Pradas intentà contactar amb Mazón sense èxit entre les 19:10 i les 19:43 mentre es debatia l'enviament de l'ES-Alert
El missatge massiu a la població va arribar un minut després que l'exconsellera parlara amb el president
L'exconsellera de Justícia i Interior, Salomé Pradas, va tractar de contactar amb el president de la Generalitat, Carlos Mazón, sense èxit, entre les 19:10 i les 19:43 h del 29 d'octubre, mentre a la reunió del Cecopi es debatia si s'havia d'enviar o no un missatge massiu d'alerta a la ciutadania de tota la província de la València. Així queda reflectit en el registre de telefonades que va fer Salomé Pradas el dia de la dana, que va entregar divendres en la seua declaració com a investigada a la jutgessa que instrueix la causa, i al qual ha tingut accés À Punt.
La vesprada del 29 d'octubre, l'exconsellera va telefonar al president a les 16:29 h, una comunicació que va ser fallida. Carlos Mazón va tornar-li la telefonada més d'una hora després, a les 17:37 hores, i van parlar durant dos minuts. La Generalitat va indicar el 8 de novembre que Carlos Mazón va dinar aquell dia amb la periodista Maribel Vilaplana i, en acabar la trobada, al voltant de les 17:45 h, es va desplaçar a peu al Palau de la Generalitat, situat a pocs minuts del restaurant El Ventorro.
Mazón i Pradas també contactaren aquella vesprada a les 18:16 (28 segons); a les 18:25 (43 segons), i a les 18:30 hores (33 segons). A partir d’eixe moment i fins a les 19:43 h, no van parlar per telèfon.
Segons el relat de les persones presents a la reunió del Cecopi, va ser al voltant de les 19:00 h quan es va plantejar enviar un missatge d’alerta a la població. Precisament, en eixe període de temps, entre les 19:02 i les 19:06 h, Pradas i la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, intercanviaren tres telefonades, donat que la reunió telemàtica estava pausada.
A les 19:07 h, Pradas va rebre una telefonada del cap de gabinet del president, José Manuel Cuenca. I tres minuts després (19:10 h), la mateixa exconsellera tracta de contactar amb el president, sense èxit. Passats 26 minuts (19:36 h), torna a intentar-ho, també sense èxit. Finalment, el cap del Consell li telefona a les 19:43 h i parlen durant 48 segons.
Salomé Pradas i Carlos Mazón parlen per telèfon dos vegades més aquella vesprada, a les 20:10 h (1 minut), just un minut abans (20:11 h) que s'envie el missatge ES-Alert a la població de la província de València. Intenten contactar per última vegada a les 20:19 hores, una telefonada fallida novament. Segons ha manifestat el mateix Carlos Mazón i demostrat amb una fotografia de les càmeres de vigilància del Centre d'Emergències de l'Eliana, el president va arribar al Cecopi a les 20:28 h del 29 d'octubre.
Durant el lapse de temps en què la reunió es pausa, Pradas comença a contactar amb diferents persones de la seua agenda, entre les quals figura el secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morant, amb qui va parlar a les 20 h.
Les primeres telefonades de Pradas aquell dia, a les 8:23 h
La jornada de l’exconsellera Salomé Pradas aquell 29 d'octubre va començar a les 8:23 h, quan va tractar de contactar amb qui era la seua cap de gabinet, Silvia Soria, sense èxit. A les 8:56 h va telefonar a l’alcaldessa de València, María José Catalá, qui, segons l'informe de telefonades i missatges de l'exsecretari autonòmic d'Emergències, Emilio Argüeso, li va consultar si havia de tancar els centres escolars de València a causa del temporal (finalment, no es van cancel·lar les classes durant el dia 29).
Pradas també va contactar al llarg de la jornada amb diferents alcaldes i alcaldesses de municipis afectats, com és el cas de l’alcalde d’Utiel, Ricardo Gabaldón, amb qui va tractar de parlar a les 14:23 h, sense que li agafara la trucada. Va poder parlar amb ell mitja hora després.
A més, va tractar de telefonar a l'alcaldessa de Paiporta, Maribel Albalat, a les 22:40 h, quan esta ja s'havia perdut la cobertura i l'electricitat al municipi de l'Horta Sud, a causa de la barrancada.
A les 22:33 h, l'exconsellera d'Emergències va telefonar al conseller de Sanitat, Marciano Gómez, amb qui va parlar durant un minut.
Pradas va conservar el terminal després del cessament per a "salvaguardar el contingut"
Segons apunta el document notarial, al qual ha tingut accés À Punt, Pradas assevera que “el contingut del telèfon mòbil no ha sigut alterat ni manipulat de cap forma, de manera que el registre de cridades entrades i ixents figuren tal com es van rebre, a l’hora de la seua recepció el dia 29 d’octubre del 2024”.
Segons apunta en l’acta, “el telèfon mòbil emprat era un dispositiu mòbil en propietat de la Generalitat”, que la mateixa Pradas, “després d’haver cessat en el seu càrrec” de consellera, “va decidir adquirir previ pagament” per a “salvaguardar el contingut davant d’un possible esborrament, ja que el canvi de titularitat implicaria que el formataren completament”.
La Generalitat diu que és "fals" que el president Mazón estiguera incomunicat
La Generalitat, per la seua part, considera que el registre de telefonades de Salomé Pradas demostra que és "fals" que el president Mazón estiguera incomunicat la vesprada del 19 d'octubre. "Van arribar a dir que estigué cinc hores desaparegut", manifesten fonts del govern valencià "i ara que veuen [l'esquerra] que no se sosté, intenten dir que va estar una hora i quart il·localitzable". Manté la Generalitat que entre les 19:10 i les 19:43 h, període en què Pradas telefona sense èxit en dos ocasions a Mazón, el president no atén perquè està responent a altres dos telefonades "relacionades amb l'emergència": la del secretari d'Infraestructures, que "estava connectat al Cecopi i explicant-li la situació", i la del secretari de Presidència.