Directes
Ara en la televisió
CARTES EN JOC

La presidència de la Diputació de València, en l'aire poques hores abans de la constitució del ple

PSPV i Ens Uneix no han pogut arribar a un acord que garantisca un govern progressista i podria governar el bloc PP-Vox

El president d'Ens Uneix, Jorge Rodríguez / À Punt NTC

El ple de la Diputació de València, que ha d’escollir un president o presidenta, es constitueix aquest divendres i fins al moment, no hi ha res decidit. Els blocs PSPV-Compromís i PP-Vox estan empatats amb quinze escons cadascun i el vot decisiu correspon a Ens Uneix —el partit liderat per l'alcalde d'Ontinyent, l'exsocialista Jorge Rodríguez—, que té un únic escó que pot fer decantar la presidència cap a l’esquerra o la dreta. Però després de setmanes de negociacions, fins ara formació de la Vall d'Albaida ha renunciat a decantar-se per cap de les dues opcions majoritàries i ha presentat el vot a la seua diputada, Natàlia Enguix, com a l’única possibilitat d’obtindre un govern d’esquerres, ja que, assegura, votarà per ella mateixa.

En Ens Uneix pensen que el candidat del PSPV a presidir l’ens provincial, l’alcalde de Mislata, Carlos Fernández Bielsa, té un suport obvi dels principals dirigents socialistes, però que no té les mans lliures i que estarà tutelat des de la direcció del partit, i no volen donar-li suport per a la investidura perquè consideren que el PSPV sota la direcció de Ximo Puig “no és un partit fiable”. Però malgrat això, afirmen que no tindran cap inconvenient a reconsiderar la postura “en el moment que el PSPV torne a ser un partit fiable” per a ells. Per això exigeixen presidir la Diputació i asseguren que investir Enguix és l’única forma que hi governe l’esquerra. 

Davant aquesta situació, l’executiva del PSPV de la província de València ha mostrat aquest dijous a la vesprada el seu suport unànime al seu candidat a menys de 24 hores del ple de constitució de la corporació provincial. I Bielsa ha garantit que intentarà aconseguir un acord de progrés “fins a l'últim minut”. El PSPV ha avançat que la seua posició en el ple d'aquest divendres serà unànime a favor de Bielsa, que ja va ser avalat com a candidat per tots els òrgans del partit a la província i ratificat en la comissió federal de llistes. Per tant, els membres de l'executiva mantenen la posició unànime que van adoptar el mes de juny passat, a més de fer valdre el treball de Bielsa per a arribar a un acord. Per la seua banda, Bielsa, en un comunicat, ha destacat la unitat del partit i ha assegurat que manté els canals de comunicació oberts per a tractar de conformar una majoria progressista que reedite les línies polítiques d'avanços i progrés iniciades en 2015.

D'altra banda, aquest dijous, PSPV i Compromís han acordat un decàleg de valors per a conformar govern al costat d’Ens Uneix. Els socialistes han subratllat que es tracta d’un pacte d'esquerres que reclamen nombroses associacions feministes, entitats de memòria històrica, col·lectius LGTBI o associacions culturals o econòmiques, així com desenes d'alcaldes i regidors progressistes i fins i tot persones que han sigut absoltes juntament amb Jorge Rodríguez en el cas judicial en el qual es van veure immersos", subratllen els socialistes.

Més de cent alcaldes demanen un govern progressista

A més, més d'un centenar d'alcaldesses i alcaldes de la província de Valencià, han subscrit un manifest demanant que en la Diputació de València es conforme de nou un govern progressista, en línia amb els executius conformats en 2015 i 2019 que, segons el document “han permés en huit anys transformar i adequar la institució a les necessitats dels ajuntaments de la província”.

Els signants del text assenyalen que des de 2015 s'ha instaurat l'objectivitat en el repartiment de les ajudes institucionals, s'han multiplicat per sis les transferències i s'ha reforçat l'autonomia dels ajuntaments per a decidir el destí de les inversions.

Els que subscriuen aquest text apunten que la Diputació de València és l'únic reducte per a mantindre les polítiques de progrés i situar en el centre de l'acció de govern les polítiques encaminades a defensar a la majoria social i, especialment, als qui més ho necessiten.

Així, afirmen que es fa més necessari que mai la necessitat d'un pacte entre les tres formacions progressistes amb representació en la Diputació de València: PSPV, Compromís i Ens Uneix.

Eleccions 28M