Els presos independentistes acaparen l'atenció en la constitució de les Corts Generals
Arranca la XIII legislatura amb una jornada plena d'anècdotes de tot tipus.
El president en funcions, Pedro Sánchez, anticipava que la legislatura seria “intensa en el diàleg”, i la primera sessió no ha defraudat. Una bronca ha inaugurat la constitució del nou Congrés, minuts després d’una presa de possessió igualment tensa dels senadors independentistes a la cambra alta.
La presència excepcional dels diputats electes en presó preventiva, amb permís del Tribunal Suprem, ha marcat la constitució de les cambres amb la inestimable col·laboració de la bancada conservadora, origen dels crits i colps que sovint han fet inaudibles les proclames del sector independentista. “Per Espanya” (Vox) i “per la Constitució” (Cs, PP) han jurat els uns. “Per imperatiu legal”, “per la república catalana” i pels “presos polítics”, els altres (ERC i JxCAT).
El més simbòlic de tots els empresonats, el diputat d’ERC Oriol Junqueras, acatava el càrrec “des del compromís republicà, com a pres polític i per imperatiu legal, sí, promet”, escridassat pel sector més a la dreta de l’hemicicle, minuts abans de tornar al centre penitenciari.
Al marge de la bronca, el diputat valencià per Compromís, Joan Baldoví, prometia el càrrec per a “defendre els interessos de les valencianes i els valencians”. Unides Podem ho feia per “la democràcia i els drets socials”; “per la república”, afegia Alberto Garzón, des d’Esquerra Unida.
Al Senat, Raül Romeva (ERC) ha acatat la Constitució “per imperatiu legal”, “com a pres polític” i “fins a la proclamació de la república catalana”, en una intervenció que ha generat la protesta del secretari quart de la cambra Rafael Hernando (PP). Al Congrés, Albert Rivera ha liderat les queixes contra les fórmules emprades pels diputats sobiranistes, de les quals ha responsabilitzat la nova presidenta de la cambra, Meritxell Batet, que ha resolt la controvèrsia apel·lant al reglament i a la jurisprudència.
Contra els crits i la falta de respecte s’ha pronunciat Batet en el seu discurs de presa de possessió, obligada per l’espectacle, abans de defendre la necessitat de construir amplis consensos, malgrat les discrepàncies.
Dos catalans als front de les cambres
Batet ha sigut una de les personalitats del dia, juntament amb el nou president del Senat, Manuel Cruz. Dos catalans se situen al capdavant de les cambres, complint el pla B del PSOE, després del nomenament frustrat del líder del PSC Miquel Iceta a la cambra alta, pel veto independentista al Parlament de Catalunya.
“Voluntat de consens” i “altura de mires perquè el Senat siga una autèntica cambra territorial”, ha demanat el substitut d’Iceta, Manuel Cruz, en el seu discurs com a màxima figura institucional de la cambra.
La seqüència es produïa a última hora del matí, després d’una sessió on fins el moment de la bronca la notícia havia basculat cap a la presència dels presos preventius electes i l’encaixada de mans de Pedro Sánchez, primer amb Oriol Junqueras i després amb Jordi Sànchez (JxCAT). Ha sigut una de les instantànies de la sessió, amb permís del socialista Agustín Zamarrón, el president de la mesa d’edat del Congrés. La seua poblada barba, d’estètica valleinclanesca i els seus comentaris l’han convertit en carn de memes a les xarxes socials. Un passatemps per a compensar el pes institucional de l’acte i la tensió que havia de vindre.
Gaysper al rescat
L’extrema dreta de l’hemicicle també ha enriquit l’anecdotari de la primera sessió. En absència de seients assignats, els diputats de Vox, els més matiners de la jornada, han ocupat la bancada immediatament superior al president del govern en funcions, qui pertany a la formació impulsora del matrimoni gai contra el qual s’oposen els de Santiago Abascal. Gaysper, la icona reivindicativa dels drets homosexuals que lluïen en la samarreta alguns diputats socialistes, ha aparegut per a equilibrar les coses, i ha convertit la foto d’Abascal amb la icona, en una altra broma massiva i recurrent en xarxes com Twitter.