Directes
Ara en la televisió
FILMORETRATS

Pradas assegura que es va assabentar de les riuades per l'alcalde d'Utiel i nega que Bernabé li oferira desplegar l'UME

La delegada del govern espanyol respon que arribarà el moment de demanar responsabilitats, però ara "les persones que ens necessiten no es mereixen que discutim sobre això"

Declaracions de la consellera de Justícia i Interior, Salomé Pradas, este dijous

El relat sobre la gestió política en els moments previs a les riuades que inundaren més de seixanta municipis a la província de València s'embolica a mesura que passen els dies i alça cada vegada més polseguera. La polèmica està precisament en la disputa sobre el que va passar durant les primeres hores de l'emergència per la DANA, amb encreuaments d'acusacions i diferència de versions entre els executius valencià i l'estatal sobre si haurien d'haver-se activat abans les alertes i l'ajuda d'emergències.

Este dimecres es va fer públic que el dia de la tragèdia (dimarts, 29 d'octubre) la delegada del govern espanyol, Pilar Bernabé, va telefonar fins a tres vegades a la consellera de Justícia i Interior, Salomé Pradas —que és la responsable d'Emergències— per a oferir-li ajuda i mitjans, però esta petició no va despertar reacció. Esta informació, que va avançar la Cadena Ser i ha pogut confirmar este dijous À Punt NTC de fonts de la delegació del govern, ha sigut matisada per Pradas en les primeres declaracions que ha fet sobre esta crisi i que ha arreplegat este mitjà. Les dos representants polítiques defensen versions dels fets que divergeixen en alguns punts.

Segons el relat de la consellera, que ha defensat en tot moment la seua gestió, aquell dimarts Bernabé no li va traslladar "cap informació alarmant" durant les telefonades que han fet esclatar la polèmica, ni tampoc se li va oferir el desplegament de mitjans de l'UME "en un punt concret" o "per una emergència concreta". I remarca que va haver d'assabentar-se per l'alcalde d'Utiel que s'estava desbordant el riu Magre al municipi, cosa que va desencadenar la reacció "immediata" de la Generalitat. En este moment va tindre lloc una quarta telefonada en què, esta vegada sí, Pradas va demanar la intervenció de l'UME, però només per a Utiel. Una reconstrucció que contradiu la versió de la delegació del govern.

Cal recordar que el dia començava marcat per l'avís roig per pluges torrencials de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), decretat des de les set i mitja del matí. En este context Bernabé, que és la representant de Pedro Sánchez a la Comunitat Valenciana, va suspendre l'agenda prevista per a convocar d'urgència una reunió de coordinació telemàtica amb els cossos de seguretat i emergències que depenen de l'administració estatal, per exemple la Unitat Militar d'Emergències (UME), la Guàrdia Civil i responsables de carreteres de l'Estat. També Pradas va reunir-se amb el seu equip al centre d'emergències de l'Eliana amb l'objectiu d'avaluar el transcurs de la jornada.

Les dos parlen diverses vegades per telèfon des del migdia; a les 12:07, a les 12:48 i a les 14.00 hores. Estes telefonades són el punt de consens entre els relats, que discrepen en el contingut de les converses. Pradas critica que, durant estos intercanvis, delegació del govern no li va donar "cap informació" sobre l'evolució de la DANA. "Ni la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, ni la delegada, ni Aemet ens avisaren d'esta circumstància", ha insistit la consellera en referència a les riuades que negaren Utiel. En este sentit, ha deixat clar que "cada pas que ha fet la Generalitat ha sigut en base als informes d'Aemet i la Confederació Hidrogràfica" i que "sense la informació no podíem actuar". Per això s'ha preguntat per què, si Bernabé estava "tan preocupada" pel que ocorria amb les inundacions, no va activar un contingent de l'UME ella mateixa. "Tenia les dades i la informació, a nosaltres no ens la va traslladar. El govern espanyol pot perfectament activar l'UME en qualsevol moment, no cal esperar que ho sol·licite la Generalitat", argumenta. I afegeix: "No ho feren perquè no ho consideraren necessari".

Ni la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, ni la delegada, ni Aemet ens avisaren de la situació a UtielSalomé Pradas - Consellera de Justícia i Interior

Ja de vesprada la situació es complica encara més i obliga a Pradas a convocar al Centre de Coordinació Operativa Integrat (Cecopi) a les cinc de la vesprada. Una reunió en què, tal com ha dit la consellera, no estaven presencialment ni la delegada del govern ni representants de la CHX, cosa que "va llastrar la intercomunicació i la presa de decisions". Passades les set de la vesprada va arribar el president de la Generalitat, Carlos Mazón, a esta trobada, quan el cabal de la rambla de Poio ja superava els 2.000 metres cúbics per segon i la situació estava ja fora de control. En este punt la consellera es queixa que "verbalment" no se'ls comunica "res" fins a esta hora del que passava en este barranc ni que la presa de Forata podia desbordar-se o trencar-se. "Sols ens enviaren correus electrònics", ha retret.

I que quan passades les huit li va telefonar el secretari d'Estat de Transició Ecològica, que depén directament del Ministeri, per a advertir del possible trencament de la presa, ja era "tard" perquè la rambla estava desbordada. "Quan ens donen les informacions verbals de la presa de Forata és quan el Cecopi decideix activar l'Es-Alert, per decisió unànime i aconsellada pels tècnics", ha precisat. A les 20:11 hores, quan el torrent d'aigua ja estava desbordat i molts pobles de l'Horta Sud inundats, va llançar-se l'avís massiu de Protecció Civil. Sobre esta ferramenta, de fet, Pradas, ha dit que va ser "un tècnic" qui els va informar que existia "un mecanisme anomenat Es-Alert" que "no està reglat en els plans autonòmics" de la Comunitat Valenciana i que, segons ella, és encara "un esborrany pendent d'aprovar-se en el comité de Protecció Civil".

Bernabé: "La ciutadania no necessita que diguem ara què hem fet o deixat de fer"

La delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha assegurat que "el govern d'Espanya està absolutament centrat a abordar l'emergència i postemergència perquè és una necessitat absoluta". Segons ha defensat, "si ara els responsables que hem de distribuir i coordinar totes les tasques d'emergència ens dediquem a dir si jo he fet o he deixat de fer, estem fallant a la ciutadania", ha afirmat la delegada del govern.

"La ciutadania no necessita que diguem ara el que fem o deixem de fer, això arribarà, no es preocupen, i cadascú dirà què va fer eixe dia i haurà de respondre a molta gent i en molts llocs", ha dit, sobre la responsabilitat política de la gestió d'esta DANA. Però ara, ha insistit, "les persones que ens necessiten no es mereixen que ara discutim sobre eixes qüestions, sinó que continuem treballant amb les forces armades, entrant als municipis a llevar fem, mobilitzant aliments i netejant carrers", ha conclòs.

DANA 2024