PP i Vox aprovaran a les Corts una moció contra qualsevol amnistia i el "xantatge independentista"

L'oposició acusa els socis en el Consell d'estar més pendent de temes d'Estat que dels que preocupen la societat valenciana

Hemicicle de les Corts, aquest dimecres
Hemicicle de les Corts, aquest dimecres / José Cuéllar

La polèmica amnistia per als implicats en el procés, que centra la política nacional per haver-se convertit en un eix central de les negociacions per a la investidura, s'ha colat aquest dimecres en el primer ple ordinari de les Corts. L'ombra de Carles Puigdemont, líder de Junts per Catalunya, ha sobrevolat l'hemicicle del Parlament autonòmic valencià arran d'una moció presentada pel PP, partit majoritari, que rebutja "qualsevol classe d'amnistia o indult generalitzat" i reclama acords d'Estat en les negociacions sobre el futur govern d'Espanya per a evitar el "xantatge dels independentistes" o una repetició electoral.

La proposta rebutja de ple tramitar qualsevol eventual llei d'amnistia, de manera semblant a la que va tirar avant ahir al Senat amb els vots de PP, Vox i Unió del Poble Navarrés (UPN). La valenciana s'ha debatut aquest dimecres i s'aprovarà l'endemà gràcies a la majoria absoluta que sumen els populars amb Vox, socis també en el govern de la Generalitat. L'encarregat de presentar-la i defendre-la des del faristol ha sigut el síndic del PP, Miguel Barrachina, que ha tractat d'afegir als socialistes valencians en la croada contra l'independentisme, amb l'argument que una possible amnistia és un doble greuge per als valencians.

Per això, els ha demanat que deixen de ser "vassalls" i de "fer d'estora del separatisme català". "És una oportunitat perquè el PSPV-PSOE amolle les amarres", ha destacat Barrachina, que ha considerat que els socialistes estan superant tots els "límits" legals i ètics perquè Pedro Sánchez governe amb el suport dels catalans.

Des de l'oposició han carregat contra els socis del Consell per estar més pendents de temes d'Estat que dels que preocupen als valencians, han asseverat. Des del PSPV ha replicat la moció el diputat José Muñoz, que ha criticat que la primera iniciativa del PP a les Corts d'aquesta legislatura no tinga "res a veure amb qüestions valencianes" i ha acusat els populars de fer una "utilització absolutament partidista" del Parlament autonòmic per a convertir-lo en "ariet contra el govern d'Espanya".

En nom de Compromís, la diputada Isaura Navarro ha afirmat que no poden donar suport a la proposta perquè estan "als antípodes". On els populars "creen problemes", ha argumentat, la coalició valencianista aposta per solucions amb diàleg i transparència. Navarro també ha retret al PP que haja plantejat en tots els ajuntaments aquest debat des de la "confrontació".

El PP sí que obtindrà el suport de la ultradreta. El diputat de Vox José María Llanos ha criticat que es vulga donar el "perdó total als qui han delinquit contra el mateix Estat vigent en la democràcia i, a més, diuen que tornaran a fer-ho", i ha assegurat que si el PP no haguera presentat la moció, ho haurien fet ells mateixos.

Vox torna a desmarcar-se del pacte contra la violència masclista

En aquest primer debat parlamentari de la legislatura, els socialistes han demanat la renovació del pacte valencià contra la violència de gènere i masclista per a una segona edició. Han tingut el suport de Compromís i també el Partit Popular, però no de Vox, que ha optat per desmarcar-se'n, com ja va fer l'edició anterior. La síndica, Ana Vega, ha defés que la posició del partit "ha sigut clara sempre" i que no han participat en els pactes contra la violència de gènere nacionals, autonòmics ni locals, perquè "sempre han dit que la violència no té gènere". Serà el primer assumpte en què els socis del govern valencià votaran de manera diferenciada.

PP, PSPV i Compromís han acordat un text conjunt amb cinc punts en què s'insta a aprovar un nou pacte valencià contra la violència de gènere i masclista que siga fruit de l'acord de les administracions, entitats socials, organitzacions de dones, partits polítics i agents socials. L'acord haurà de preveure una dotació de recursos suficients perquè puga executar-se, i informar les Corts en un màxim de tres mesos des de l'aprovació.

D'altra banda, Compromís ha insistit en una proposta ja coneguda, que presentaven per segona vegada en la cambra, que persegueix instar al Congrés a debatre la reforma del sistema de finançament i la condonació del deute. El PSPV s'ha obert a donar-los suport, però PP i Vox l'han rebutjada en bloc en considerar que és "oportunista" perquè no resol l'infrafinançament valencià i només busca fer un "mercadeig" amb el finançament autonòmic per a donar suport a la investidura del president en funcions, Pedro Sánchez. Per tant, tampoc tirarà avant aquesta vegada.

Com a síndic de la coalició, Joan Baldoví ha defés que "només Compromís està lliure de pecat" en matèria de finançament, ja que van registrar la mateixa iniciativa tant al Congrés com a les Corts i PP i PSOE es van negar a tramitar-la. L'exdiputat al Parlament espanyol ha remarcat que és una proposta "de màxims", "raonable", "amb trellat" i "possible", que va en la línia del que exposava la comissió d'experts sobre finançament en les Corts. Planteja una modificació que ha considerat "essencial", que és canviar el criteri de població ajustada pel de població de dret en el repartiment dels diners a les comunitats autònomes.

Així, Baldoví ha exigit a tots els partits en l'hemicicle que hi donen llum verda per tal de poder elevar-la a la cambra baixa estatal i que, d'aquesta manera, "cadascun es retrate", i ha situat com a "condició indispensable" perquè el nou sistema de finançament siga viable que cap comunitat autònoma perda recursos.

Finalment, l'oposició ha demanat al Consell una posició clara sobre la reversió del servei públic dels hospitals de Dénia (Marina Alta) i Manises (Horta Sud).

També et pot interessar

stats