El PP guanya les eleccions europees a Espanya i el PSOE resisteix

Vox es converteix en tercera força, l'aliança amb Sumar permet la tornada de Compromís al Parlament i S’Ha Acabat la Festa entra amb tres diputats

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, celebra el resultat electoral amb la cap de llista del PP a les eleccions europees, Dolors Montserrat
El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, celebra el resultat electoral amb la cap de llista del PP a les eleccions europees, Dolors Montserrat / EFE/Juanjo Martín
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
09 de juny 2024 - 23:41 Actualitzat: 10 de juny 2024 - 08:18

El Partit Popular ha guanyat les eleccions europees a l’estat espanyol, amb el 34,2% del suport i 22 eurodiputats, nou més que el 2019. Encapçalats per Dolors Montserrat, els populars han tret quatre punts respecte al PSOE, que es tradueixen en dos escons d'avantatge. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha celebrat la victòria del seu partit i ha exclamat que estan "en un nou cicle polític" i que guanyaran en les pròximes eleccions generals. "Els espanyols ens han dedicat un triomf electoral contundent, transparent i el triomf que estàvem esperant", ha exclamat.

Amb el 30,2% dels sufragis, però, els socialistes mantindrien la presència a l’Europarlament amb 20 escons. La cap de llista del PSOE, Teresa Ribera, ha reconegut el resultat del PP, però ha matisat que "les xifres ens mostren que allò que ha fet el PP ha sigut essencialment absorbir tots els diputats de Ciutadans". Ribera ha acusat els populars de "l'alt cost" de la seua victòria per l'auge de "la internacional ultradretana" i ha dit que "si Feijóo ha volgut plantejar estes eleccions com un plebiscit a Pedro Sánchez, està clar que l'ha perdut".

Vox s'ha convertit en la tercera força més votada, amb el 9,6% dels sufragis i 6 eurodiputats, dos més que en els comicis anteriors. El candidat Jorge Buxadé ha celebrat els resultats i els dels seus aliats a Europa, com la ultradreta a Àustria, uns resultats que han servit al líder de la formació, Santiago Abascal, per a instar el president del govern, Pedro Sánchez, a dissoldre les Corts i convocar eleccions després de "la derrota del PSOE".

En quarta posició es troba Ara Repúbliques —l’aliança nacionalista d’ERC, Bildu i el BNG— amb el 4,9% dels vots i 3 escons.

Els segueix Sumar, que amb el 4,6% dels vots aconsegueix 3 diputats al Parlament Europeu. Compromís, que ocupa el tercer lloc en la llista de la coalició que encapçala Estrella Galán, recupera la representació a l'Eurocambra amb Vicent Marzà. Els resultats deixen fora Esquerra Unida, ja que la coalició no aconsegueix un escó per al fins ara eurodiputat Manu Pineda, quart en la llista. El portaveu de la coalició, Ernest Urtasun, ha assenyalat que els resultats obtinguts no són pels quals han estat treballant i que des d'ara es prendran un temps "per a reflexionar" i veure com poden "reforçar el projecte i continuar governant en favor dels drets de la gent".

Amb el 4,6% dels vots, S’Ha Acabat la Festa, entra a l’Europarlament amb 3 escons. El cap de llista, l'agitador d’extrema dreta Alvise Pérez, ha expressat en un acte en una discoteca de Madrid que "Espanya s'ha convertit en la festa dels criminals, dels corruptes, mercenaris, pedòfils i violadors", i ha assegurat que el seu objectiu és aconseguir el poder per a fer una "deportació massiva d'immigrants".

Podem només manté un terç dels 6 escons que va aconseguir en els comicis del 2019 i n'obté 2, amb el 3,2% dels sufragis. La candidata Irene Montero ha considerat que el resultat és un "un pas necessari" amb el qual la formació, en qualsevol cas, no es conforma. "Ara assumim la responsabilitat de fer créixer la força de la pau, de la fi del genocidi a Palestina i de l'avanç en drets. El nostre objectiu és canviar tot el que ha de ser canviat, transformar Europa i Espanya, amb més força encara del que ho hem fet en els últims deu anys", ha dit en la compareixença després de l'escrutini.

Junts perd vora la meitat del suport i, amb el 2,51% dels vots, es queda amb un diputat a l’Europarlament, representació que va a parar a Toni Comín, que ha dit que és "un bon resultat", per haver quedat segona força a Catalunya.

Oihane Agirregoitia, del PNB, tindrà representació com a cap de llista de la Coalició per una Europa Solidària (CEUS), que aconsegueix un escó, amb l’1,6% dels sufragis. Per primera vegada en unes eleccions europees, el PNB ha quedat tercer al País Basc, per darrere del PSE i Bildu, que guanya les eleccions.

Ciutadans confirma la desfeta que s’havia evidenciat en l’arena estatal i autonòmica i, amb l’1% del suport, desapareix de l’Europarlament. El candidat, Jordi Cañas, ha anunciat que "es tanca un cicle, però no és el final" i que iniciarà un congrés extraordinari perquè els militants decidisquen el futur del partit.

També et pot interessar

stats