La primera mesura de Mazón: eliminar els impostos de successions i donacions
El ple del Consell integrat per PP i Vox estrena la legislatura al Museu Arqueològic d'Alacant amb l'anunci de bonificacions de fins al 99% per als dos tributs
El nou govern valencià, encapçalat per Carlos Mazón, ha aprovat aquest divendres les primeres mesures de la legislatura amb clara vocació d'estalvi fiscal. En l'estrena del ple del Consell, el gabinet ha donat llum verda a la que ha sigut una de les promeses estrela en la campanya electoral: posar en marxa el procés per a eliminar els impostos de successions i el de donacions a la Comunitat Valenciana, que graven la transmissió del patrimoni, rendes i herències. Una vegada aprovada la rebaixa en les Corts, els dos podran tindre bonificacions que arribaran fins al 99% de la quota tributària en el cas de parentiu de primer grau: fills i filles, cònjuges, pares i mares. L'anterior govern del Botànic havia previst recaptar uns 392 milions d'euros amb aquests tributs, que per primera volta tindran "igualtat de tracte" pel que fa a la quota bonificable.
El Consell integrat per PP i Vox ha inaugurat la legislatura en una reunió en el Museu Arqueològic d'Alacant (MARQ), un lloc "emblemàtic" i "volgut" per al nou president de la Generalitat, natural d'aquesta ciutat. "Mai més tornarem a pagar dues vegades per l'esforç i el sacrifici de tota una vida", ha proclamat Mazón en la roda de premsa posterior al ple en què ha anunciat la rebaixa fiscal. Per ser l'estrena de l'executiu autonòmic, ha sigut ell mateix qui s'ha posat davant del faristol per a donar compte dels acords assolits en lloc de la portaveu, l'exsíndica de Ciutadans Ruth Merino, que també és la nova consellera d'Hisenda.
Segons ha explicat Mazón, el que ha acordat el govern aquest divendres és la tramitació amb caràcter urgent del procediment per a elaborar el projecte de llei que modificarà la 13/1997 de la Generalitat, per la qual es regula el tram autonòmic de l'impost sobre la renda de les persones físiques i restants tributs cedits. Una vegada enllestit, es remetrà al Parlament valencià perquè hi done llum verda i puga entrar en vigor. El mandatari popular ha precisat que les bonificacions tindran efecte retroactiu des del 28 de maig de 2023, data en què tingueren lloc les eleccions autonòmiques que han permés a la coalició PP-Vox desallotjar el tripartit del Botànic —PSPV, Compromís i Unides Podem— del poder.
Actualment, l'impost de successions està bonificat al 50% amb caràcter general, tret d'algunes excepcions com en el cas de fills menors de 21 anys o persones amb grau discapacitat. I el de donacions no té "cap tipus de bonificació sobre la quota", ha remarcat Mazón. Al nou executiu no li sembla "just ni digne", especialment en el cas dels pares i els fills, recaptar "pel fet de la mort", ha defensat el president, que ha insistit que aquests dos gravàmens "havien de passar a la història" a la Comunitat Valenciana. Segons les dades que ell mateix ha destacat, durant la legislatura passada va haver-hi en 20.862 renúncies a herències "dignament guanyades" pels progenitors, mentre que en el primer trimestre d'enguany s'han incrementat els desistiments en un 24% respecte a l'any anterior, amb 1.558 casos.
Així mateix, el dirigent ha destacat l'"escassa incidència" que tenen aquests impostos sobre el total d'ingressos previstos en el pressupost de la Generalitat, perquè el de successions suposa "a penes l'1%" i el de donacions "a penes el 0,1%". Així, ha considerat que la minva en les arques públiques causada per les bonificacions del tribut es compensarà amb la "reactivació de l'economia" que provocarà la supressió de l'impost.
El Consell, preocupat pel deute i el dèficit
Durant la roda de premsa, el nou president ha mostrat "preocupació" per l'estat financer dels comptes que s'ha trobat en arribar a la Generalitat. I ha explicat que vol fer front al deute i al dèficit des de tres vies: la reactivació econòmica, la renovació "immediata i urgent" del finançament autonòmic per part del govern que isca de les urnes aquest 23J i la reducció de la despesa política.
En qualsevol cas, Mazón ha aclarit que el primer que farà Ruth Merino com a nova consellera d'Economia, Hisenda i Administració Pública és elaborar un informe sobre la situació actual de la tresoreria de la Generalitat i els comptes. A partir d'ací, ha advocat per sanejar els comptes mitjançant la reactivació econòmica "per una recaptació molt més justa que tinga a veure amb l'activitat econòmica i no amb la pressió fiscal".
Auditoria al conjunt de les àrees de salut
Al marge de la rebaixa d'impostos, Mazón ha confirmat la intenció, avançada per nou conseller de Sanitat, Marciano Gómez, de revisar la reversió pública de les àrees salut privatitzades, que el Botànic va recuperar. I més enllà. Ha anticipat una auditoria "detallada, ràpida, però rigorosa" del conjunt de les àrees de salut, "tinguen o no col·laboració publicoprivada".S'hi pot inferir que el nou Consell estudia reactivar l'extint model Alzira en el sistema públic de salut. Cal recordar que el nou titular de Sanitat va ser un dels impulsors de la incorporació de la gestió privada, fa vint anys.
Respecte a "l'autonomia municipal" en la cancel·lació de Camacuc
D'altra banda, s'ha escudat en el "respecte a l'autonomia municipal" per a evitar pronunciar-se sobre les controvertides primeres decisions a dos consistoris on el PP governa amb l'extrema dreta; el de Borriana (Plana Baixa), on el regidor de Cultura Jesús Albiol (Vox) ha cancel·lat la subscripció de la biblioteca municipal a quatre publicacions en valencià, inclosa la revista infantil Camacuc; i el de Torrent, on l'alcaldessa Amparo Folgado (PP) ha rebatejat l'auditori municipal per a retirar-li el nom del músic d'Al Tall Vicent Torrent, per la seua presència en "manifestacions pels Països Catalans".
Mazón considera que "no li correspon a un president de la Generalitat" valorar la decisió d'un ajuntament, i menys sense conéixer a fons el contingut de les decisions, "i algunes interpretacions de la realitat que alguns estan pensant".
Nomenaments en els pròxims dies
El president ha avançat que pròximament s'aniran designant els titulars de les secretàries autonòmiques i subsecretaries de les deu conselleries que integren el nou executiu i que després serà el torn de configurar la resta de l'entramat organitzatiu del Consell quant a directors generals, alts càrrecs i personal eventual. Segons ha explicat, en el ple d'aquest divendres el gabinet ha donat compte del decret publicat dijous en el Diari Oficial de la Generalitat, que redueix de 55 a 46 els alts càrrecs en el segon escaló de la Generalitat i fixa la composició i l'estructura de les secretaries autonòmiques. La prioritat, ha reiterat Mazón, és "l'estalvi en la despesa de polítics", de quasi "tres milions d'euros" durant tota la legislatura.
A partir d'ací, ha garantit que en successius plens s'adoptaran resolucions per a seguir amb l'optimització de la despesa política amb l'objectiu de "continuar prioritzant polítiques socials i decisions que afecten les persones". A més, ha anticipat que durant les setmanes següents es combinaran probablement plens ordinaris i extraordinaris del Consell per a anar "agilitzant la presa de decisions".