El PP reclama una injecció immediata de 18.000 milions per a les comunitats amb fons europeus sobrants

Feijóo presenta un acord signat pels catorze governs autonòmics populars que reivindica un nou finançament negociat des de la "multilateralitat" i un fons transitori d'anivellament

Els barons del PP, reunits este divendres / À Punt NTC

El líder nacional del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha comparegut este divendres per a anunciar els acords assolits en la cimera que el partit ha celebrat a Madrid amb assistència de representants dels catorze governs autonòmics en mans del partit, entre ells el president valencià, Carlos Mazón. Sobre la taula, consensuar un front comú d'acció per a escenificar el rebuig al "finançament singular" promés per Pedro Sánchez per a Catalunya i plantejar les línies que, a parer dels populars, han de regir la negociació de la reforma del sistema.

Segons ha explicat Feijóo, tots els assistents al conclave han signat un document que arreplega els compromisos de tots els barons populars, en què destaca la voluntat de "contribuir activament per a aconseguir un nou model de finançament multilateral, amb més recursos i que, des del règim comú, atenga les particularitats de cada territori, amb especial atenció a la sanitat". Esta multilateralitat que suposa rebutjar de ple la bilateralitat per la qual apostava el president espanyol, Pedro Sánchez, que ha dit que convocarà els presidents autonòmics individualment a la Moncloa per a abordar el finançament.

La declaració dels populars també arreplega l'exigència d'una "injecció econòmica immediata" per a les comunitats autònomes que ha d'eixir dels fons europeus Next Generation pendents encara d'executar i que xifren en 18.000 milions d'euros. I la creació d'un fons transitori que compense els desequilibris fins que s'aprove el nou sistema "per a reduir l'infrafinançament que pateixen algunes comunitats autònomes", una reivindicació del valencià Carlos Mazón.

El líder del principal partit de l'oposició ha fet esta compareixença davant dels mitjans des del palau dels Ducs de Pastrana, sense acceptar preguntes, en acabar un conclave en què han volgut fer una exhibició de múscul territorial, amb deu presidents autonòmics, els vicepresidents de Canàries i Balears i els presidents Ceuta i Melilla. Feus de poder del PP que fan front comú a l'acció del govern espanyol, marcada en les últimes setmanes per la promesa del "finançament singular" per a Catalunya.

Envoltat pels seus barons, Feijóo ha exigit a Sánchez que retire la "quota separatista" pactada entre el PSOE i Esquerra Republicana, que "pagarem entre tots els espanyols i no ajudarà a resoldre els problemes dels catalans" ha advertit. A més, ha assegurat que tots els mandataris autonòmics del PP han renunciat "expressament a caure en una bilateralitat tramposa" que, a parer seu, vol impulsar el president estatal amb la roda de reunions individuals que ha proposat a la Moncloa. En este sentit, ha dit que en el PP estan compromesos per a treballar "junts" en l'actualització del sistema de finançament autonòmic, "amb més recursos per a tots els espanyols i no només per aquells que diguen des de l'independentisme". "Tots a una", ha proclamat.

Emulant la Conferència de Presidents

En el començament d'esta cimera autonòmica del PP, Feijóo i els seus presidents han posat en una foto de família amb la qual busca exhibir una "foto d'unitat" i la fortalesa territorial del partit. Gènova ha volgut imitar el format d'una Conferència de Presidents, òrgan que no es reuneix des de març de 2022 a pesar de les reiterades peticions que des de fa mesos han llançat els mandataris populars. "Cimera de presidents, Espanya som tots", figura en el cartell triat pel PP per al fòrum, en el qual figuren les banderes de cada comunitat.

També et pot interessar

stats