El PP i el PSOE registren la proposició de llei per a reformar l'elecció del poder judicial

Les dos formacions han acordat no esmenar la proposició de llei i rebutjar els canvis que proposen altres partits polítics

Façana exterior del Congrés dels Diputats a Madrid
Façana exterior del Congrés dels Diputats a Madrid

El PP i el PSOE han registrat esta vesprada la proposició de llei per a reformar l'elecció dels membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que dona un termini de sis mesos als nous vocals per a fer una proposta després d'estudiar els diferents models europeus.

La proposició de llei que ha entrat en el registre passades les 17:20 hores està signada pels portaveus del PP, Miguel Tellado, i del PSOE, Patxi López, i demana reformar la llei orgànica del poder judicial i la llei que regula l'estatut orgànic del ministeri fiscal pel procediment d'urgència.

En una disposició addicional, la norma dona un termini de sis mesos als nous vocals per a estudiar com elegeixen altres països europeus els membres d'òrgans anàlegs i plantejar una proposta de reforma que haurà de quedar aprovada per tres cinquens dels vocals i ser remesa al govern estatal, al Congrés i al Senat.

L'objectiu de la proposició és reforçar "la independència i integritat" del sistema judicial, segons consta en l'exposició de motius de la proposta pactada pels dos partits majoritaris.

El registre d'esta iniciativa es produeix poques hores després que socialistes i populars pactaren la renovació dels 20 vocals del CGPJ i una nova llei per a modificar l'elecció.

La iniciativa començarà el tràmit una vegada que la mesa del Congrés l'haja qualificada, previsiblement dimarts que ve, i està previst que la norma es prenga en consideració en un ple extraordinari el 4 de juliol.

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha habilitat quatre sessions plenàries de caràcter extraordinari el mes de juliol, que en la majoria estaran centrades en la tramitació d'esta llei.

Tant el PSOE com el PP han acordat no esmenar la proposició de llei i rebutjar els canvis que proposen altres partits polítics. A més, el procediment d'urgència acurta a la meitat la tramitació dels terminis que comporten registrar esmenes a la totalitat i parcials.

Està previst que el debat i votació de les esmenes a la totalitat siga en un altre ple extraordinari de l'11 de juliol i, superat eixe tràmit, hauria de passar a comissió per a elaborar-se i tancar-se la ponència.

La proposició de llei posa condicions objectives per a poder accedir al poder judicial. Entre altres qüestions incrementa a vint anys el temps de carrera d'un jutge o jutgessa que aspira a ser nomenat magistrat del Suprem i estipula que els alts càrrecs polítics no podran ser designats vocals del CPGJ fins passats cinc anys.

També que no puga ser nomenat fiscal general de l'Estat qui en els cinc anys anteriors haja sigut titular d'un ministeri, una secretaria d'Estat, una conselleria autonòmica o una alcaldia, ni qui haja tingut escó en un parlament.

D'altra banda, la proposició de llei estableix que en el si del CGPJ es crearà una comissió de cinc vocals que informarà de tots els nomenaments discrecionals que haja de fer el ple, que haurà d'elegir els alts càrrecs de la judicatura amb una majoria de tres cinquens.

També et pot interessar

stats