El PP supera les primeres iniciatives legislatives amb Vox fora del Consell

Els populars aconsegueixen aprovar les ajudes als afectats de Campanar, la pròrroga a les bonificacions al transport públic i el macrodecret de simplificació de l'administració, que tramitaran com a proposició de llei a instàncies de Vox

El cap del Consell i el nou conseller d'Agricultura, Miguel Barrachina, saluden el nou síndic del PP, Juanfran Pérez, en l'hemicicle
El cap del Consell i el nou conseller d'Agricultura, Miguel Barrachina, saluden el nou síndic del PP, Juanfran Pérez, en l'hemicicle / Flickr Corts

El Consell ha aconseguit traure avant les primeres iniciatives legislatives des de l'eixida de Vox del govern valencià. La formació de Santiago Abascal ha clavat pressió al PP al voltant del decret llei de simplificació administrativa de la Generalitat, però ha acabat votant a favor de la resta de propostes, les ajudes als afectats per l'incendi de Campanar, la pròrroga de les bonificacions al transport i el nomenament de l'inspector d'Hisenda Eduardo Beut com a nou director de la Agència Valenciana Antifrau.

En la jornada parlamentària, l'última abans del paró per l'estiu, s'ha produït l'estrena com a consellers de Vicente Martínez (Medi Ambient, Infraestructures i Territori) i l'antic síndic del PP, Miguel Barrachina (Agriculutra, Ramaderia i Pesca), qui s'estrena en la bancada blava dels consellers amb nous companys.

Vox havia demanat des dels corredors que el decret de simplificació administrativa es tramitara com a projecte de llei, segons havia avançat el síndic José María Llanos, que havia lamentat el termini escàs per a valorar una modificació legislativa de "quasi 200 pàgines", que pretén modificar 29 normes, 37 decrets i 500 articles d'un colp i "va arribar a última hora. La petició, que també havia fet l'oposició, l'han acabada acceptant els populars.

L'acord l'ha anticipat el nou síndic del PP, Juanfran Pérez Llorca, que ha justificat el canvi de postura "perquè hi haja diàleg i entesa entre totes les forces polítiques". Segons ha explicat, una vegada convalidat este mateix dilluns, el canvi normatiu entrarà en vigor a partir de setembre, en el nou període de sessions, quan es presentaria com a projecte de llei perquè així es puga "perfeccionar o millorar".

Crítiques dels antics socis

Malgrat acceptar la demanda, el PP no ha evitat les crítiques dels antics socis de govern contra el decret, que segons ha advertit Ana Vega (Vox) pot reactivar "l'urbanisme salvatge, permetent la urbanització de tot el que queda de la costa" i afavorir el model de turisme "massificat". També ha discrepat amb el model fotovoltaic del Consell, que considera que cal obrir-lo també a les explotacions agrovoltaiques. En les crítiques, Vox coincidia en part amb les que ha exposat el socialista Ramón Abad, que advertia que "obri porta a la simplificació de la corrupció mitjançant l'urbanisme més salvatge", digne de [les obres del valencià Rafael Chirbes] 'Terra de Saqueig' i 'Crematori'.

Abans, la vicepresidenta Susanna Camarero i el diputat popular José Ramón González havien defés els beneficis que la simplificació administrativa que proposa el canvi normatiu suposa per a la ciutadania i l'empresariat, reduint la càrrega burocràtica, afavorint un entorn "més atractiu per a la inversió" i fent de l'administració "més moderna, eficient i propera" i "un veritable motor de progrés".

"Qui vote en contra anirà en contra de la ciutadania i el futur de la Comunitat Valenciana", ha advertit González, que ha recordat que la proposta forma part de les promeses electorals dels populars. Abad (PSPV), però, ha anticipat els beneficis que suposaran per a la ciutadania algunes de les novetats del decret, com l'eliminació de les clàusules socials en les licitacions públiques o la prioritat de contractació amb empreses privades que disposen de plans d'igualtat.

"Fan el mateix que (Javier) Milei" ha dit sobre el "decret òmnibus" el diputat socialista, que també ha acusat el president Carlos Mazón de mentir, pel contrast sobre les seues manifestacions triomfalistes sobre l'economia valenciana amb el panorama que descriu el preàmbul de la norma.

El diputat de Compromís Jesús Pla, ha destacat l'informe de l'Advocacia de la Generalitat que qüestiona els motius d'urgent necessitat en què el Consell havia emparat la tramitació com a decret llei. La mesa de les Corts ha passat a les votacions sense concedir-li la contrarèplica, la qual cosa ha causat un aldarull a la bancada de Compromís que ha acabat amb una crida a l'orde de la presidenta de la cambra al síndic Joan Baldoví. Finalment, el conjunt de la cambra, inclòs el PP, ha aprovat la tramitació com a projecte de llei.

Pròrroga de les bonificacions al transport i ajudes per l'incendi de Campanar

El PP ha tirat avant, amb el suport de Vox i l'oposició, la resta d'iniciatives legislatives, les bonificacions fiscals per a l'adquisició d'habitatges dels afectats per l'incendi de Campanar i la pròrroga de sis mesos addicionals de la reducció a la meitat de les tarifes i títols multiviatge del transport públic de la Generalitat (fins a 31 gener 2025) i la gratuïtat per als menors de 31 anys (fins a 31 de desembre).

Tanmateix, l'extrema dreta ha votat en contra de la intenció PSPV i Compromís de tramitar-les com a projecte de llei i també contra la proposta de la formació valencianista per a modificar el reglament de la cambra per a facilitar la presentació d'esmenes en els procediments de lectura única.

El suport de l'oposició als decrets llei no ha estat exempt de crítiques. Sobre les ajudes a les famílies afectades per l'incendi de Campanar, Alicia Andújar (PSPV) ha retret els populars que les ajudes fiscals per a la compra de nous habitatges tindran un efecte escàs, perquè la majoria vol rehabilitar l'edifici i no clavar-se en una nova hipoteca. Respecte de la pròrroga a les bonificacions al transport públic, Maria José Calabuig (Compromís) ha qüestionat el greuge que suposa que no afecten el transport metropolità de la ciutat d'Alacant.

Llanos (Vox): "Si creuen que ja no pactarem amb el PP estan equivocats"

Abans de la votació, contra les crítiques de l'oposició per mantindre l'alineament amb el PP després de l'eixida del Consell, Llanos ha advertit que "si pensen que Vox és una crossa d'algú estan equivocats". Dirigint-se a la portaveu de Compromís, Isaura Navarro, que li havia retret este extrem, li ha dit que "si creuen que pel fet que no estem en el govern els ajudarem a carregar-se'l, estan equivocats" i que si creuen que "no arribarem a acords amb el PP, encara estan més equivocats".

En l'hemicicle, Ana Vega i Miquel Pascual (Vox) han reivindicat la tasca dels consellers de la formació que han abandonat el govern valencià. Pascual l'ha explicada com "un pas arrere per a agarrar impuls cap avant".

També et pot interessar

stats