La presidenta de l'AVL reivindica el valencianisme de l'acadèmia: "Alimentar el conflicte lingüístic és un error"

Verònica Cantó critica els canvis al dictat polític i adverteix de "discrepàncies" sobre els nous criteris lingüístics per a l'administració aprovats pel Consell

La presidenta de l'AVL Verònica Cantó durant l'entrevista a Europa Press
La presidenta de l'AVL, Verònica Cantó, durant l'entrevista en Europa Press / Eduardo Manzana (Europa Press)

La presidenta de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Verònica Cantó, ha proclamat que la institució és "valencianista" i els seus integrants, especialistes valencians "de reconegut prestigi". Alhora, ha advertit que "alimentar el conflicte lingüístic és un error". Cantó s'ha manifestat en estos termes en una entrevista en Europa Press en la qual ha remarcat que ella s'apunta a "revalencianitzar", segons l'accepció del Diccionari normatiu valencià, és a dir, "reintroduir el valencià allà on ha deixat d'usar-se".

A la pregunta sobre què sent quan alguns representants polítics o entitats qualifiquen la institució de "catalanista", Cantó ha manifestat que "L'Acadèmia és valencianista i els seus membres són tots valencians i de reconegut prestigi. No té sentit traure ara conflictes que en la societat no hi ha".

La presidenta de l'AVL ha criticat la interpretació de l'ús del valencià i de l'educació en valencià en termes de conflicte. "Alimentar el conflicte lingüístic és un error. Quan algú pretén alimentar un conflicte, el que fa és anar precisament a favor de la llengua dominant, que és el castellà. I, si no hi ha conflicte social, quins interessos pot haver-hi a tornar-lo a crear o alimentar? Crec que és un error", ha insistit.

Ha recordat que "a més de la llengua pròpia històrica, (el valencià) és la llengua cooficial, per la qual cosa si estem reivindicant el nostre autogovern, enfortir el valencià significa enfortir el nostre autogovern i debilitar-lo va en contra del mateix autogovern".

Cantó ha subratllat que l'AVL aposta per un "bilingüisme harmònic", enfront d'un "bilingüisme hegemònic", que sempre ha remat, diu, a favor del castellà i en contra del valencià, que és la llengua minoritzada.

"Discrepància" sobre els nous criteris lingüístics del Consell

Sobre els nous criteris lingüístics per al valencià en l'administració que ha aprovat el govern a partir de la normativa de l'AVL, Verònica Cantó ha apuntat "discrepàncies", pel fet que s'haja decidit com a solució prioritària paraules que l'AVL dona com a secundàries; o el fet d'introduir col·loquialismes en una parla purament formal com és el de l'administració. Cantó ha circumscrit eixos criteris a l'acció estricta del Consell. "Creiem que no ens han d'afectar. Per a nosaltres és el llibre d'estil del Consell i és perfectament legítim que el tinguen", ha remarcat.

La presidenta ha defés que la normativa és molt flexible, amb solucions per a tota classe de registres, a fi d'aconseguir l'objectiu principal, com és l'estabilitat en l'ús de la llengua. Per això ha criticat els canvis motivats per decisions polítiques, no científiques. "Quan passen els governs i cadascun fa el seu llibre d'estil, és un problema, no es dona l'estabilitat que requereix el valencià", ha reflexionat.

Cantó ha lamentat que "el valencià sempre estiga a l'arbitri de qui governe en cada moment". "Hi ha una entitat normativa de referència, és suficient la flexibilitat de la institució i la normativa és molt àmplia perquè tothom se senta còmode", ha conclòs.

També et pot interessar

stats