La primera diputada de les Corts amb síndrome de Down: "Les persones amb discapacitat, tenim capacitats"
Mar Galcerán (PP) fa una crida perquè la societat no prejutge el col·lectiu i afirma, que malgrat les barreres socials, en les últimes dècades s’han assolit avanços en àmbits com l’educatiu
“Les persones amb discapacitat, tenim capacitats. Si jo he aplegat a ser diputada, la resta de la gent amb discapacitat pot assolir qualsevol repte en la vida”. És la visió que ha compartit Mar Galcerán, primera diputada amb síndrome de Down que ha ocupat un escó a les Corts, en Les notícies del matí. Assegura que les barreres no les alça el col·lectiu amb discapacitat, sinó la societat.
Tot i això, per la seua experiència, en la seua intervenció en À Punt ha llançat dos missatges clau per a aplanar el camí cap a la igualtat: que les famílies no sobreprotegisquen el seu parent amb discapacitat i que la societat no prejutge ningú abans de conèixer la capacitat i formació que té.
“La societat ha d’adonar-se que les persones que tenen una discapacitat també tenim capacitats. Una de les traves que sol posar-me la societat és que no estic capacitada i em qüestionen per a exercir un càrrec de molta responsabilitat, però aquestes persones no em coneixen, tampoc saben quin és el meu currículum, ni tampoc com treballe. Per tant, abans de donar una opinió, han de conéixer la persona”, assegurava la diputada del PP.
En aquest sentit, Mar Galcerán ha remarcat que les barreres perquè les persones amb discapacitat se senten realment tractades amb igualtat les imposa la societat: “Ni les barreres ni les limitacions mentals me les pose jo, les transmet la societat”, assegura la diputada.
Tot i els entrebancs encara presents en la societat, la diputada del PP creu que s’ha avançat en la integració d’aquestes persones. De fet, posava com a exemple el sistema educatiu.
Al seu parer, encara que calen més recursos per a afavorir la participació real en els centres educatius, si fem la vista enrere, “fa quaranta anys no existia la llei d’integració escolar, en canvi, hui dia hi ha inclusió”. “No es tracta de deixar un alumne amb discapacitat al col·legi, ha de participar i involucrar-se en la vida escolar”, advertia Galcerán.
Un altre avanç, tot i que ha arribat tard, és el canvi de denominació en la Constitució espanyola, en l’article 49, on s’ha eliminat el terme disminuïts en favor del sintagma persones amb discapacitat. “M’alegre del canvi, abans s’hauria d’haver fet, però finalment ha arribat”, assegurava respecte al canvi lèxic que s’ha fet en la Carta Magna.