Directes
Ara en la televisió
ESCOLA D'INFERMERIA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

El PP del Senat elimina el dret a usar llengües cooficials en els processos judicials

Les esmenes dels populars al projecte de llei del dret de defensa també han retirat el dret a intèrpret o traductor

La Comissió de Justícia es reuneix per a ratificar la ponència del projecte de llei orgànica del dret de defensa / Senat

El Partit Popular al Senat ha aconseguit eliminar els articles del projecte de llei del dret de defensa que permetien l'ús de les llengües cooficials en els processos judicials, independentment del territori en el qual s'inicie el tràmit. Una decisió que la resta de grups ja s'ha compromés a revertir en el Congrés.

La Comissió de Justícia del Senat ha aprovat este dimarts l'informe del projecte de llei orgànica del dret de defensa que va presentar el govern espanyol per tal de millorar l'accessibilitat de la ciutadania a la justícia. La ponència ha inclòs diverses esmenes dels populars que suprimeixen aspectes relacionats amb l'ús de les llengües cooficials.

Entre altres, elimina l'article 10 del text, que garantia que en els processos en òrgans que tinguen jurisdicció en tot l'Estat es poguera usar qualsevol de les llengües oficials de la comunitat autònoma on es residisca o on s'hagen iniciat les actuacions judicials, i també a rebre les comunicacions que se'n deriven. Les esmenes del PP també eliminen l'article 11 que arreplega el dret a intèrpret o traductor.

La senadora del PP María José Pardo ha defensat que estes qüestions les garanteixen altres lleis, com la del poder judicial o la d'enjudiciament criminal. A més, ha apuntat que s'estava regulant una llei orgànica a través d'una matèria de llei ordinària. "Estos articles els van introduir vostés —el PSOE— a conseqüència de la cessió als xantatges dels seus socis independentistes", ha denunciat la senadora, que ha insistit que amb l'exclusió d'estos articles "no es genera cap mena d'indefensió".

Des del PSOE, el senador José María Oleaga ha advertit que el seu grup es reserva el dret a revertir els canvis introduïts al Senat, a pesar que han votat a favor de l'informe de la ponència. "El PP ha introduït en l'informe de la ponència una sèrie d'esmenes sense consultar-les ni pactar-les amb ningú. Això no m'agrada i anuncie que, si la veritat és que votarem a favor de l'informe de la ponència, ens reservem la facultat de revertir eixos canvis que el PP ha introduït per la porta de darrere i d'una forma injusta", ha explicat.

Llengua