i els seus socis

Tant el fons de la reforma del reglament com la forma de tramitació ha alçat les queixes del PSOE i els potencials socis de la investidura. De fet, els socialistes no descarten acudir al Tribunal Constitucional.

Concretament, el PSOE, ERC, Bildu, PNB, Junts i Sumar han elevat un escrit a la mesa del Senat, que finalment ha sigut rebutjat, perquè reconsiderara la forma de tramitació d'aquesta reforma, censurant l'agilitat en els terminis i advertint d'una “greu infracció reglamentària”. De fet, només VOX i UPN han donat suport a la presa en consideració de la reforma proposada pel PP.  

En aquest sentit, el PP ha recordat que al carrer es diu que “el Senat no serveix de res” i que el seu partit pretén donar-li un altre sentit. “Fins ací hem arribat”, ha reivindicat el senador Eloy Súarez, avançant les intencions del PP de convertir el Senat en “una cambra de segona lectura de veritat” que també done veu a les autonomies.

També et pot interessar

stats