El PP en bloc ix en contra del negacionisme de Vox, que insisteix que la violència de gènere no existeix

Primera discrepància entre els nous socis l'endemà d’anunciar-se un principi d’acord programàtic per a governar a la Comunitat Valenciana

Imatge d'arxiu d'Alberto Núñez Feijóo i Carlos Mazón, en la compareixença posterior a la Junta Directiva del PP / À Punt NTC
À Punt NTC
Anna Verge @apuntnoticies
16 de juny 2023 - 16:59 Actualitzat: 16 de juny 2023 - 22:33

Primera discrepància entre els discursos del Partit Popular i Vox, l'endemà d’anunciar-se un principi d’acord programàtic per a governar a la Comunitat Valenciana que només parla de "violència intrafamiliar". La cúpula nacional del PP ha eixit en bloc durant les primeres hores de la vesprada per a desmarcar-se de les declaracions d’aquest divendres al matí del diputat electe per València de Vox, José María Llanos, que ha advertit que “la violència masclista no existeix”

La reacció del PP ha arribat des de diferents responsables del partit, tant a la Comunitat Valenciana com a Madrid. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que ha deixat clar que la violència de gènere “sí que existeix” i ha lamentat que cada assassinat d’una dona “commociona com a societat”. “Des del Partit Popular no farem un pas arrere en la lluita contra aquesta xacra. No renunciarem als nostres principis, coste el que coste”, ha afegit. 

La polèmica ha generat una onada de reaccions entre membres de l’executiva dels populars i líders autonòmics i municipals, que s’han desmarcat de les declaracions del diputat de Vox. Entre ells, el portaveu del comité de campanya del PP i subsecretari de Cultura i Societat Oberta, Borja Sémper, i la portaveu popular al Congrés, Cuca Gamarra. 

En un missatge pràcticament idèntic al de Feijóo, s’ha pronunciat el candidat del PP a la presidència de la Generalitat, Carlos Mazón, que considera que la violència de gènere és una “xacra” contra la qual s’ha de lluitar.

En una publicació a Twitter, Mazón ha anticipat que treballarà per garantir la seguretat de les dones davant la violència. “El govern que presidiré no només no farà un pas arrere, sinó que reforçarà qualsevol mesura de protecció sobre la dona contra qualsevol forma de violència”, ha dit. 

Hores després de les seues declaracions, Llanos ha tractat de matisar les paraules, assegurant que “condemna tota mena de violència contra la dona, inclosa la masclista”, però ha insistit en el fet que nega la violència de gènere. 

Una declaració del Consell en funcions condemna el “negacionisme”

Davant les afirmacions del diputat de Vox, el Consell del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem), ara en funcions, ha respost amb una declaració institucional que veu “inadmissible el negacionisme de la violència masclista” i admet que l’acord del futur govern “silencia el fenomen discriminatori” d’aquesta xarxa. Una realitat que, com resa el manifest, deixa “149 dones assassinades a la Comunitat Valenciana en vint anys”. 

També s’ha pronunciat al respecte la vicepresidenta segona del govern espanyol i candidata de Sumar, Yolanda Díaz, que s’ha dirigit a Feijóo per a recriminar-li que “pactar amb aquells que neguen la violència de gènere i els drets de les dones és un enorme pas arrere”. Responsables polítics d'altres formacions, entre elles del PSPV-PSOE, han carregat a les xarxes contra qualsevol actitud negacionista.

També en el Govern, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha afirmat que el preocupa “moltíssim” l'ús de l'expressió “violència intrafamiliar” en l'acord entre el PP i Vox, amb "una política negacionista assumida pel PP". En una roda de premsa a Bilbao ha incidit en el fet que "no és la primera ocasió que usen el terme, amb la gravetat de donar-los la Conselleria de Justícia i Interior, peces claus en tot govern per a la lluita contra la violència masclista". "Hem de ser conscients que són dues formes diferents d'enfrontar els drets humans, perquè la violència masclista afecta evidentment els drets humans", ha dit.

També et pot interessar

stats