Directes
Ara en la televisió
VALENCIANS AL MÓN

El PP i Vox aposten per fer proves d'edat als menors no acompanyats i l'oposició els acusa de racisme

Les Corts tomben la comissió d'investigació sobre teràpies de conversió en col·legis valencians

José María Llanos (Vox) esta vesprada a les Corts Valencianes / À Punt NTC

Les Corts demanaran que s'augmenten les proves pericials als menors no acompanyats que arriben a Espanya per a determinar la seua edat. El Partit Popular ha mostrat este dimecres el seu suport perquè tire avant esta mesura, presentada per Vox en forma de proposició no de llei (PNL) d'especial urgència al ple de les Corts.

Una mesura que l'oposició ha qualificat de "racista". Tant el PSPV-PSOE com Compromís han acusat Vox de "fomentar l'odi i la por" cap a les persones migrants, i els han assegurat que "el racisme és pecat". Isaura Navarro, diputada de Compromís, ha advertit que les proves que proposen estan "qüestionades pels experts perquè no són concloents".

Al seu torn, la diputada del PSPV Alicia Andújar, ha exposat que el procediment d'identificació ve determinat pel marc normatiu del conveni dels drets del xiquet i de la llei d'estrangeria. A més, Andújar li ha preguntat a Vox "quin trauma tenen" amb els migrants.

El síndic de Vox, José María Llanos, ha defensat que la iniciativa és "de sentit comú" i ha subratllat la "summa importància" de conéixer "l'àmbit dels drets" de les persones que "entren il·legalment en territori nacional".

Llanos s'ha preguntat "com es pot estar en contra" de conéixer l'edat de les persones migrants per a saber "com actuar d'acord amb la llei", al mateix temps que ha considerat que el "problema de la immigració il·legal és molt greu" i "així ho entenen tots els ciutadans". "Volem saber a què han vingut els que il·legalment es fan passar per menors quan són majors", ha assegurat.

Des del PP, la diputada Lucía Peral ha felicitat Llanos per haver aconseguit que l'esquerra "vinga a evangelitzar-nos", i ha advertit que Espanya és "l'únic país que no té una política migratòria i que no lluita contra la immigració irregular". També ha carregat contra el govern d'Espanya pel "despropòsit" d'enviar "menors com a adults o viceversa".

Compromís presenta a les Corts el cas d'una víctima de teràpies de conversió

El PP i Vox han tornat a votar junts en contra d'una proposta de Compromís per a crear una comissió d'investigació sobre la pràctica de les conegudes com a "teràpies de conversió" de l'orientació sexual, identitat o expressió de gènere contra xiquets i xiquetes, "com ara els casos denunciats al col·legi Mare Josefa Santos d'Alaquàs".

Durant la seua intervenció, el diputat de la coalició Francesc Roig ha compartit el testimoni d'Hugo, un dels cinc denunciants, que ha instat "la dreta i el cristianisme que s'oposa a estes tortures" a donar suport a la comissió: "Es va acabar el nostre silenci. Això no és un joc, moltes persones s'han arribat a llevar la vida i es pot evitar molt de sofriment amb un vot".

La diputada popular Beatriz Gascó ha retret a Compromís que "se'n recorden només de les víctimes quan estan en l'oposició", ja que ha subratllat que els casos denunciats van ser "fa set anys i el Botànic no va fer absolutament res". Segons ha exposat, després de rebre la denúncia el juliol passat, la inspecció educativa va actuar "amb immediatesa" i va remetre els fets a la Fiscalia, a més de proposar que la investigació abaste "fins a l'actualitat".

"El Consell té claríssimament clar que cal complir la llei i que les teràpies de conversió sexual estan totalment prohibides a la Comunitat Valenciana, i per això actua amb total celeritat i contundència", ha asseverat, garantint que deixaran "treballar la justícia" per a "arribar fins al final". A més, ha assegurat que ni la Generalitat ni el PP mirarà "cap a un altre costat" davant de casos d'LGTBI-fòbia.

Per part seua, la diputada de Vox Ángeles Criado ha descrit les denúncies de Compromís a esta teràpia com "una persecució ideològica sectària i total" que, segons ella, va en contra de la llibertat d'elecció dels pares per a l'educació dels seus fills. "Viuen obsessionats amb la maleïda ideologia de gènere", ha reiterat, i ha acusat Compromís de "tirans" i "molt previsibles".

"No és llibertat, és tortura", ha replicat el diputat valencianista, que ha instat Vox a donar suport a la comissió "per caritat cristiana". I ha postil·lat: "Vostés són mala gent i en el pecat portareu la penitència".

El PP i Vox tomben la proposta del PSPV i Compromís contra els apartaments turístics

El PSPV i Compromís també havien portat a debat este dimecres una PNL d'especial urgència, en este cas per a "posar fre a la proliferació dels apartaments turístics al territori valencià".

En concret, el text insta el Consell a garantir la qualificació permanent dels habitatges protegits, invertir una quantitat proporcional en habitatge a la qual destina el govern d'Espanya i augmentar el parc de lloguer social i assequible. El diputat socialista Benjamín Mompó ha demanat als populars "més valentia" en esta matèria, sense "dilatar el problema" ni "limitar-se a la construcció", i ha denunciat que "el PP no és de fiar" perquè amb els governs de Camps o Zaplana "el parc públic va perdre 22.000 habitatges".

Compromís ha presentat una esmena, acceptada pel PSPV, per a instar el govern valencià a ajustar l'índex de preus de referència de la llei d'habitatge a l'emergència residencial. La seua diputada María José Calabuig ha criticat que la Generalitat llance el "pla sobreviu", mentre modifica el reglament per a permetre canviar la qualificació i així "beneficiar els peixos grossos i amiguets de Mazón".

Des del PP, Fernando Pastor ha criticat el "cinisme i hipocresia" del PSPV en limitar-se "a tapar les vergonyes del PSOE i del Botànic" amb una PNL que "no va a cap part". "Vostés no van avalar ni un sol jove i nosaltres 256 famílies joves i no tan joves", ha comparat, i ha destacat que l'actual Consell ha destinat el bo de lloguer a "1.700 joves més" que el Botànic.

El diputat de Vox, Miguel Pascual, ha coincidit que l'anterior Consell va construir "deu vegades menys habitatge públic", al mateix temps que ha advertit que aprovar esta PNL aniria en contra que els joves "tinguen l'orgull de dir que tenen un habitatge en propietat".

Vox es queda a soles en l'intent de tombar la proposta de llei de finançament de Compromís

Sobre l'esmena a la totalitat de Vox a la proposta de llei de tracte just en el finançament autonòmic, presentada per Compromís, el PP ha descartat donar suport al seu exsoci de govern per a tombar este text i ha demanat a "totes les forces polítiques" que "reflexionen" perquè esta norma tire avant per unanimitat.