La presidència de la Diputació de València, en l'aire: Ens Uneix es votarà a ell mateix

La formació de Jorge Rodríguez no vol facilitar un govern amb Vox, però no es fia de la paraula dels socialistes, que assegura que boicotegen el seu candidat, Fernández Bielsa

El president d'Ens Uneix, Jorge Rodríguez / À Punt NTC

Ni PSPV ni PP. Ens Uneix renuncia a decantar-se, de moment, per cap de les dues opcions majoritàries per a la presidència de la Diputació de València. La formació de la Vall d'Albaida, que té la clau en el desempat entre el bloc progressista (socialistes i Compromís) i el de la dreta (populars i Vox), empatats en quinze diputats provincials, ha anunciat que votarà la seua candidata, Natàlia Enguix, si no hi ha un canvi substancial fins al ple d'investidura, encara sense data, però previst per al 14 de juliol.

El suport al PP no cedeix el partit de l'alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, que considera "inassumible" facilitar un govern de l'extrema dreta. Però al mateix temps, considera que el candidat socialista, Carlos Fernandez Bielsa, no té el suport del partit i, per tant, no pot assumir els compromisos que Ens Uneix reclama per a decantar el vot de la diputada número 16. Les dues setmanes de negociacions han acabat en punt mort.

Ho lamente profundament per Carlos Fernández, però és impossible creure en la paraula d'un candidat al qual el seu partit menysprea

"Ho lamente profundament per Carlos Fernández, però és impossible creure en la paraula d'un candidat al qual el seu partit menysprea i deixa en mal lloc cada vegada que pot", ha explicat Rodríguez en roda de premsa. L'executiva socialista de la Comunitat Valenciana no vol que Bielsa siga president. "Cada vegada que hi ha hagut un acostament en les negociacions, el PSPV nacional sempre s'ha afanyat a posar un pal a les rodes", ha dit. L'alcalde d'Ontinyent ha instat el partit socialista i Compromís a orientar el vot progressista cap a la candidata de la Vall d'Albaida, si volen evitar que Vox governe en la diputació.

Rodríguez, que havia reclamat inversions a comarca per valor de quinze milions a canvi del suport d'Ens Uneix, passa la pilota i assegura que les negociacions continuen obertes, a una setmana vista del ple en què s'hauria de decidir la presidència de la corporació, la institució de major poder que el bloc progressista aspira a liderar després de la derrota en les eleccions autonòmiques del 28M.

El candidat socialista per a presidir la Diputació de València, Carlos Fernández Bielsa, ha rebut amb "sorpresa" el canvi de guió d'Ens Uneix, al no fer costat al PSPV per a formar govern en la corporació provincial, encara que confia a continuar negociant "fins a l'últim moment" per a aconseguir un "pacte de progrés".

Des de l'entorn de Bielsa, alcalde de Mislata, es mostren també "una mica sorpresos" per la decisió d'Ens Uneix, però remarquen que queda una setmana per a "continuar treballant" fins al ple d'inici de legislatura en la Diputació fixat per a divendres que ve, 14 de juliol.

El líder popular, Carlos Mazón, també ha valorat l’anunci en ser preguntat davant dels mitjans de comunicació, sobre el que ha dit que li sembla “raonable”. “Em sembla molt raonable que un partit que concorre a uns comicis quan arribe el moment de les votacions vulga apostar per ell mateix. Tinc un profund respecte per qualsevol partit que té representació en una institució”, ha manifestat. 

El conflicte personal amb Ximo Puig i Rebeca Torró, determinant

L'expresident de la Diputació i alcalde d'Ontinyent, apartat del PSPV pel processament en el cas Alqueria, de què ha sigut absolt (un juí que ara demana repetir la Fiscalia Anticorrupció), no ha estalviat retrets contra la seua antiga formació, que assegura haver complicat al màxim la solució natural al desempat, atesa la coincidència ideològica. "El que tothom haguera interpretat com el camí natural s'ha trencat, perquè no hi ha hagut voluntat real que no es trencara. S'ha fet un esforç sistemàtic perquè les negociacions no arribaren a terme", ha criticat.

Rodríguez ha repassat un seguit de greuges que considera que han anat entorpint la possibilitat d'acord amb el PSOE. Entre els principals, la reafirmació del president de la Generalitat en funcions, Ximo Puig i del secretari d'organització José Muñoz, en la decisió d'apartar-lo de manera fulminant del partit. "No consideren que maltractar-nos com es va fer en el seu dia siga un motiu per a demanar-nos disculpes, sinó que pensen que continua sent correcte" ha lamentat l'alcalde d'Ontinyent.

Un altre factor negatiu ha sigut l'afront directe amb què Rodríguez interpreta el nomenament com a síndica de l'exconsellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat Rebeca Torró. Segons ha explicat, "va passar de ser la meua mà dreta a ser la primera i la probablement amb més rendibilitat va abandonar el vaixell i el PSPV, amb una trentena de diputats, decideix nomenar-la la portaveu a les Corts".

No consideren que maltractar-nos pel cas Alqueria siga motiu per a demanar-nos disculpes

Altres motius que han acabat esgotant la paciència del mandatari han sigut el rebuig del PSPV a pactes d'investidura en diversos municipis de la Vall d'Albaida, com Atzeneta o Vilallonga, la paralització de les obres de l'Hospital d'Ontinyent o la visita de Diana Morant a Albaida "obviant la capitalitat de la comarca".

Siga com siga, a l'espera que les noves negociacions donen fruit, la Diputació de València continua avançant cap a territori desconegut. El mateix líder d'Ens Uneix ha reconegut desconéixer la solució per a la presidència si persisteix l'empat entre els blocs. "Potser caldrà llançar una moneda a l'aire", ha bromejat.

Segons l'articule 207 de la Llei Orgànica del Règim Electoral, per a ostentar la presidència de la Diputació de València, la candidatura aspirant necessita obtindre majoria absoluta en primera votació o simple en la segona, una correlació de suports de què, ara mateix, manquen els blocs d'esquerra i dreta, a l'espera de la decissió final d'Ens Uneix.

També et pot interessar

stats