El PP tracta d'exhibir múscul en l'acte de Madrid contra una eventual amnistia

La convocatòria se celebra dos dies abans de començar el debat d’investidura de Feijóo i finalment tindrà la presència de Carlos Mazón

Acte del PP a Madrid per "la igualtat de tots els espanyols"
Acte del PP a Madrid per "la igualtat de tots els espanyols" / Borja Sánchez Trillo/EFE

A només 48 hores que comence el debat d’investidura d’Alberto Núñez Feijóo al Congrés dels Diputats (26 i 27 de setembre), el PP capitalitza aquest matí l’atenció mediàtica amb un acte “en defensa de la igualtat de tots els espanyols”. Una ocasió per a mesurar el rebuig de les bases a la possible llei d’amnistia dirigida als encausats pel procés català i un últim intent exhibir múscul al carrer abans de la votació de dimecres.

Els populars ja han admés públicament que “és molt complicat tirar avant la investidura” de Feijóo, segons ha reconegut aquesta mateixa setmana el vicesecretari de Cultura i Societat Oberta del PP, Borja Sémper. A hores d'ara, el Partit Popular només compta amb els vots a favor de Vox (33), Coalició Canària (1), Unió del Poble Navarrés (1) i els seus propis (137). En total en sumen 172, quatre vots menys de la majoria absoluta (176) necessària per a ser investit president del govern espanyol.

Aquesta majoria s'ha mantingut pràcticament immòbil des de finals del mes d'agost, quan el rei Felip VI va encomanar a Alberto Núñez Feijóo la tasca de formar govern. Amb aquestes cartes damunt de la taula, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, no ha dubtat de demanar la repetició electoral, fins i tot abans del debat d’investidura. Més lluny anava aquest mateix divendres el president andalús, Juanma Moreno, que feia una crida a la rebel·lió als diputats socialistes per a trencar la disciplina de partit i investir Núñez Feijóo.

A l'acte d'aquest diumenge, obert però convocat pel mateix partit, Núñez Feijóo presentarà els eixos del seu discurs d’investidura. Però també hi intervindran els expresidents populars del govern espanyol Mariano Rajoy i José María Aznar, figura, aquesta última, que ha esdevingut clau en les darreres setmanes entre les files populars. Va ser Aznar qui va fer una crida a un "Ja n'hi ha prou" cívic i al carrer contra una eventual llei d'amnistia negociada entre el PSOE i els partits sobiranistes.

De fet, la convocatòria d’aquest acte es va anunciar precisament després de les declaracions d’Aznar en què acusava d’“autòcrata, antiespanyol, feixista i colpista” el govern de Pedro Sánchez i cridava a la mobilització ciutadana contra la possible amnistia al procés.

Per la seua part, aquest dissabte, la secretària general del PP, Cuca Gamarra, deixava entreveure quin pot un ser un dels clams que se sentiran durant la mobilització. "Es tracta de triar entre Feijóo o amnistia", concretava Gamarra mentre feia una crida a acudir massivament a l'acte.

Mazón encapçala la delegació valenciana

El president del PPCV i cap del Consell, Carlos Mazón, que en un primer moment va excusar la presència perquè estaria a la fira Cersaie de Bolonya, finalment encapçalarà la delegació de militants i simpatitzants del Partit Popular valencià que acudirà a l'acte de Madrid. Mazón, de fet, ja ha augurat una "gran presència valenciana", per la qual s'ha convocat a tot el PPCV: “Sempre que toca defendre Espanya, els valencians hi estem”.

"No estem disposats a deixar que Sánchez trenque la unitat d'Espanya, i per tant la igualtat de tots els espanyols”, ha destacat, per la seua banda, el secretari general del PPCV, Juanfran Pérez Llorca. "No permetrem que es menyscabe la identitat de la Comunitat Valenciana en la negociació que està duent a terme amb els separatistes i amb un pròfug de la justícia, com és Puigdemont”.

Desenes d’autobusos per a omplir Madrid

Previst inicialment a la plaça d’Espanya de Madrid, l’acte finalment se celebrarà a l’avinguda de Felipe II, en ple barri de Salamanca, per tal d’acollir a uns 10.000 simpatitzants, segons les previsions de Génova 13. En un primer moment, el PP d’Ayuso va arribar a comprometre’s a mobilitzar 200.000 persones.

Una de les claus de l’esperat èxit de la convocatòria està en la participació de la presidenta madrilenya, que obrirà l'acte i actuarà com a amfitriona junt amb l'alcalde, José Luis Martínez Almeida. De fet, el PP de la Comunitat de Madrid s’ha bolcat en la convocatòria amb més d’un centenar de taules informatives i el repartiment de 100.000 fullets amb el lema "Enfront de l’amnistia, igualtat" i una foto amb Feijóo, Ayuso i Almeida. 

Tot i que la cúpula del PP assegura que el protagonisme serà per a Feijóo, caldrà veure si en aquesta ocasió la presència de la líder madrilenya no l’eclipsa, com va ocórrer el 23 de juliol, en la nit electoral, del balcó de la seu nacional del PP, en què va ser aclamada per les bases del partit.

A més, per a assegurar aquesta “mobilització massiva”, el PP ha posat a disposició de les bases desenes d'autobusos des de diversos punts de la Península. De la Comunitat Valenciana s’espera que hi acudisquen més de mil persones en els deu autocars que eixiran des de València, els huit d’Alacant i els tres des de Castelló de la Plana.

Els “descontents” del PSOE i la crida del PP al transfuguisme

El PP no ha dubtat, a més, de convidar els socialistes desencantats, els “socialistes de carnet i els socialistes expulsats” a sumar-se a la mobilització. Entre ells, l'expresident del govern Felipe González i el seu número dos en l’executiu, Alfonso Guerra, que aquest dimecres van aplanar el terreny als populars amb unes crítiques contundents a Sánchez davant de la possibilitat que s’aprove l’amnistia als encausats pel procés.

González va qualificar l’amnistia d’“inconstitucional i inacceptable” políticament i un “xantatge” de la minoria independentista que “ha d’evitar-se” i Guerra, més dur, va arribar a acusar el cap de l’executiu espanyol de “deslleial” i “dissident” i va afirmar que l’amnistia “falsificaria la història, convertint delinqüents en demòcrates”.

També et pot interessar

stats