Directes
Ara en la televisió
XINO XANO

PP i Vox rebutgen a Alacant crear una comissió per a actualitzar els plans locals d'emergències i d'actuació enfront del risc d'inundacions

L'alcalde, Luis Barcala, defén que la taula tècnica d'avaluació de riscos per a emergències climàtiques "té un abast major" que la proposta de l'esquerra i les conclusions estaran "en poc temps"

Luis Barcala (PP), alcalde de l'Ajuntament d'Alacant / Joaquín Reina / Europa Press

L'Ajuntament d'Alacant ha rebutjat este dijous, amb els vots de PP i Vox, una moció conjunta presentada pel PSPV, Compromís i EU-Podem per a crear una comissió específica per a analitzar, actualitzar i fer seguiment del pla territorial d'emergències local del 2020 (Petma) i del pla d'actuació enfront del risc d'inundacions en el terme municipal.

Ho han fet durant el ple ordinari d'octubre celebrat este dijous, on l'alcalde de la localitat, el popular Luis Barcala, ha assegurat que les primeres conclusions de la taula tècnica d'avaluació de riscos per a emergències climàtiques estaran disponibles "en poc temps". Barcala s'ha compromés a reunir-se amb el veïnat de partides rurals —que ha mostrat preocupació pel risc d'inundacions— per a exposar-les i contrastar-les.

El primer edil ha insistit que la taula tècnica "té un abast major" que la proposta dels grups de l'esquerra. "Es pretén fer extensiva a tota la mancomunitat la mateixa planificació que podem fer en làmbit local, perquè necessitem estar totalment articulats amb la resta dels municipis".

Barcala ha sostingut que "no és suficient" vigilar les condicions dels llits de barrancs i rambles d'Alacant. "És imprescindible que la confederació intervinga, però també cadascun dels ajuntaments al llarg dels quals transiten", ha sostingut.

"Un greu risc" al barranc de les Ovelles

Abans del debat polític de la moció, han intervingut Cristina Moya, integrant de l'AMPA del CEIP La Canyada del Fenollar, i Miguel Ángel Boix, veí d'esta partida rural alacantina.

En primer lloc, Moya ha demanat la construcció d'un nou col·legi per a previndre inundacions i s'ha referit al "greu risc" que s'origina, amb pluges torrencials, al llit del barranc de les Ovelles, que "afecta de ple" el centre educatiu. "Tot el que podria ser arrossegat, inclosos assentaments i construccions il·legals veïnes, es toparia dràsticament amb la vida de xiquets i xiquetes i amb la del tot el personal docent i no docent que hi treballa", ha agregat la representant de l'AMPA.

A més, Moya ha exigit a l'alcalde "seguretat perquè no es repetisca el que ha ocorregut a València". Segons ha dit, "la seua inacció atempta contra la dignitat dels usuaris, que són xiquets i xiquetes en edat escolar i que no tenen per què pagar els despropòsits i dilacions d'un equip que prefereix mirar cap a un altre costat i soterrar el projecte ja aprovat sota un muntó de papers".

En la mateixa línia, Boix ha remarcat que, històricament, les inundacions han afectat la ciutat d'Alacant, però que ara "existeixen noves eines i recursos que no hi havia en el passat, com els mapes d'afectació teòrica per inundació".

Este veí ha recordat que "hi ha capacitat per a implementar mesures preventives que permeten mitigar danys personals i patrimonials" davant d'inundacions i ha reiterat "la necessitat de netejar" barrancs com el de les Ovelles i altres que tenen "risc d'inundació i afecten directament habitatges".

L'oposició alerta que falten mesures de prevenció

Ja en el torn de debat polític, el regidor socialista Raúl Ruiz ha insistit en la "preocupació" traslladada per Moya i Boix: "Fan falta mesures de prevenció davant d'emergències en una ciutat com Alacant, l'epicentre, segurament, del canvi climàtic a Europa".

Per part seua, la regidora de Compromís, Sara Llobell, ha posat l'accent que la ciutat "està catalogada com a zona d'alt risc d'inundacions", per la qual cosa considera "essencial" actualitzar de manera "constant" els plans d'emergència davant d'inundacions. Llobell ha incidit en què actualitzar els plans d'emergència "no és només una obligació legal per a l'Ajuntament d'Alacant, sinó una necessitat estratègica per a protegir la població i garantir una gestió eficaç, basada en la ciència i en la coordinació entre institucions".

En este sentit, el portaveu d'EU-Podem, Manolo Copé, ha afirmat que esta moció és una "mà estesa per a incorporar en esta actualització dels plans part de la societat civil i la resta de grups municipals".

Vox justifica el seu vot en contra

Des de Vox, el regidor Óscar Castillo ha justificat el vot en contra del seu grup a la moció en què posar en marxa esta comissió no permanent "no faria més que alentir la revisió i actualització dels plans". Segons ha dit, no comparteixen "l'apreciació que hàgem de ser els grups municipals i les associacions veïnals les organitzacions que formen part d'eixa taula tècnica, ja que, excepte algunes excepcions, no som professionals de la seguretat de les persones, béns i medi ambient", ha sostingut Castillo.

Per part de l'equip de govern, el regidor de Seguretat Ciutadana, Julio Calero, ha detallat que en eixa taula s'està fent un quadre de comandament "on bolcar tota la informació, perquè estiga disponible en temps real a la disposició de tots els serveis implicats, de manera que es puguen prendre les decisions necessàries en cada moment".

L'edil de Seguretat Ciutadana ha explicat que "està en curs" l'avaluació de la situació de tots els barrancs i llits de la conca: "Es procedeix a fer requeriments a les diferents administracions, a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i a la mancomunitat per al manteniment de les infraestructures, objectes de les seues diferents competències".

A més, ha continuat Calero, "s'estan analitzant les zones inundables del terme municipal i, en específic, els assentaments il·legals; per a fer-ho, s'han mantingut reunions amb l'Agència Valenciana de Protecció del Territori (AVPT) i el Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil (Seprona)".

l’Alacantí DANA 2024

També et pot interessar