El Partit Popular i Vox governaran junts l’Ajuntament de València

La capital valenciana es convertirà en la ciutat espanyola més gran on la formació de Santiago Abascal tindrà responsabilitats de gestió

Badenas i Catalá en una imatge d'arxiu / Europa Press
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
19 d'octubre 2023 - 14:26 Actualitzat: 19 d'octubre 2023 - 21:42

El Partit Popular i Vox governaran junts l’Ajuntament de València. D'aquesta forma es convertirà en la ciutat espanyola més gran on la formació de Santiago Abascal tindrà responsabilitats de gestió. Segons el principi d’acord a què han arribat aquest dijous, els quatre regidors de Vox tindran cartera en el govern local.  Cap de les dues formacions ha volgut confirmar el pacte, però tot apunta al fet que la firma entre María José Catalá i Juan Manuel Badenas és qüestió d'hores. Segons han confirmat fonts coneixedores de la negociació, les carteres de Vox satisfan la reiterada pretensió de Vox d'entrar en l'executiu abans que s'elaboren els pressupostos municipals per al 2024.

En una breu declaració abans de la recepció de la Generalitat als ministres de Comerç de la UE que es reuneixen divendres a València, Catalá ha respost a la pregunta de quan es pot materialitzar l'acord de govern: "A veure què passa demà de matí, de moment, les resolucions de les delegacions no estan encara assignades", ha assenyalat en al·lusió a les regidories que podrien dirigir cada un dels quatre edils del grup municipal de Vox. Per la seua banda, Badenas acaba d'anunciar que compareixerà a les 11:00 hores a la sala de premsa del consistori, sense que de moment es conega l'objecte de la convocatòria.

L’acord s’ha produït després que Vox donara suport aquest dimecres, en la comissió d'Hisenda, a la rebaixa d'impostos proposada pel govern de Catalá —encara que prèviament havia anunciat que hi votaria en contra— i que mostrara la seua voluntat per a negociar els pressupostos municipals del pròxim any. La negociació arriba també una vegada que l'Ajuntament anunciara que ajorna les negociacions d'un conveni urbanístic amb el València CF fins que es reprenguen les obres del Nou Mestalla, que fa més de quinze anys que estan parades.

El partit de Santiago Abascal havia oferit en diverses ocasions (fins a quatre, segons va dir el portaveu municipal Juanma Badenas) la mà al PP per a formar part de l'executiu local, però els populars no havien recollit el guant.

Catalá governa en solitari des de fa quatre mesos després de guanyar les eleccions municipals del 28 de maig i posar fi a huit anys de govern de l'esquerra a València. Durant aquests mesos el PP ha pogut governar en minoria amb 13 dels 33 edils en el consistori de la capital valenciana, però la necessitat dels populars dels vots dels quatre regidors de Vox per a aprovar temes com les ordenances fiscals i els pròxims pressupostos municipals —que requereixen majoria absoluta— han acabat amb aquest govern en solitari i han obligat Catalá a negociar un acord. 

Una vegada s’oficialitze l’acord, PP i Vox comparteixen govern en el Consell i els ajuntaments de tres de les quatre principals ciutats de la Comunitat Valenciana: Elx, Castelló i, ara, a València, on fins a aquest moment els d'Abascal, encara que en l'oposició, eren “socis preferents”.

També et pot interessar

stats