El PP tira avant en el Senat una moció sobre finançament que omet el fons d'anivellament reclamat per Mazón

La iniciativa, aprovada per majoria absoluta, demana que la Conferència de Presidents autonòmics pose en marxa reforma del sistema

Ple del Senat, este dimarts
Ple del Senat, este dimarts / Javier Lizón (EFE)

El PP, amb majoria absoluta en el Senat, ha aprovat este dimarts una moció en què demana al govern espanyol que pose en marxa la reforma del sistema de finançament autonòmic i que òbriga ja les negociacions amb les comunitats per a començar a abordar el debat en la pròxima Conferència de Presidents autonòmics, que se celebrarà en desembre a Cantàbria. La iniciativa, que ha tirat avant folgadament amb el suport també del senador de Coalició Canària, insta l'executiu de Pedro Sánchez a fixar els eixos fonamentals que hauran de guiar les converses i com serà el procediment. La particularitat del text és l'absència total de referències al fons d'anivellament que ha reclamat reiteradament el president de la Generalitat, Carlos Mazón, amb el suport de la direcció nacional del PP i la resta de barons territorials.

Esta ferramenta està avalada per experts per a compensar les comunitats infrafinançades per l'actual model, caducat des de 2014, amb ingressos extraordinaris que les equiparen amb la mitjana estatal fins que s'acorde el nou sistema i és la principal reivindicació del Consell en el debat sobre finançament que s'ha obert estos mesos. Mazón, de fet, va aconseguir l'adhesió explícita del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, i altres pesos pesants del partit en la cimera de barons celebrada a Madrid el passat setembre, on pactaren una declaració conjunta que arreplegava esta i diverses exigències per al govern espanyol.

Però, tot i això, la reivindicació del dirigent valencià ha fet aigües al Senat. En la sessió d'este dimarts, el senador de Compromís, Enric Morera, els ha demanat la inclusió del fons d'anivellament en la moció debatuda, però el PP s'ha escudat en el reglament de la cambra alta per a justificar per què l'han deixat fora. Segons han explicat, l'eina no està arreplegada en el text perquè ja s'ha reclamat en altres mocions prèvies i, si tornaven a contemplar-la hi havia risc que la iniciativa quedara inadmesa en virtut de l'article 175, que assenyala que es poden rebutjar iniciatives "idèntiques a les ja votades".

En qualsevol cas, la moció aprovada insta el govern estatal a presentar, "en el termini més breu possible", una proposta "clara i consensuada" per a la reforma del sistema de finançament autonòmic, que "deu", entre altres coses, respectar l'autonomia fiscal de les comunitats, garantir que "ningú perd i tots guanyen" i tindre en compte variables com la dispersió, la despoblació, l'envelliment, el repte demogràfic i el cost de la prestació dels serveis.

Un debat que volen posar en marxa ja en la Conferència de Presidents autonòmics, que l'executiu de Sánchez pretén centrar en habitatge. El text afig que "posteriorment" es convocarà el Consell de Política Fiscal i Financera "per a debatre de manera conjunta (multilateralitat) i transparent el nou sistema de finançament". Diversos mandataris autonòmics del PP han avisat recentment que, si l'assumpte del finançament queda fora de l'ordre del dia en la cimera de presidents, seran ells els que el posen damunt de la taula.

També et pot interessar

stats