Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

PP i Vox demanen una comissió a les Corts per a investigar "irregularitats" en la gestió de les empreses públiques durant el Botànic

L'oposició contraataca amb dues peticions a les Corts per a ampliar les perquisicions a les legislatures del PP

Els sindics Miguel Barrachina (PP) i José María Llanos (Vox) en l'anunci de la comissió d'investigació / À Punt NTC

Els grups parlamentaris de PP i Vox en les Corts han demanat aquest dijous la creació d'una comissió d'investigació per a aclarir si s'han produït irregularitats en la gestió del sector públic instrumental (SPI) de la Generalitat entre els anys 2016 i 2023, durant els mandats de Ximo Puig. Els síndics del PP, Miguel Barrachina, i de Vox, José María Llanos, han explicat la iniciativa parlamentària en una compareixença conjunta. Segons Barrachina, han detectat possibles irregularitats en 50 de les 54 empreses del SPI. "L'objectiu [de la comissió] és que "els valencians coneguen la veritat, que es frenen les pràctiques irregulars i les duplicitats i estudiar si es deriven responsabilitats d'aquesta catastròfica gestió" (...), ha exposat.

El síndic del PP ha assegurat que la revisió de la documentació oficial de l'anterior Consell ha evidenciat presumptes contractacions a dit per valor de 713 millons en l'última legislatura i 4.000 contractes sense informe de la direcció general pressupostària i al marge del pressupost l'any 2022. I com a exemples d'aquestes suposades irregularitats, ha assenyalat la Fundació Ellis o la Societat Valenciana de Gestió Integral de Servicis d'Emergències (SGISE).

"No ha sigut una error, una cosa anecdòtica: és la pràctica generalitzada", ha advertit Barrachina, que interpreta la signatura de "254.000 contractes del SPI" en una legislatura, com una "pràctica" de Ximo Puig "per a eludir controls" i contractar a dit. "La gent té dret a saber per què mentre els fregien a impostos pujava un 47% la despesa en el SPI", ha exposat.

Per la seua banda, Llanos ha acusat el Botànic d'haver incrementat un més d'un 35% la contractació pública i ha atribuït el nou Consell de PP i Vox la reducció "en uns mesos", d'un 59% dels nomenaments a dit". El síndic de Vox considera que la situació denunciada revela "greus irregularitats" el SPI i ha donat gràcies per "haver pogut frenar a temps 2.000 contractacions d'ocupacions públiques".

La comissió d'investigació una vegada constituïda, aprovarà un calendari i pla de treball amb una llista de compareixents i sol·licitud d'informes i documentació. En el termini màxim de díhuit mesos haurà d'haver concretat un dictamen que es traslladarà en votació a les Corts.

PSPV denuncia una "cacera política" amb l'ombra de Zaplana

PSPV i Compromís defensen que els comptes estan nets i atribueixen la iniciativa de PP i Vox a una cacera política. Com a reacció, han registrat dues propostes a les Corts perquè la comissió d'investigació sobre el sector públic de la Generalitat s'amplie als governs populars previs 2015 i no es limite només les dues legislatures del Botànic, com plantegen els socis del Consell.

"El senyor Mazón està fent una operació Kitchen a la Comunitat Valenciana. L'ús de recursos públics per a perseguir el principal partit de l'oposició", ha denunciat el portaveu dels socialistes valencians. José Muñoz veu al darrere de la iniciativa un "pla ocult" i una "guerra bruta" del PP i els "hereus de Zaplana". I ha advertit Mazón que "plans com aquest tots sabem com acaben: malament i amb els seus responsables asseguts en el banc dels acusats". Tot després de recordar que el "padrí polític" del cap del Consell és l'expresident Eduardo Zaplana i que aquest s'asseurà pròximament en la banqueta dels acusats pel cas Erial.

"Els valencians han de sacer que hi havia factures en els calaixos sense pagar, sous pagats sense justificar o contractacions a dit. I no ho diu PP o Vox, sinó la Intervenció i la Sindicatura de Comptes", han sostingut Barrachina i Llanos. Tanmateix, el síndic socialista, que s'ha emparat en les mateixes institucions, arribant a llegir part dels seus informes, per a defensar la gestió del Botànic. Així mateix, ha acusat Mazón d'intentar "criminalitzar el treball dels funcionaris públics" i de malbaratament de recursos públics per a buscar resultats ad hoc amb "l'externalització de l'auditoria".

Muñoz s'ha preguntat per què el procés no s'ha activat en huit anys ni perquè s'ha retirat del càrrec davant sospites tan greus la persona responsable del Sector Públic instrumental de la Generalitat. Preguntats per aquesta observació, PP i Vox han respost que "responsabilitzar a una sola persona tindria un objectiu polític" que és diferent de la comissió i han destacat que "hi ha unanimitat" en les entitats fiscalitzadores com la Sindicatura de Comptes o la Intervenció sobre les irregularitats en el sector públic i que la situació és "molt greu".

Compromís critica el "cinisme" de PP i Vox

El síndic de Compromís Joan Baldoví ha valorat la proposta d'investigació de PP i Vox del sector públic com acte "molt cínic". "Oh, casualitat, es deixen fora el període quan governava el PP", ha assenyalat, per a demanar a continuació que s'investigue "tot el sector públic des de la seua creació. Amb llums i taquígrafs".

La portaveu adjunta de la formació, Isaura Navarro, ha qualificat de "vergonya" la projecció de la "sospita" sobre el Botànic, "quan hem sigut els governs auditat i transparent de la història de la Comunitat Valenciana i hem creat instruments de control com l'Agència Antifrau". Navarro ha alertat de l'intent del PP de desactivar l'òrgan de control intentant clavar per la porta de darrere en la renovació de la presidència a un membre del sector zaplanista, després d'haver-se "carregat" les polítiques de "transparència", amb la supressió de la conselleria i l'oficina dedicada a aquestes tasques. Per a Navarro, la comissió proposada per PP i Vox es basa "en mentides, com sempre" i "el problema que té Mazon és que no governa, que es dedica a fer oposició des del govern".

València