El PP defén un govern monocolor davant el que ofereix el PSOE amb "24 partits"

Bendodo assegura que tenen capacitat de "parlar amb tots", però no estan disposats a "engolir-se" totes les demandes a canvi de suports

El coordinador general del PP, Elías Bendodo, en una imatge d'arxiu
El coordinador general del PP, Elías Bendodo, en una imatge d'arxiu / Álex Zea (Europa Press)

El coordinador general del PP, Elías Bendodo, ha defés aquest dijous la legitimitat d'Alberto Núñez Feijóo per a formar un govern en solitari i monocolor, que contrasta amb el que ofereix Pedro Sánchez i que, segons ha dit, estaria integrat per 24 partits diferents.

En una entrevista en RNE, el número 3 dels populars ha assegurat també que el seu partit aspira tant a presidir la mesa del Congrés com a poder presentar el seu líder a la investidura perquè es convertisca en el pròxim president del govern espanyol. Dos objectius per als quals el PP negocia amb "discreció", ha recordat.

Bendodo ha reiterat que el PP manté la intenció de formar un executiu en solitari perquè ara per ara compta amb 171 vots a favor a la cambra baixa, als quals podrien sumar el de la diputada de Coalició Canària. Amb aquests números, estarien a quatre escons dels 176 que marca la majoria absoluta.

Davant d'aquest escenari, el dirigent popular ha contraposat la intenció del PSOE de pactar amb "24 partits" per a poder tirar avant la investidura. I ha ironitzat amb el que hauria de donar a canvi a cadascun: "Vicepresidències, amnisties, indults i pressupostos", entre altres coses. "Seria absolutament ingovernable", ha opinat.

Preguntat per la possibilitat de parlar amb Junts, el partit de l'expresident català Carles Puigdemont, Bendodo ha dit que "en principi" no hi han establit contacte. Ha matisat, però, que tenen la capacitat "de parlar amb tots", que no és el mateix que arribar a acords amb tots: "Això no", ha remarcat. "Una cosa és parlar amb tots i una altra cosa és engolir-s'ho tot: ací el PP no està disposat", ha emfatitzat el coordinador del PP.

Sobre la possibilitat que Sumar, el partit instrumental liderat per la vicepresidenta i ministra en funcions Yolanda Díaz i integrat per una quinzena de formacions polítiques, estiga negociant l'amnistia amb els independentistes catalans, Bendodo s'ha mostrat taxatiu i ha carregat de valent contra el president en funcions, el socialista Pedro Sánchez: "Ens ha demostrat durant tots els anys que ha sigut president que és capaç de tot (...) amb la condició d'aconseguir els seus objectius i de mantindre's en la butaca de la Moncloa".

Les declaracions de Bendodo arriben l'endemà que el Tribunal Constitucional rebutjara el recurs d'empara presentat per Puigdemont i l'exconseller català Toni Comín contra l'orde nacional de detenció dictada pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que va processar-los per malversació agreujada i desobediència. La resolució va agafar per sorpresa l'opinió pública, ja que va ser acordada en la sala de vacances de l'òrgan, on la branca conservadora té majoria de dos a un, sense haver esperat a passar pel ple. La maniobra ha despertat crítiques entre els partits d'esquerres, ja que en el ple l'equilibri de forces està invertit i el rebuig al recurs hauria tingut més dificultats per a prosperar-hi.

També et pot interessar

stats