El PPCV registra una proposta per a retirar l'esmena sobre la violència obstètrica
Les Corts demanen al govern espanyol accelerar la reforma de la llei d'avortament de 2010 i incloure-hi aquest concepte amb el rebuig de l'oposició
El Grup Popular a les Corts ha registrat aquest dijous una proposició no de llei (PNL) que reclama al Botànic que retire l'esmena a la llei d'acompanyament als pressupostos de 2022 que planteja incloure en la normativa autonòmica sobre violència contra la dona la violència obstètrica com una modalitat més. El concepte fa referència a les conductes mèdiques que, per acció o omissió, atempten contra el cos de les embarassades.
Ni la Conselleria de Sanitat ni els col·legis i sindicats professionals veuen amb bons ulls la proposta, que ha provocat la dimissió de dues ginecòlogues d'hospitals valencians. Davant de la polèmica, els grups del tripartit s'han mostrat disposats a "parlar" sobre l'encaix de l'esmena. Ja està registrada, encara que hi ha temps per a modificar-la o retirar-la fins al debat de la llei d'acompanyament en comissió parlamentària, a partir del 2 de desembre.
Ara, la iniciativa parlamentària del PPCV reclama que el Consell rebutge el terme, que les Corts donen suport als professionals sanitaris de ginecologia i obstetrícia i que Sanitat actualitze els protocols clínics per a "seguir millorant" l'assistència a l'embaràs, el part i el puerperi.
La síndica del PPCV a les Corts, María José Catalá, ha qualificat de "manipulació aberrant del llenguatge" l'ús del concepte "violència obstètrica" i ha assegurat que els professionals tenen tot el suport del seu partit. Ha acusat PSPV, Compromís i Unides Podem de "criminalitzar-los": "És una vergonya que se'ls assenyale com a possibles autors de delictes de violència contra les dones", ha dit la portaveu parlamentària dels populars en els corredors de l'hemicicle.
El ple de les Corts, d'altra banda, ha aprovat una iniciativa de Compromís per a demanar al govern espanyol que accelere la reforma de la llei de l'avortament de 2010 i que el text incloga el reconeixement de la violència obstètrica com una mena de violència que s'exerceix sobre les dones, així com mecanismes per a erradicar-la. Aquesta proposició no de llei (PNL) ha tirat avant amb els vots dels grups del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) i el rebuig en bloc de l'oposició.
La PNL de Compromís se centra en la llei de l'avortament estatal, i també proposa que l'Alta Inspecció de l'Estat puga intervindre quan tot el personal facultatiu d'un mateix departament sanitari es declare objector de consciència, amb l'objectiu de garantir l'assistència de les dones que decidisquen voluntàriament interrompre el seu embaràs. La diputada de la coalició Mónica Álvaro ha afirmat, durant la defensa de la iniciativa, que cal regular l'assumpte també en la normativa autonòmica i que no deixaran de demanar-ho perquè l'objectiu és "erradicar una mala praxi" i no de "criminalitzar ningú".