Els pressupostos, la renovació dels òrgans estatutaris o el consell d’administració d’À Punt, lleis clau que haurà de negociar el PP a les Corts

Al setembre s'obri un nou escenari, en solitari, per al Partit Popular en el parlament valencià

Mazón a les Corts
El cap del Consell i el nou conseller d'Agricultura, Miguel Barrachina, saluden el nou síndic del PP, Juanfran Pérez, a l'hemicicle / Corts Valencianes

Les Corts han tancat esta setmana el període de sessions i s'obri ara un nou escenari per al Partit Popular, després que Vox decidira trencar tots els pactes autonòmics de coalició i la posterior eixida de partit d’ultradreta de l’executiu valencià. Així les coses, al setembre, el president Carlos Mazón ja no tindrà garantit ni el suport dels qui han sigut els seus socis de govern fins fa només deu dies ni la majoria necessària per a tirar avant el programa de govern.

Un escenari complicat per als populars, especialment de cara a aprovar lleis clau com els pressupostos que, ara per ara, estan bloquejats.

“Si no formem part d’un govern, no tenim eixe compromís d’haver de votar necessàriament el mateix en qualsevol situació”, avisava esta mateixa setmana el síndic de Vox a les Corts, José María Llanos.

De moment, el Consell ha aconseguit aprovar —amb el vot a favor del partit de Santiago Abascal— les primeres iniciatives legislatives després de l’eixida del seu soci, com ara les ajudes als afectats per l'incendi de Campanar o la pròrroga de les bonificacions al transport.

Tanmateix, el decret llei de simplificació administrativa de la Generalitat que es va aprovar este passat dilluns es va fer a canvi que al setembre es presente a les Corts com a projecte de llei per tal que es puga “perfeccionar o millorar”, en paraules del recentment estrenat síndic del PP Juanfran Pérez Llorca.

Mentre Vox fa gala de la seua independència per a votar, els populars ja s'han desmarcat al parlament dels seus antics socis en reclamar la dimissió de la presidenta de la cambra autonòmica, Llanos Massó, de Vox.

“Entenem i creiem que Vox també ha de tindre representació a la mesa de les Corts, però a mi m’agradaria que el president o la presidenta fora del PP”, apuntava Pérez Llorca este dilluns i minuts abans que Massó anunciara que no pensava dimitir: "Els mateixos vots que em feren presidenta de les Corts van fer Mazón president de la Generalitat", va remarcar.

Al setembre s'inaugurarà el nou període de sessions en el qual el Partit Popular es trobarà a soles a l’hora de negociar lleis clau com ara els esmentats pressupostos, la renovació dels òrgans estatutaris o el nou consell d’administració d’À Punt.

Des de l’oposició, el PSPV ofereix diàleg i ha manifestat que “la seua voluntat de dialogar sempre ha estat damunt de la taula”. Això sí, reclama del PP una actitud conciliadora "per a començar a construir, primer s’ha de deixar de destruir”, demanava el síndic socialista, José Muñoz.

Serà també al setembre quan compareguen els nous consellers per a explicar al parlament autonòmic les polítiques dels seus departaments. El president i els consellers ja han dit que no acudiran durant els mesos d'estiu en el marc de la Diputació Permanent.

També et pot interessar

stats