El PP i el PSOE registren la reforma per a eliminar el terme 'disminuïts' de la Constitució
Es tramitarà d'urgència i en lectura única perquè es vote en un ple monogràfic al gener
Els grups parlamentaris del PP i el PSOE han registrat aquest divendres de vesprada en el Congrés dels Diputats una iniciativa conjunta per a reformar l'article 49 de la Constitució que elimina el terme 'disminuïts' i substituir-lo pel de persones amb discapacitat, com reclamava el col·lectiu. Aquesta serà la tercera vegada que es modifique la Constitució Espanyola des que es va aprovar, el 1978.
Compleixen així el termini que van fixar el president del Govern, Pedro Sánchez, i el líder de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo, per a registrar aquesta iniciativa abans d'acabar l'any, amb l'objectiu que quede aprovada el mes de gener.
El ministre de la Presidència i Justícia, Félix Bolaños, i la secretària general del PP, Cuca Gamarra, han negociat aquesta reforma, que es tramitarà per la via d'urgència i en lectura única perquè es prenga en consideració i es vote en un ple monogràfic al gener. Segons la proposta que s'ha presentat, una vegada quede aprovada, la reforma entrarà en vigor el mateix dia de la publicació del text oficial en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).
Les organitzacions de persones amb discapacitat han reclamat la reforma per a adaptar la Constitució Espanyola a la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, el 2006.
Actualment, l'article 49 de la Constitució està redactat així: “Els poders públics realitzaran una política de previsió, tractament, rehabilitació i integració dels disminuïts físics, sensorials i psíquics, als quals prestaran l'atenció especialitzada que requerisquen i els empararan especialment per al gaudi dels drets que aquest Títol atorga a tots els ciutadans”.
Quan s'aprove la iniciativa presentada pel PP i el PSOE, l'article 49 quedarà de la manera següent: “Les persones amb discapacitat exerceixen els drets previstos en aquest Títol en condicions de llibertat i igualtat reals i efectives. Es regularà per llei la protecció especial que siga necessària per a aquest exercici”.
A més, el segon punt del nou article 49 assenyala: “Els poders públics impulsaran les polítiques que garantisquen la plena autonomia personal i la inclusió social de les persones amb discapacitat, en entorns universalment accessibles. Així mateix, fomentaran la participació de les seues organitzacions, en els termes que la llei establisca. S'atendran particularment les necessitats específiques de les dones i els menors amb discapacitat”.
Bustinduy critica l’exclusió de la resta de grups polítics
El ministre de Drets Socials i Agenda 2030, Pablo Bustinduy, ha assegurat aquest divendres que secundarà “incondicionalment” la reforma, però ha criticat que el PSOE i el PP l'hagen presentada sense comptar amb la resta de grups polítics.
En un missatge en la xarxa social X, Bustinduy, dirigent de Sumar, ha expressat el desig que la reforma s'aprove “quant més prompte, millor”, però ha afirmat que “no és patrimoni ni mèrit de cap partit”. La proposta, de fet, “hauria d'haver sigut presentada per tots els grups polítics”, ha asseverat.
És, ha recordat, “una victòria històrica de les persones amb discapacitat, de les seues famílies, i de la societat civil organitzada”.
El ministre ha subratllat que els drets de les persones amb discapacitat han de ser objecte d'una política d'Estat i secundar-se sobre els consensos socials més amplis. “Per descomptat, donarem suport a la reforma incondicionalment. Tant de bo siga aprovada com més prompte millor”, ha resolt.