El PP i Vox reclamen al Congrés que deixe de tramitar la llei d’amnistia perquè ja es va tombar per majoria al ple

Argumenten que la proposició legislativa va ser rebutjada i "el procediment legislatiu ha acabat"

Ple d'aquesta setmana en què es va debatre la llei d'amnistia, que finalment no va reunir els suports necessaris per a eixir endavant
Ple d'aquesta setmana en què es va debatre la llei d'amnistia, que finalment no va reunir el suport necessari per a eixir avant / Europa Press

El Partit Popular i Vox reclamen al Congrés que deixe de tramitar la proposició de llei de l’amnistia —ara en la comissió de justícia— perquè, a parer seu, hauria d'haver decaigut quan va ser rebutjada per majoria del Congrés en lloc d’haver tornat a la comissió. Així ho han manifestat ambdues formacions en un escrit presentat a la mesa del Congrés, òrgan que haurà d’estudiar ara la petició.

Per aquesta raó, el PP va registrar ahir dijous un escrit dirigit a la mesa del Congrés, on el govern i els seus socis tenen la majoria. En aquest document, els populars denuncien que la presidenta de la cambra, Francina Armengol, va adoptar una decisió "unilateral, arbitrària i contrària al dret". En aquesta línia, demana que la reconsideren i que declaren "decaiguda" la proposició de llei.

L'escrit del PP, signat pel portaveu parlamentari, Miguel Tellado, demana que la mesa "impedisca qualsevol actuació o tràmit parlamentari (...) que tendisca a reactivar o continuar" el procediment legislatiu de l'amnistia per les "conseqüències irreparables i d'extraordinària transcendència constitucional" que provocaria.

A la petició del PP s’afig el que ha presentat aquest divendres Vox, que reclama la nul·litat de la decisió d'Armengol i que, per tant, rebutgen la proposició i declaren "que el procediment legislatiu ha acabat".

Cal recordar que el ple del Congrés va rebutjar el 30 de gener aprovar la llei d'amnistia, amb 179 vots en contra, 171 a favor i cap abstenció. Els set diputats de Junts van rebutjar el text, a pesar que prèviament havien donat el vistiplau al dictamen de la ponència, que sí que va tirar avant.

Davant d'aquest fre a la tramitació, la presidenta del Congrés va anunciar, apel·lant a l'article 131.2 del reglament, que la proposició de llei es retornava a la comissió de Justícia perquè s'emetera un nou dictamen, ja que no s'havia obtingut majoria absoluta per a aprovar-lo.

En els seus escrits, el PP i Vox apunten que l'article 131.2 contempla que, quan la votació d'una llei orgànica no aconsegueix majoria absoluta, "el projecte serà retornat a la comissió", per a argumentar que, en aquest cas, sí que va haver-hi una majoria d'aquest tipus, però per a rebutjar la llei.

Al·ludeixen, a més, a l'article 79.2 de la Constitució, que recull que els acords de les cambres per a ser vàlids "hauran de ser aprovats per la majoria dels membres presents, sense perjudici de les majories especials que establisquen la Constitució o les lleis orgàniques".

També et pot interessar

stats