El PP conquista l'alcaldia d'Albaida amb una moció de censura i el suport de dos trànsfugues del PSPV

Compromís denúncia que el PSPV ha participat en l'estratègia de la moció, que ha portat el popular Juan Carlos Roses a l'alcaldia, tot i que el grup socialista assegura que ha iniciat l'expedient d'expulsió dels trànsfugues

Juan Carlos Roses (PP) pren possessió com a nou alcalde d'Albaida, després de prosperar la moció de censura contra Alejandro Quilis / À Punt NTC

Juan Carlos Roses (PP) és el nou alcalde d'Albaida. El guió s'ha complit i el popular ha aconseguit el suport necessari a la moció de censura contra el ja exalcalde Alejandro Quilis, de Compromís. Entre els set vots a favor del canvi d'alcaldia, hi ha hagut els sis del PP i el d'un regidor trànsfuga del PSOE, Pau Semper. La fins ara socialista, Cristina Vila, s'ha abstingut. Sempere i Vila, dos dels tres regidors del PSOE al municipi, van avalar amb la firma la moció de censura que ha consumat el canvi de govern. Els dos han iniciat els tràmits per a abandonar el partit i passar al grup municipal de no adscrits.

Roses ha assegurat que no s'ha negociat una altra cosa amb els trànsfugues que aportar estabilitat al municipi, on Compromís governava amb una minoria de quatre regidors, després de no consumar-se el pacte de govern amb els tres del grup municipal socialista. Enfront tenien els sis dels populars, que van ser la llista més votada en les eleccions del 28 de maig.

A preguntes dels periodistes, el nou alcalde no ha descartat que els dos regidors díscols puguen entrar en el govern municipal en el futur. Segons Roses, les negociacions per al canvi de govern començaren l'1 de novembre amb el portaveu del grup socialista, David Palací, però aquest es va desmarcar perquè "va mirar abans per l'interés del partit que pel poble".

Palací ha afirmat en el ple haver sigut enganyat pels dos companys, que assegura que han actuat "de manera unilateral i al marge de l'estratègia" del partit, i ha anunciat que se'ls han obert expedients d'expulsió. La ja excompanya Cristina Vila l'ha desmentit i ha assenyalat que va ser ell qui va iniciar les negociacions amb el PP. Segons ha explicat, l'executiva municipal del PSOE va acordar donar suport al canvi de govern amb una moció de censura i va pactar l'abstenció dels socialistes perquè el PP governara en minoria. L'altre trànsfuga, però, David Sempere, manté que ha passat de l'abstenció al vot favorable per una "decisió personal" motivada per la paràlisi institucional i la convicció que l'ajuntament d'Albaida necessita una majoria absoluta per a ser operatiu. Els dos han confirmat haver rebut l'oferta del PP per a entrar en el nou govern municipal, una possibilitat que ara mateix ni confirmen ni descarten. En la decisió final, segons han explicat, ponderaran el que siga millor per a Albaida.

Micó (Compromís): "És un acte antidemocràtic perpetrat pel PP i el PSOE"

El fins ara alcalde, Alejandro Quilis, ha desmentit les acusacions de paràlisi institucional i ha acusat el PSPV de participar directament en la moció, en una estratègia per a debilitar Compromís com a opció de govern en el futur, després de dotze anys pilotant l'ajuntament. "Hem passat del govern dels perdedors al de la infàmia", ha manifestat en el ple municipal. La portaveu de Compromís-Sumar al Congrés, Àgueda Micó, ha fet costat a Quilis, amb la seua presència a Albaida, i ha compartit la mateixa interpretació. Considera la moció "un acte antidemocràtic perpetrat pel PP i el PSOE, que volen tornar al bipartidisme on siga possible". "En el rerefons hi ha l'objectiu de minvar la capacitat política d'un projecte que no forma part del sistema, ni del bipartidisme i que estem ací per a millorar i transformar la vida de la gent. Està passant en l'àmbit estatal", ha dit Micó, que ha connectat la situació amb l'acord del PSOE i del PP per a l'ampliació del port de València, en contra de la posició de Compromís, entre acusacions de "falta d'escrúpols" i de "traïdoria a la població" cap als socialistes.

El ple municipal ha sigut escenari d'un intercanvi d'acusacions creuades. El nou alcalde ha acusat l'anterior d'agreujar amb el seu "immobilisme" la delicada situació econòmica del consistori, que ha situat en fallida tècnica. Quilis ha destacat el sanejament del deute heretat del PP, de 20 a set milions, ha negat la paràlisi institucional en què els promotors de la moció l'han justificada i ha anticipat que els populars incompliran les seues promeses. Palací (PSOE) ha responsabilitzat l'exalcalde del fracàs del govern progressista, per la incapacitat per a negociar. A preguntes dels periodistes, la trànsfuga del PSOE, Cristina Vila, ha lamentat les dificultats per a treballar amb l'equip de Compromís, que ha situat com el motiu que ha precipitat el trencament de la relació.

Aquesta és la quarta moció de censura que es fa a la Comunitat Valenciana des de les eleccions municipals del 28 de maig. En la primera, el 4 de setembre, el PSPV i Compromís arrabassaren l'alcaldia de Vilafamés (Plana Alta) al PP. L'1 de desembre els populars desplaçaren al socialista Josep Maria Mas de l’alcaldia de Montserrat (Ribera Alta) i abans que acabara 2023, els vots del PP, Vox i el Partit de Vinaròs Independent llevaren la vara de comandament del municipi del Baix Maestrat al socialista Guillem Alsina.

També et pot interessar

stats