El PP intentarà frenar en el Congrés el canvi de la Llei d’estabilitat o anirà al Constitucional
La formació vol evitar siga com siga que desaparega la possibilitat de veto del Senat.
El PP ha avançat aquest dimecres que intentarà frenar en el Congrés dels Diputats el canvi que vol impulsar el Govern d’Espanya en la Llei d’estabilitat pressupostària i que, si no ho aconsegueix, ho recorrerà al Tribunal Constitucional. L’objectiu dels populars amb aquest moviment és evitar coste el que coste que s’elimine el veto del Senat a la senda del dèficit, com pretén Sánchez.
Ahir dimarts l’executiu socialista va executar una maniobra d’última hora per a assegurar-se l’aprovació dels pròxims pressupostos amb una esmena en la tramitació d’una reforma de la Llei del poder judicial per a millorar la formació dels jutges i jutgesses en la lluita contra la violència masclista. El PSOE va aprofitar que acabava el termini de presentació d’esmenes en aquesta norma per a incloure la seua proposta de reforma urgent de la Llei d’estabilitat pressupostària. Així, es pot reformar el mecanisme de tramitació dels pressupostos i descartar la possibilitat que el Senat els vetara, com havia anunciat el PP que ho faria, gràcies a la majoria absoluta de la qual gaudeix en la cambra.
El secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha assegurat que el partit utilitzarà tots els recursos perquè el president del govern central “no es riga dels espanyols. Per això, demanarà empara a la Mesa del Congrés, en virtut de l’article 31.4, per a intentar que no s’arribe a votar l’esmena del projecte de Llei del poder judicial.
En cas de no aconseguir paralitzar la tramitació, el PP està disposat a recórrer-hi al Tribunal Constitucional. Fons de la direcció popular qualifiquen el moviment del Govern de Sánchez de “salvatjada antijurídica i anticonstitucional” i d’“escàndol” perquè “altera el contrapés del sistema parlamentari de dues cambres”, ja que li restar competències al Senat.
Sánchez es defensa: és “perfectament legal”
Amb tot, el president Pedro Sánchez ha argumentat en el Congrés dels Diputats que es tracta d’una “tècnica parlamentària perfectament legal” i que governs de tendències diferents l’han fet servir “en ocasions reiterades”. La ministra d’Hisenda, per la seua banda, ha assegurat que el govern emprarà “tots els instruments legals que té a l’abast” per a aconseguir que s’aprove una nova senda de dèficit que permeta tindre un marge més gran en l’elaboració dels pressupostos de 2019.