Directes
Ara en la televisió
GRADA 20:30
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DE LA NIT

PP i Vox pacten a Alacant una zona d'emissions sense sancions ni restriccions al trànsit

Els tres grups de l'esquerra ho qualifiquen de "vergonya" i diuen que suposa un "insult a la intel·ligència de la ciutadania"

La ciutat d'Alacant / Sara Chacón

El PP i Vox a l'Ajuntament d'Alacant han pactat una ordenança municipal per a regular la zona de baixes emissions (ZBE), que no preveu sancions ni restriccions al trànsit. L'acord es va tancar en gener a canvi d'aprovar els pressupostos locals i ha sigut rebutjat pels tres grups de l'esquerra, el PSPV-PSOE, Compromís i EU-Podem.

L'ordenança ha sigut aprovada este dimarts en la junta de govern local i en els pròxims dies passarà el tràmit de la comissió municipal corresponent, abans de la seua aprovació definitiva en ple. L'objectiu és que entre en vigor el gener del 2025. La suma de PP i Vox garanteix la majoria absoluta en la corporació municipal.

El PP defensa tres anells de restriccions

El portaveu municipal, el popular Manuel Villar, ha manifestat que l'ordenança ve obligada per llei per a fomentar la mobilitat sostenible i desincentivar els mitjans de transport més contaminants, i ha explicat que preveu tres anells a l'interior de la ciutat.

El número u i el més restrictiu és el que se situa en el barri antic i manté l'actual prohibició de circulació amb sancions, mentre que el dos, referit al centre tradicional, i el 3, l'interior de la Gran Via, no comportaran restriccions de circulació ni sancions.

Villar ha explicat que la normativa estatal imposada per Brussel·les especifica que no hi ha obligatorietat al fet que hi haja multes i ha considerat que la implantació d'esta ZBE és "coherent" amb els instruments municipals de planificació urbana estratègica i la normativa de qualitat de l'aire i d'acció contra el soroll. “Alacant converteix l'obligació d'implantar una ZBE en una nova oportunitat per a comptar amb una ciutat més saludable, més intel·ligent i amb major qualitat de vida per als alacantins”, ha destacat.

Vox assegura que evita retallar llibertats

Per part seua, la portaveu de Vox, Carmen Robledillo, ha qualificat de "gran dia per als alacantins" l'acord per a tirar avant la ZBE, assumpte del qual ha recordat que era la "línia roja" del seu partit en la negociació dels pressupostos de 2024, i ha assenyalat que han canviat el contingut de l'esborrany inicial del PP per a aconseguir que s'evite la retallada de llibertats de mobilitat, la qual cosa hauria desembocat en el tancament de negocis.

Els socialistes lamenten que no hi haja sancions

En l'altre extrem, el regidor socialista Raúl Ruiz ha qualificat de "vergonya" implantar les ZBE "sense un codi sancionador perquè no serveix de res" i ha criticat la "cessió a l'extrema dreta" de Vox per part del PP en este assumpte. El seu grup elevarà al Ministeri i a la UE el contingut d'esta ordenança, ja que no preveu multes ni restriccions.

Compromís i EU-Podem demanen lluitar contra les emissions

Per part seua, el portaveu de Compromís, Rafa Mas, ha expressat la seua preocupació per l'ordenança pactada amb Vox, partit del qual ha recordat que "nega el canvi climàtic", mentre que Manolo Copé, d'EU-Podem, ha assenyalat que la falta de multes no ajudarà a disminuir les emissions i suposa un "insult a la intel·ligència de la ciutadania".

l’Alacantí Canvi climàtic