El PP portarà als tribunals la llei de la Generalitat del fons de cooperació municipal
El Botànic defensa que la llei "compleix rigorosament" la Constitució i té l'aval del Consell Jurídic Consultiu i el suport de l'Estatut
El PP portarà als tribunals la llei de la Generalitat que regula el fons de cooperació municipal, en estimar que és "il·legal" i "atempta" contra la Constitució, l'Estatut d'Autonomia i la llei de bases de règim local, mentre que el Botànic ha defensat que "compleix rigorosament" la Constitució i té l'aval del Consell Jurídic Consultiu i el suport de l'Estatut.
La comissió de justícia de les Corts ha fet aquest dilluns l'últim pas abans que el Botànic aprove en el ple a l'octubre el projecte de llei de cooperació municipal. Són les ajudes, finançades al 50% entre la Generalitat i les diputacions, per a dotar de liquiditat els ajuntaments.
Així, la comissió ha debatut el projecte de llei, que ha comptat amb els vots a favor dels grups del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem), en contra del PP i Vox, i l'abstenció de Ciutadans. L'oposició ha demanat que s'elimine el cofinançament del fons de cooperació municipal per les diputacions provincials, en considerar que han de ser receptores.
Rovira (PP): "Atempta contra l'autonomia financera de les diputacions"
El diputat del PP José Antonio Rovira ha indicat que estan a favor que hi haja un fons de cooperació municipal a la Comunitat Valenciana, però la forma en què s'ha redactat aquesta llei "atempta contra la independència de les diputacions" i contra la Constitució, l'Estatut i la llei de règim local, per la qual cosa la portaran als tribunals.
Rovira ha reivindicat que la Diputació d'Alacant compta amb el seu propi fons, al qual destina "més diners que el que li tocaria aportar ací"; i ha qüestionat que l'"únic criteri bàsic" per a repartir el fons és la població, la qual cosa "perjudicarà" els municipis xicotets.
Peris (Cs) demana fixar els criteris de repartiment
La diputada de Ciutadans, Mamen Peris ha indicat que estan a favor del fons, però amb "millores" en aquesta llei, com fixar ja els criteris de repartiment i no remetre a un reglament posterior. Així, ha acusat el Botànic de "passar el corró", la qual cosa suposarà que aquesta norma no siga "afectiva" per la falta de consens i, a més, "pot acabar al Constitucional".
Llanos (Vox) afirma que és "inconstitucional"
Per al diputat de Vox José María Llanos, es tracta d'una llei "inconstitucional", que persegueix "el control" de les diputacions, a les quals se'ls "exigeix" participar en una suficiència financera de la qual "han de ser beneficiàries", per la qual cosa no poden participar en aquesta "il·legalitat".
Blanch (PSPV) assegura que cap municipi es queda arrere
Per contra, el diputat del PSPV Ernest Blanch ha asseverat que aquesta llei "compleix rigorosament" la Constitució, té l'"aval" del CJC i de l'Advocacia de la Generalitat i el suport de l'Estatut d'Autonomia, i no entén de colors polítics, sinó que està pensada perquè cap municipi es quede arrere i tots puguen disposar d'un fons incondicionat.
Ha defensat que, des que aquest fons es va aprovar el 2016, han arribat més de 240 milions d'euros a tots els pobles de la Comunitat Valenciana, però els alacantins han perdut 70 milions perquè no s'ha adherit la Diputació d'Alacant. Blanch opina que l'alternativa del PP és "clientelisme i arbitrarietat".
Tena (Compromís) considera que és una llei "molt necessària"
El diputat de Compromís Silverio Tena ha indicat que es tracta d'una llei "molt necessària", que permetrà als municipis tindre recursos "estables, amb unes regles de distribució objectives i justes", i ha qüestionat la postura de la Diputació d'Alacant, que al seu judici suposa una "clara discriminació" als alacantins.
Gómez (Unides Podem) diu que dona estabilitat
Per a Irene Gómez, de Unides Podem, és necessari un sistema de finançament local que siga "suficient i estructurat", i aquesta norma aprofundeix en la garantia d'aquesta estabilitat.