Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MIGDIA

El PP exhibeix al Senat la seua força territorial per a fer oposició a l'amnistia

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, intervindrà en la sessió per defensar “la necessitat que no hi haja una Espanya de primera i una Espanya de segona”

El president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, durant un ple del Senat / Europa Press

El PP ha convocat la comissió de les comunitats autònomes d'aquest dijous al Senat per a escenificar el rebuig a l'amnistia del seu poder territorial, amb la intervenció de tots els seus presidents autonòmics en aquest fòrum, al qual no acudirà ni el govern de Pedro Sánchez ni els barons del PSOE, encara que sí que ho farà el president català, Pere Aragonès.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, avançà aquest dimecres que intervendrà per a defendre “la necessitat que no hi haja una Espanya de primera i una Espanya de segona”. Mazón exposarà a la cambra “la necessitat de justícia que mereix la Comunitat Valenciana, on viuen més de cinc milions d'espanyols que tenen els mateixos drets i són tan espanyols de primera com als que els fa vergonya sentir-se espanyols”.

Els d'Alberto Núñez Feijóo van fer valdre la seua majoria absoluta al Senat per a forçar la convocatòria d'aquesta cimera de presidents autonòmics i utilitzar-la com a altaveu perquè els barons es posicionen sobre una hipotètica llei d'amnistia en la negociació entre els independentistes i el candidat socialista.

En aquest context, el PP fixà per a hui la Comissió de CCAA amb la presència de tots els presidents autonòmics populars per a alçar la veu contra la presumpta llei d'amnistia, en plenes negociacions entre els independentistes i Sánchez, encara sense data per a la investidura.

Els tres presidents autonòmics socialistes declinen acudir

Els tres presidents autonòmics del PSOE —Emiliano García-Page, María Chivite i Adrián Barbón— van rebutjar acudir a la cita al Senat, acusant el PP d'utilitzar-lo de manera partidista, mentre que el mandatari de Canàries, Fernando Clavijo, ha delegat la representació en el vicepresident, del PP, Manuel Domínguez. Tampoc acudirà el lehendakari, Iñigo Urkullu.

Qui sí que estarà serà el president de la Generalitat de Catalunya, que aquest dimarts va anunciar per sorpresa que acudiria presencialment al Senat per a defensar l'amnistia i el referèndum en plenes negociacions amb el PSOE.

De fet, serà l'encarregat d'obrir la sessió a partir de les 11:00 hores, ja que li correspon per ordre d'aprovació de l'Estatut d'Autonomia, encara que la Generalitat ja ha avançat que abandonarà la sala just després de parlar i no es quedarà a escoltar els presidents del PP.

I serà la primera ocasió en la qual un president català acudisca al Senat, a un fòrum multilateral, després que aquesta Cambra aprovara l'any 2017 l'article 155 de la Constitució espanyola. Des de la Generalitat expliquen que Aragonès hi acudeix per a defensar l'amnistia i l'autodeterminació.

Aragonès podrà realitzar la intervenció en català perquè aquesta comissió és un dels espais en els quals es poden utilitzar les llengües cooficials en la cambra alta.

El govern absent

L'anunci d'Aragonès va coincidir, a més, amb la decisió del govern de Pedro Sánchez de no acudir a la comissió general de les comunitats autònomes del Senat, deixant el protagonisme als barons del PP i el president català, a més dels grups parlamentaris.

La portaveu del govern i ministra de Política Territorial en funcions, Isabel Rodríguez, va ser l'encarregada de verbalitzar el rebuig a acudir a la comissió perquè, a parer seu, els populars pretenen utilitzar-la per a "crispar".

D'aquesta manera, els socialistes estaran representats en la comissió pel seu portaveu en el fòrum i líder del PSOE andalús, Juan Espadas, encara que l'expresident de la Generalitat, Ximo Puig, també hi estarà present.

Com es desenvoluparà la sessió?

L'orde del dia de la comissió estableix que el primer a intervindre seria el govern i després el lehendakari, però com tots dos han declinat acudir, deixa l'obertura de la sessió al president català Pere Aragonès.

Les intervencions dels presidents autonòmics estan fixades per ordre d'aprovació dels estatuts d'autonomia i cada líder regional té un termini màxim de deu minuts per a fer la seua exposició en la tribuna. Carlos Mazón serà el seté president a participar després del president murcià López Miras.

D'aquesta manera, després d'Aragonès parlaran —per este ordre— Alfonso Rueda (Galícia); Juanma Moreno (Andalusia); el representant d'Astúries si decideix acudir; María José Sáenz de Buruaga (Cantàbria); Gonzalo Capellán (La Rioja); Fernando López Miras (Múrcia); Carlos Mazón (Comunitat Valenciana); Jorge Azcón (Aragó); el representant de Castella-la Manxa si decideix acudir; Manuel Domínguez (Canàries); el representant de Navarra si decideix acudir; María Guardiola (Extremadura); Marga Prohens (Balears); Isabel Díaz Ayuso (Madrid); Alfonso Fernández Mañueco (Castella i Lleó); Juan Jesús Vivas (Ceuta), i Juan José Imbroda (Melilla).

I després prendran la paraula els senadors per designació autonòmica que hagen decidit parlar (s'espera que intervinga Enric Morera però no Ximo Puig) i després serà el torn dels portaveus dels grups parlamentaris.

En qualsevol cas, aquest orde del dia estableix que no es produirà un debat creuat entre cap dels intervinents, ja que solament el govern central té la potestat de respondre als presidents i als grups parlamentaris en aquesta comissió.