El PP exigeix la dimissió d'Armengol i el PSOE avisa que portarà Tellado a la comissió sobre el cas Koldo

El ministre Bolaños insisteix que el govern espanyol vol que se sàpia "tot" i que "pague qui haja de pagar"

Francina Armengol, dimecres passat en el Congrés
Francina Armengol, dimecres passat en el Congrés / Eduardo Parra (Europa Press)

L'alçament de part del sumari del cas Koldo està aflorant cada dia que passa nous detalls sobre la presumpta trama de comissions irregulars derivada de la venda de mascaretes que suposadament va ordir l'exassessor del ja exdiputat socialista José Luis Ábalos, Koldo García. Les revelacions que s'estan fent públiques han calfat l'encreuament de retrets entre PP i PSOE, que s'acusen mútuament de corrupció.

Els populars han exigit aquest divendres la dimissió immediata de la presidenta del Congrés, Francina Armengol, en entendre que el govern balear que presidia durant la pandèmia va ser coneixedor i col·laborador actiu de la presumpta estafa. Segons la investigació judicial, l'administració insular va ser una de les esguitades pels contractes fraudulents durant la primera onada de la covid-19 amb l'empresa Solucions de Gestió, epicentre de la xarxa, de la qual va adquirir un lot de mascaretes que després resultaren ser defectuoses amb un suposat sobrecost de 2,6 milions.

Fonts del PP consideren que la situació d'Armengol és ja insostenible perquè, segons el sumari, va acceptar i va pagar material sanitari defectuós fins i tot sabent que no protegia de la covid-19 i que posava en risc la vida dels qui ho usaven. Subratllen que va abonar el preu consensuat amb fons europeus malgrat que això estava prohibit, que va emmagatzemar els tapaboques a pesar que eren inservibles i que no va ser fins que va abandonar la Presidència de les Balears —perquè el PP va guanyar les eleccions autonòmiques el 28M— quan va activar una reclamació administrativa per a demanar la devolució dels diners, en un intent de protegir-se políticament. I afigen que "La senyora", com apareix citada en la investigació per part dels membres de la trama, podria haver infringit la llei de contractes. En opinió dels populars, la tercera autoritat de l'Estat "no pot estar sota sospita i ha d'anar-se'n per a preservar el decor de la institució que presideix".

L'entorn de l'expresidenta socialista ha insistit en declaracions a Europa Press que el seu govern no va tindre cap connivència amb la trama de comissions de la qual suposadament formava part Koldo García i argumenten com a prova el fet que foren ells els qui denunciaren el contracte fraudulent que va derivar en la reclamació. A parer seu, de fet qui hauria de donar explicacions és l'actual presidenta autonòmica, la popular Marga Prohens, a qui acusen de deixar caducar el procediment iniciat per l'anterior executiu del PSOE, "cedint" a les pretensions de la xarxa capitanejada per Koldo García i, per tant, causant un possible perjudici a les arques públiques.

El portaveu del PP en el Congrés, Miguel Tellado, ha anat encara més lluny per a apuntar que la trama sobre els suposats sobrecostos de les mascaretes subministrades a diverses administracions públiques per l'empresa vinculada a Koldo García pot derivar en un cas de finançament irregular del PSOE. Ho ha dit en esRadio, on ha afirmat que el seu partit vol "voltar" el govern de Pedro Sánchez, a qui ha insistit a responsabilitzar pel cas Koldo en considerar que afecta directament el seu gabinet. "El focus d'aquest cas està molt prop de Sánchez i la mediació de l'esposa així ho ratifica", ha afirmat el diputat popular, en referència a les informacions publicades en alguns mitjans que apunten que Begoña Gómez s'hauria reunit amb un dels comissionistes de la xarxa corrupta.

El PSOE ha contraatacat anunciant que citaran Tellado en la comissió d'investigació registrada en el Congrés per a examinar totes les transaccions de les administracions per a comprar material sanitari durant la pandèmia, segons fonts de Ferraz. Els socialistes demanen la compareixença del portaveu parlamentari popular perquè "per què apareix el seu nom en el sumari" de la investigació. Aquest dijous es va fer pública una resolució del jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno, instructor del cas Koldo, que arreplegava una conversa entre els investigats en què s'al·ludia explícitament al diputat. En concret, Koldo García li deia a Juan Carlos Cueto, presumpte cervell de l'entramat, que "havia quedat amb Miguel Tellado i 'Alberto'" amb la intenció de tractar de frenar, presumptament, una reclamació del govern balear que els exigia la devolució de 2,6 milions d'euros per incomplir les condicions en un contracte sobre mascaretes.

Tellado ha tornat a negar vehementment tindre cap relació amb la trama i sosté que els investigats en el cas Koldo van citar el seu nom a propòsit en aquestes converses, perquè sabien des de principis de novembre que els estaven gravant.

El ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, ha mantingut aquest divendres que la voluntat del govern espanyol és "que es conega tot i que pague qui haja de pagar". "Vegem quins són els fets que es van cometre i si algun d'ells es pot incardinar com a delicte" ha argumentat en declaracions a la premsa des de Palència, on també s'ha mostrat convençut que ara és "essencial" respectar la investigació judicial per a "saber el que realment va ocórrer". Bolaños ha remarcat també que el PSOE ha demanat "responsabilitats polítiques" als qui consideren vinculats al cas Koldo, en referència a l'exministre Ábalos, que actualment està suspés de militància del partit i ha passat al Grup Mixt per no haver acatat l'ordre de Ferraz de retornar l'acta de diputat.

També et pot interessar

stats