Qui prendrà el relleu de Mata en les Corts?

Carmen Martínez, actual portaveu adjunta, és el nom que més sona, però també s'obri el debat sobre una possible remodelació del Consell si Puig optara per la consellera Barceló

L'encara síndic del PSPV, Manolo Mata, i la portaveu adjunta, Carmen Martínez, en una imatge d'arxiu
L'encara síndic del PSPV, Manolo Mata, i la portaveu adjunta, Carmen Martínez, en una imatge d'arxiu / Twitter: @PSPVcorts

L'adeu de Manolo Mata com a síndic del PSPV en les Corts obri un front en el grup parlamentari, que perd un actiu important i ha de gestionar el relleu quan queda pràcticament un any per a les eleccions autonòmiques. Els socialistes, així i tot, confien que la dimissió del fins ara portaveu els ajudarà a guanyar arguments i marcar distància amb els partits que emparen altres casos de possibles incompatibilitats dels propis diputats. És el cas del PP, que manté en la cambra Jorge Bellver, a pesar que està a punt de ser citat com a investigat en el cas Assut. El mateix ocorre amb Compromís i Mónica Oltra, que està pendent que el TSJCV decidisca si la imputa en la investigació sobre la gestió de la Conselleria d'Igualtat en el cas dels abusos a una menor tutelada.  

Són diverses les possibilitats que es plantegen per a substituir Mata, que formalitzarà la renúncia el pròxim divendres i és l'únic que encara sobrevivia en el càrrec de tots els que van començar el 2015, coincidint amb l'arribada del Botànic a la Generalitat. 

L'opció natural, i probablement la més senzilla, és que l'actual portaveu adjunta, Carmen Martínez, passe a ocupar el càrrec de síndica. La també alcaldessa de Quart de Poblet és, de fet, el nom que sona amb més força en el si de l'agrupació socialista. Una figura, la de portaveu del grup governant, que queda diluïda i a l'ombra del president de la Generalitat, Ximo Puig, i a qui tradicionalment s'assigna la tasca de vetlar per les relacions entre les forces integrants dels pactes de coalició. En el cas valencià els socis parlamentaris del PSPV, Compromís i Unides Podem. 

Però hi ha veus que apunten en altres direccions, com ara el diputat i secretari d'organització dels socialistes, José Muñoz, o la diputada Sabina Escrig. S'estudia, fins i tot, que la designació del nou o nova síndica aboque a una remodelació del Consell. No és el que està damunt de la taula ara mateix, però l'eixida de Mata pot reobrir el debat i que Puig es decante per a aprofitar la situació i escometre canvis en l'executiu. Un escenari viable si el mandatari valencià opta per una consellera socialista per a ocupar el buit que deixa Mata.

Només hi ha dues possibilitats: la titular de Justícia, Gabriela Bravo, i la de Sanitat Universal, Ana Barceló. Les úniques conselleres del PSPV que també tenen escó de diputades en el parlament valencià. El nom de Bravo està pràcticament descartat. No així el de Barceló, que ja ha estat en les travesses en altres crisis de govern i ha sigut de les cares més visibles durant la pandèmia, amb el consegüent desgast que comporta. 

Altres figures ja estan fora de totes les quinieles. És el cas de la diputada i exsecretària provincial del PSPV de València Mercedes Caballero, que manté un perfil més baix en el partit des que Carlos Fernández Bielsa s'ha convertit en el nou secretari provincial. També es descarta quasi per complet la diputada i vicepresidenta de les Corts, María José Salvador. 

Al remat, els noms que més sonen són femenins. Si finalment el PSPV s'inclina per una diputada com a recanvi de Mata, hi haurà una imatge històrica en les Corts, amb els sis grups parlamentaris que l'integren representats per dones en el faristol. L'última paraula la tindrà Puig, que aquest diumenge ha demanat abordar el relleu "amb tranquil·litat" i mirant "avant".

La incògnita es resoldrà en els pròxims dies, quan se sabrà qui s'uneix a María José Catalá (PP), Ruth Merino (Ciutadans), Papi Robles (Compromís), Ana Vega (Vox) i Pilar Lima (Unides Podem) en les reunions de la junta de síndics.

També et pot interessar

stats