Directes
Ara en la televisió
LA CUINA DE MORERA

El PP defén el llançament de la minimascletà al costat de la Llotja de València

El PSPV assegura que l’informe que van fer l’anterior legislatura està cobert amb típex i no existeix informe de Patrimoni

La minimascletà del 22 de juliol al costat de la Llotja / Gran Fira de València

El regidor de Festes i Tradicions de l'Ajuntament de València, Santiago Ballester, ha eixit al pas de les acusacions de l'oposició per la ubicació de la minimascletà disparada el 22 de juliol a la plaça del Mercat. Ballestar ha afirmat que la va aprovar l'anterior equip de govern municipal, format per Compromís i el PSPV, amb aval tècnic i el vistiplau de bombers i protecció civil. A més, el regidor ha explicat que hi havia una distància de deu metres amb els edificis adjacents, molt més dels dos metres que demana la instrucció tècnica complementària per a espectacles pirotècnics.

En aquest sentit, Ballester ha assegurat que l’activitat és aliena a l’immoble, que compleix amb la normativa en matèria d'artificis pirotècnics i amb la llei de patrimoni. També ha recordat que aquest mateix criteri es va seguir a la Crida, en Cap d'Any i a la cavalcada de Reis, on se'n van fer tres juntes i des d’edificis protegits. El regidor ha afirmat que “l'oposició s'està fent oposició a ella mateixa” i els ha acusat que “només critiquen per criticar”.

La minimascletà, a càrrec de l’empresa Caballer FX & Service (Global Foc), formava part de l’ampliació de la programació de la Gran Fira de València, aprovada el 26 de maig i el 7 de juny. 

El PSPV assegura que l’informe està cobert amb típex i no existeix informe de Patrimoni 

La regidora socialista Maite Ibáñez ha afirmat que en l’informe, "en què explica la ubicació d'aquesta mascletà es troba cobert amb típex" i “no existeix informe de Patrimoni”. Per aquest motiu, ha qualificat de “barbaritat” la ubicació al costat de la Llotja de València i l’església dels Sants Joans, una decisió que podria incomplir la llei de patrimoni i el Codi Penal. 

La regidora ha exigit explicacions a l'alcaldessa, María José Catalá, després de recordar que estan més de quinze dies esperant per a poder “conéixer la informació de l'expedient, després de tramitar un recurs d'empara dirigit a alcaldia”.

Ibáñez ha anunciat que el seu partit traslladarà al Síndic de Greuges aquest expedient perquè valide si és apte, “davant la sospita evident de manipulació i irregularitats del PP en la tramitació”. L'edil socialista ha retret la “falta de transparència” i ha apuntat a l'absència de l'informe de Patrimoni, “molt rellevant, ja que parlem de l'únic edifici patrimoni de la humanitat que té la nostra ciutat, dels 49 que tenim a tot Espanya”. 

També ha assenyalat que “es traslladarà als tècnics de la UNESCO, amb els quals estem en contacte”. Al seu judici, “és molt important conéixer aquesta situació, perquè sabem d'altres ciutats, com Dresden, on la UNESCO va retirar la condició de patrimoni de la humanitat” i el cas de la catedral de Toledo, on una mascletà amb la meitat de càrrega que la de València, de només deu quilos, va danyar les escultures de la façana de la Catedral.

València

També et pot interessar