El PP nega una possible modificació del mapa d'excepcions lingüístiques mentre Vox assegura que està en el pacte de govern
La portaveu del Consell nega qualsevol canvi de la Llei d'ús i Llanos Massó manté que hi ha un acord
Contradicció en el tàndem del PP i Vox, les dues potes del Consell, respecte a la política lingüística. Mentre la portaveu del Consell, la popular Ruth Merino, ha admés que s'han iniciat els tràmits per modificar la Llei de plurilingüisme en el projecte de la llei d'acompanyament per a 2024, però ha negat que el govern tinga intenció de “revertir res que no siga l'habitual referent a les llengües que es parlen en cada zona”, en resposta a la intenció de modificar la Llei d’ús. En canvi, la presidenta de les Corts, Llanos Massó, de Vox, ha insistit que hi ha un acord perquè "per fi" es "respecte la llibertat lingüística en tots els municipis". El president de la Generalitat, Carlos Mazón, no ha volgut pronunciar-se sobre aquesta qüestió.
Ruth Merino, en la roda de premsa posterior al ple del Consell, quan els periodistes li han preguntat sobre la proposta de Vox per a canviar el domini lingüístic d'Alacant a zona castellanoparlant, finalment retirada, ha subratllat el "respecte a l'autonomia municipal".
"El Consell té la intenció de complir la llei, respectar les zones castellanoparlants de sempre, a les quals se'ls ha intentat posar d'una manera poc adequada l'ús del valencià, que és una llengua que cal voler i oferir l'oportunitat d'aprendre, però no imposar", ha indicat.
Llanos Massó, per la seua banda, en un acte a Borriana, quan li han preguntat per la retirada per part de Vox a l'Ajuntament d'Alacant de la proposta de declaració institucional que buscava instar a les Corts a incloure la ciutat com a municipi de predomini lingüístic castellà. "Segons tinc entés, el grup municipal ha retirat aquesta proposta perquè s'ha arribat a un acord en el qual, per fi, després de molts anys, es respectarà la llibertat lingüística en tots els nostres municipis", ha dit.
I va advertir que Vox tornaria a presentar la declaració institucional en el ple en cas que no es duga a terme aquesta “exigència” que els alacantins tinguen "els mateixos drets".
El president de la Generalitat, per la seua banda, ha volgut traure ferro a l'assumpte. "El sistema educatiu està clar, quant a mocions concretes, poc tinc a dir", ha assenyalat. Mazón ha apel·lat al respecte a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i "a les normes científiques" per a "seguir fent gestos perquè el valencià que es parla al carrer el recullen les institucions".