Pradas: "És normal que els agricultors alcen la veu, ara mateix és quasi antieconòmic treballar al camp"

La consellera de Medi Ambient qualifica de "pegat" l'acord entre el govern espanyol i Catalunya per a enviar aigua dessalinitzada des de Sagunt a Barcelona i defensa els transvasaments des dels rius

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, aquest dijous en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

Suport total del Consell al camp valencià i els agricultors en les reivindicacions. Així ho ha expressat la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, entrevistada aquest dijous en Les notícies del matí. Després de tres dies de mobilitzacions que han causat incidències i complicacions en algunes carreteres i autovies a tot Espanya, la també exsenadora i exregidora a l'Ajuntament de Castelló de la Plana ha dit entendre les raons que han portat el sector primari a traure els tractors a les vies públiques per a protestar. "Ells no lluiten amb les mateixes ferramentes que els agricultors d'altres països. És normal que alcen la veu, perquè ara mateix és quasi antieconòmic treballar al camp", ha assenyalat en referència a les exigències més elevades que els imposen les autoritats per a conrear els seus productes respecte dels productors de tercers països.

Pradas ha lamentat la falta de suport de les institucions i els governs al sector primari i ha reclamat més contundència de l'executiu espanyol per a defendre els interessos dels agricultors a Brussel·les. "A Europa ens haurien de sentir més, trobe a faltar que el ministre Planas [d'Agricultura] alce més la veu pels nostres agricultors i pescadors, que estan patint molt", ha dit.

Falta presència d'Espanya en les institucions europees per a defendre els nostres agricultors
Ser solidari no vol dir no ser reivindicatius, ací també ens fa falta l'aigua

D'altra banda, la consellera de Medi Ambient ha reivindicat des dels micròfons d'À Punt la via del diàleg i la solidaritat interterritorial, que ha de ser “recíproca” —ha puntualitzat—, per a fer front a l'escassesa d'aigua i la situació de sequera que bona part del territori de l'Estat pateix. En aquest sentit, ha recordat que la Comunitat Valenciana és un territori "solidari" i que la Generalitat de seguida es va mostrar disposada a col·laborar en l'enviament d'aigua a Catalunya des de Sagunt mitjançant vaixells, sempre que es garantisca que és "tècnicament viable, mediambientalment sostenible i que no hi haurà efectes negatius". Pradas ha deixat clar, però, que la política del Consell ha de fer compatible la solidaritat amb la reivindicació, perquè els llauradors valencians també pateixen dèficit hídric, i per això continuaran reclamant aigua per als camps valencians, sobretot al Baix Segura: "Ser solidari no vol dir no ser reivindicatius".

Davant l'emergència per sequera i la situació crítica que viuen zones com Catalunya o Andalusia, la consellera ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat i ha garantit que a la Comunitat Valenciana l'aigua per a ús domèstic està garantida. No ocorre el mateix, segons ha alertat, amb la que es destina als regadius, a causa de les "retallades contínues" que pateix el transvasament del Tajo al Segura per part del Ministeri de Transició Ecològica. En aquest punt, la titular de les competències d'aigua en el govern valencià ha apostat pel diàleg entre administracions implicades per a poder "reconduir" la situació i ha celebrat el fet que, després de cinc recursos judicials, l'últim mes el volum rebut ha arribat als vint hectòmetres cúbics que es reclamaven.

A més, ha subratllat que l'aigua de les dessalinitzadores s'ha de fer servir només per a ús domèstic, no per atendre les necessitats dels regants. Per això, ha qualificat de "pegat" l'acord entre el govern central i el català per a traslladar aigua dessalada des de Sagunt a Barcelona i ha apostat per "ferramentes permanents en el temps" per a fer front a l'escassetat d'aigua i optimitzar-ne el repartiment entre territoris, principalment a través dels transvasaments des de les conques dels rius. "Són més ecològics que aquest enviament a través de vaixells, que té més impacte ambiental", ha advertit.

Un nou parc natural

Salomé Pradas ha començat l'entrevista condemnant en nom del Consell l'últim assassinat masclista ocorregut a l'Alfàs del Pi. Després ha avançat en la ràdio d'À Punt que la Comunitat Valenciana comptarà prompte amb un nou parc natural protegit, que se sumarà als 22 que actualment componen la xarxa. La responsable de Medi Ambient, tot i això, no ha volgut desvelar encara de quin paratge es tracta, tot i que sí que ha dit que forma part del litoral. 

La consellera ha assegurat que el govern de Carlos Mazón no farà un pas enrere en la protecció del patrimoni natural, però ha volgut remarcar que una cosa és protegir i una altra fer compatibles els espais amb el desenvolupament econòmic i social. En aquest sentit, ha anunciat l'aprovació d'una llei de costes valenciana que no derogarà el Pativel, el pla impulsat per l'anterior govern del Botànic, i que protegeix el primer quilòmetre de costa, però sí que el modificarà. 

Competències en rodalies?

Pel que fa a la gestió autonòmica del transport de rodalies, Pradas ha descartat demanar-ne les competències a l'executiu espanyol, com sí que ha fet la Generalitat de Catalunya i va plantejar-se el Botànic, per falta de finançament. "Soc realista i pragmàtica. Queda bonic sobre el paper, però si no tenim els diners fonamentals per als serveis bàsics, com he de demanar jo les competències en rodalies?" ha respost. En aquest punt, ha lamentat que la Conselleria d'Infraestructures no han arribat ni tan sols els 300 milions d'euros que el govern de Pedro Sánchez va assignar a l'executiu precedent de Ximo Puig per a sufragar el transport públic i ha demanat més fons.

Com vaig a demanar les competències en rodalies si no tenim els diners fonamentals per als serveis bàsics?

Així mateix, ha reclamat una reunió al coordinador de Renfe a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, per a traslladar-li les queixes que li transmeten a ella milers d'usuaris cada dia pels retards i les cancel·lacions que pateixen en el servei. "Tenen un tracte humiliant per part del govern d'Espanya", ha sentenciat la consellera, que ha reclamat al Ministeri de Transport més inversió en rodalies.

També et pot interessar

stats