Pradas demana a la jutgessa de la dana que anul·le la transcripció de la declaració perquè és "incorrecta"

La defensa de l'exconsellera, investigada per possibles delictes d'homicidi imprudent i lesions, argumenta que la versió enviada a les parts és "parcial" i no pot plasmar una compareixença de tres hores en deu folis

L'exconsellera Salomé Pradas arriba a la Ciutat de la Justícia envoltada d'un núvol de periodistes i micròfons
L'exconsellera Salomé Pradas arriba a la Ciutat de la Justícia envoltada d'un núvol de periodistes i micròfons / Biel Aliño (Efe)

La defensa de l'exconsellera de Justícia i Interior Salomé Pradas, investigada juntament amb el seu número dos en la causa centralitzada al jutjat d'instrucció número 3 de Catarroja sobre la gestió de la dana, ha demanat a la jutgessa que deixe sense efecte la transcripció de la declaració que va fer en seu judicial el passat 11 d'abril. Argumenta que l'escrit que es va traslladar a les parts implicades en el procés fa una "espècie de resum o esborrany" del que ella va declarar davant de la magistrada, que és "no sols incomplet sinó incorrecte, i no pot ser considerat verdaderament una transcripció". A més, ho qualifica de "parcial".

Pradas i l'exsecretari autonòmic d'Emergències Emilio Argüeso són, de moment, les dos úniques persones investigades en esta causa oberta per via penal al voltant de la catàstrofe del 29 d'octubre, que va causar 228 morts i destrosses milionàries en els vora cent municipis que quedaren negats. La instructora, Nuria Ruiz Tobarra, intenta determinar si es cometeren delictes d'homicidi imprudent i lesions.

En un escrit presentat al jutjat de Catarroja, consultat per l'agència Europa Press, el lletrat defensor de Pradas sosté que l'exconsellera va estar declarant durant quasi tres hores, se li van realitzar unes 140 preguntes sobre diferents àmbits "que van tindre una resposta molt extensa i detallada" i "molt il·lustradora per al desenvolupament de la investigació".

Una "extensió i exhaustivitat" que "no va ser capritxosa", sinó que "respon al caràcter del procediment, en el qual s'imputa a la meua mandant ni més ni menys que l'homicidi per omissió de més de 200 persones", exposa la defensa al text, en què també remarca que durant aquella compareixença "es van tractar temes tan essencials per a l'esdevenir del procediment com la distribució de competències en matèria d'emergències, la cronologia del dia 29 d'octubre, la informació amb la qual comptava la senyora Pradas aquell dia i el funcionament del Cecopi, tot això relatiu als fets que es consideren constitutius de delicte i comesos, per omissió, i una 'passivitat palesa' per la meua mandant".

En esta línia, sosté també la defensa que la declaració de Pradas "no pot plasmar-se en deu pàgines, en les quals es fa una espècie de "resum" o "esborrany" del que va dir l'exconsellera en caràcter d'investigada, "no sols incomplet sinó incorrecte i no pot ser considerat verdaderament una transcripció". I afig que encara que conste la gravació d'eixa declaració, entén que ha de garantir-se que si es fa arribar per escrit a totes les parts, esta transcripció "ha de reflectir la realitat, sense que puguen ometre's parts essencials i matisos importants expressats per la declarant". Així, recalca que la declaració de la investigada és una garantia del dret de defensa, i per això "no cap una altra manera legítima de plasmar i donar trasllat a totes les parts de la transcripció de la declaració de la senyora Pradas que no siga la literal".

El paper dels tècnics

En la compareixença davant de la jutgessa, Salomé Pradas va declarar que el seu càrrec era "institucional", que no tenia assessors en matèria d'Emergències i que eren els experts els que havien de coordinar. La seua decisió "hauria sigut molt irresponsable si no haguera atés als tècnics i aplicat el que diu el pla", va remarcar la també exsenadora, que va insistir a la instructora que podria haver comés "una temeritat" o, fins i tot, legalment se li podria haver atribuït un delicte de prevaricació.

Tal com ja va transcendir eixe dia, l'exconsellera investigada va assegurar que ella no dirigia res i que no tenia experiència en emergències. A més, va posar el focus en la falta d'informació en la qual, segons va sostindre, va incórrer la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i va negar que s'estiguera esperant el president de la Generalitat, Carlos Mazón, per a enviar el missatge d'alerta a la població.

Pradas, que només va respondre a preguntes del seu advocat, va assegurar que els plans d'emergències, segons li explicaven els tècnics, estan dissenyats per a ser aplicats amb automatisme i no haver de pensar ni prendre decisions, i que ella no tenia coneixements tècnics —és llicenciada en Dret i ha exercit l'advocacia—.

També et pot interessar

stats