El PP dona suport a la proposta de Compromís d’un fons d'anivellament i “un mecanisme” per a compensar el deute
Vox rebutja la proposta de finançament del PP, mentre que els populars voten en contra de les propostes del partit d’ultradreta sobre migració
Les Corts han aprovat una proposta de resolució de Compromís sobre finançament autonòmic que inclou el fons d'anivellament i un mecanisme de compensació del deute, gràcies al suport del Partit Popular, que, d’altra banda, no ha aconseguit els vots necessaris per a tirar avant la seua proposta sobre finançament. A més, els populars han rebutjat tres de les onze propostes de Vox, el seu exsoci de govern.
Concretament, la proposta aprovada demana la reforma urgent del sistema de finançament, la implantació d'un fons d'anivellament transitori —el 2024, fins que siga realitat la reforma i amb una mitjana d'1,72 milions anuals per al període 2024-2027— i el reconeixement del deute històric de la Comunitat Valenciana causat per l'infrafinançament, mitjançant “un mecanisme de compensació”.
La iniciativa ha tirat avant amb els vots del PP i Compromís i el rebuig del PSPV i Vox. En canvi, no han prosperat les propostes sobre finançament que han presentat els populars ni la dels socialistes.
El primer debat de política general de l'XI Legislatura ha acabat després de dos jornades maratonianes en què el PP, que governa en solitari i en minoria, no ha sumat suport a la seua proposta de finançament. Instava a convocar la Conferència de Presidents i el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per a abordar la reforma, així com a implementar un fons d'anivellament i a fer una “reestructuració” del 80% del deute de la Comunitat.
Tampoc ha aconseguit el suport necessari la iniciativa del PSPV en matèria de finançament, que demanava que el Consell acudira a la ronda de reunions del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per a negociar un nou sistema de finançament que tinga en compte la “singularitat” de la Comunitat i de la resta d'autonomies, a més de pactar la condonació d'una part del deute. En esta proposta no es feia menció del fons d'anivellament.
En la votació, que ha culminat divendres a la nit després de quasi onze hores de debat de les iniciatives, el PP ha donat suport a la de Compromís sobre finançament i ha rebutjat la del PSPV, mentre que els socialistes han rebutjat tant la del PP com la de Compromís i este últim grup s'ha abstingut en les dels populars i els socialistes. Vox, que no ha presentat res sobre finançament, ha votat en contra de totes les iniciatives sobre el cas.
Desacord entre els exsocis de govern
Però el finançament no ha sigut l'únic tema de discrepància entre els que fins fa dos mesos eren socis de govern. Els populars han rebutjat la bateria de mesures de Vox contra la “immigració il·legal” —entre altres, impulsar un bloqueig naval, suprimir ajudes i un pla de repatriació de menors—, amb les quals han reconegut estar “molt lluny”. Per tant, ha votat en contra i Vox s'ha quedat a soles en la proposta.
No ha sigut l’única proposta a què el partit liderat per Carlos Mazón no s’ha adherit. També he rebutjat les propostes de política lingüística —modificar la llei d'ús, actualitzar el mapa lingüístic i impulsar la denominació bilingüe en els topònims de tots els municipis— i una altra d'indústria que instava a prorrogar la vida útil de centrals nuclears com la de Cofrents.
PSPV rebutja una nova DIA per a l’ampliació del port de València
En l'oposició, el PSPV ha votat en contra de totes les propostes del PP i de Vox i n'ha rebutjat tres de Compromís, entre les quals una demanava una nova declaració d'impacte ambiental (DIA) per a l'ampliació nord del port de València.
Compromís ha rebutjat totes les iniciatives de Vox i del PP, excepte la de finançament, en la qual s'ha abstingut, i s'ha abstingut en dos del PSPV: la de finançament i una altra sobre potenciar comercialment els ports de la Generalitat. I Vox ha votat a favor de totes les propostes del PP, llevant la de finançament.
D'altra banda, els socialistes han intentat sense èxit que es derogaren les lleis de concòrdia i llibertat educativa, que van aprovar el PP i Vox abans d'eixir Vox del Consell i de la resta de governs autonòmics.
Reunió de Sánchez amb Mazón en dos setmanes
El finançament ha protagonitzat el debat el mateix dia que el president del govern espanyol ha iniciat la ronda de reunions amb els presidents autonòmics amb este tema de teló de fons. La trobada entre Sánchez i el president de la Generalitat, Carlos Mazón, serà el 4 d'octubre a La Moncloa.
Durant el debat, els populars han garantit que Mazón “no renuncia a res i acceptarà tot el que siga bo per als valencians”, però han augurat que una “reunió privada” amb Sánchez no solucionarà l'infrafinançament.
Per contra, els socialistes han instat el PP a no malgastar esta “oportunitat històrica", mentre que Compromís ha instat els dos principals grups a tornar al “consens valencià” en matèria de finançament i secundar tant la quitació del deute com la creació d'un fons d'anivellament.
El PSOE i Compromís abandonen la sessió
Els diputats i diputades del PSPV i Compromís han abandonat este divendres de matí la segona sessió del debat de política general. Així protesten perquè consideren que els populars s'han apropiat dels torns de paraula per a contestar les propostes de Vox i ho han aprofitat per a criticar el Botànic i el govern de Pedro Sánchez.
La plantada ha sigut en un debat d'alta tensió a les Corts, on els socialistes i Compromís han abandonat la sessió després que una diputada del PP ha llegit l'article 149 de la Constitució Espanyola. És el que assenyala que l'Estat té les competències exclusives en matèria d'immigració. La sessió havia sigut tensa des de primera hora del matí a propòsit del finançament i del deute, on el PP i el PSPV discrepen perquè el primer defensa l'anivellament i el segon, la condonació del deute.