Directes
Ara en la televisió
CUINERES I CUINERS
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

El PP i Vox pacten després d'un mes un pla de treball per a la comissió de la dana a les Corts sense a penes canvis

El llistat té més de huitanta noms i inclou les compareixences de Sánchez, Mazón, Catalá, Pradas, Argüeso, Bernabé, Puig, ministres, consellers i responsables de l'Aemet i la CHX

Estralls de la dana a Xiva, mesos després / À Punt NTC

Després de diversos endarreriments, el PP i Vox han consensuat este dijous un pla de treball comú per a la comissió d'investigació sobre la gestió de la dana a les Corts. La llista de compareixents manté molts dels noms que els populars havien inclòs en la proposta anterior —presentada a finals de febrer—, entre d'altres el president de la Generalitat, Carlos Mazón; el del govern espanyol, Pedro Sánchez; l'exconsellera d'Interior, Salomé Pradas, o ministres com ara l'extitular de Transició Ecològica, Teresa Ribera. Entre les principals novetats destaquen la incorporació de l'alcaldessa de València —una petició específica de Vox— o de més ministres del govern espanyol.

El programa conjunt del PP i el seu aliat parlamentari també demanen citar l'exsecretari autonòmic d'Emergències, Emilio Argüeso; la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé; l'actual subdirector d'Emergències de la Generalitat, Jorge Suárez; l'expresident Ximo Puig, i els responsables d'organismes estatals com l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) o la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX).

El diputat del PP Fernando Pastor i el síndic de Vox, José María Llanos, han informat als mitjans de l'entesa entre les dos formacions per a presentar un full de ruta comú en la comissió parlamentària, presidida per la diputada de Vox Míriam Turiel, i amb majoria d'este tàndem en la mesa que la dirigeix. Este divendres acabava l'última pròrroga del termini fixat per a presentar propostes transaccionades al pla de treball de l'organisme, que naix amb l'objectiu d'esclarir les responsabilitats de les administracions en la gestió de les inundacions que el 29 d'octubre negaren un centenar de municipis valencians i han costat la vida a 228 persones.

L'allargament dels terminis ha suscitat les crítiques dels dos partits de l'oposició d'esquerres, el PSPV i Compromís, que veuen una estratègia dilatòria deliberada. Isaura Navarro, portaveu adjunta de la coalició valencianista, s'ha queixat que la mesa de la comissió ampliara un mes el període habilitat per a presentar modificacions al pla de treball quan se sabia, ha dit, que el PP i Vox hi estaven d'acord. "És una presa de pel idèntica a la de l'accident del metro", ha lamentat.

El document final signat pel PP i Vox arreplega i "fusiona" les sol·licituds de compareixents que "podien haver-se deixat despenjats" en els plans de treball individuals, com és el cas, per exemple, de l'alcaldessa Catalá. A més, incorpora la sol·licitud de més "documentació tècnica" i altres compareixences "d'altres grups polítics que no estan dins d'este acord". En este sentit incorpora la compareixença dels ministres d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, i la d'Hisenda, María Jesús Montero, tal com sol·licitava Compromís. De la llista cau, en canvi, l'expert Luis Gestoso, portaveu de Vox a Múrcia. "Justament l'hem retirat per ser de Vox, perquè no hi haguera cap condicionament", ha assegurat Llanos.

El portaveu parlamentari de la ultradreta ha reconegut que no ha resultat "difícil" arribar a un acord amb el partit de Carlos Mazón per a "fusionar" els plans que elaboraren pel seu compte perquè les dos formacions proposen, a parer seu, "el que és raonable", és a dir, "tota la documentació imprescindible, necessària i convenient". I els compareixents són "quasi tots els mateixos" tret de "tres o quatre distints", però "quasi tots són els que han de comparéixer, tant de l'antic govern de la Generalitat com de l'actual, així com de la Diputació [de València], alcaldes afectats i, per descomptat, el govern de la nació" i els "organismes estatals".

Més de huitnta compareixences

La proposta aprovada del PP i Vox contempla cridar més de huitanta persones entre responsables polítics, representants d'organismes, institucions i societat civil, alcaldes de municipis afectats i experts. Quant al govern d'Espanya, a més de l'exministra Ribera, destaquen els noms del comissionat per a la Reconstrucció, José María Ángel, i els ministres Fernando Grande-Marlaska (Interior) i Margarita Robles (Defensa).

També se cita el general en cap de la Unitat Militar d'Emergències (UME), Francisco Javier Marcos; la directora general de la Guàrdia Civil; María Mercedes González; el coronel interí de la comandància de la Guàrdia Civil de València, José Celdrán; el comissari provincial responsable de la Policia Nacional a València, Vicente Martínez; el director adjunt operatiu de la Policia Nacional, José Ángel González, i el cap superior de Policia de la Comunitat Valenciana, Carlos Gajero.

Respecte a la Generalitat, el pla de treball inclou les compareixences de la vicepresidenta primera i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero; del conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus; del director general d'Emergències i Extinció d'Incendis, Alberto Martín; i dels exconsellers durant l'anterior govern del Botànic Arcadi España, Rebeca Torró i María José Salvador, tots socialistes.

Quant a l'Ajuntament de València, a més de Català —com a alcaldessa de ciutat afectada—, es preveu la intervenció del cap de la Policia Local, José Vicente Herrera, i de l'inspector cap dels bombers, Enrique Chisbert. Mentrestant, a escala provincial, únicament se cita l'inspector cap del Consorci de Bombers de València, José Miguel Basset. Per contra, el document acordat pel PP i Vox deixa fora noms que reclamaven el PSPV i Compromís en els seus plans de treball, com és el president de la Diputació de València, Vicent Mompó (PP), la periodista Maribel Vilaplana o l'amo del restaurant El Ventorro.

Pel que fa a la petició de documentació, es demanen els registres de telefonades del 29-O de Mazón, Pradas i Argüeso; així com els dels ministres Margarita Robles i Fernando Grande-Marlaska, la delegada del govern, Pilar Bernabé, i del president de la CHX, Miguel Polo. Així mateix, sol·licita la transcripció de totes les comunicacions telefòniques rebudes per l'112 durant els dies 29, 30 i 31 d'octubre a la província de València.

També es reclama la còpia íntegra de "les ordes d'obertura de les diferents preses situades a la província" entre els dies 27 d'octubre i 2 de novembre, així com la remissió de "tots els plans d'emergència activats per fenòmens meteorològics" en eixes dates i la relació de les diferents convocatòries del Centre de Coordinació Operativa Integrat (Cecopi), "especificant les persones que van participar i detallant qui ho va fer de mode presencial i qui en telemàtic".

Un any de treballs

Finalment, el pla PP-Vox proposa que l'informe de la comissió es debata i elabore en els dotze mesos d'activitat previstos, "sense perjudici que es puga ampliar a conseqüència dels treballs". I, quant al calendari, que celebren reunions "almenys una vegada al mes, preferentment dilluns". A més, s'estableix que les intervencions en les trobades es desenvoluparan del següent mode: tres minuts per a cada grup parlamentari, quinze per al compareixent, sis per al segon torn d'intervenció dels grups i altres sis per al torn final del compareixent.

Dana 2024 Investigació dana

També et pot interessar