Les prioritats per als nous membres del Consell
Gestionar la sanitat postpandèmia, la reforma del finançament o accelerar les energies renovables, entre les tasques pendents
El renovat Consell de la Generalitat, el primer amb més dones que homes, és ja una realitat. Aquest dilluns les cinc noves incorporacions —en realitat quatre, ja que el conseller Arcadi España repeteix però canvia de cartera— han pres possessió del càrrec en un solemne acte al Palau de la Generalitat en què el president, Ximo Puig, ha destacat el perfil de gestió solvent i experimentat que hi aporten. L'objectiu de la remodelació, en paraules del mateix mandatari, "rellançar" la Comunitat Valenciana amb la mirada posada més allà de la recta final de la legislatura.
Abans d'entrar en l'acte i formalitzar l'entrada en l'executiu valencià, els nous integrants han exposat quines són les prioritats. A banda de la reubicació d'España, s'estrenen com a conselleres i conseller Raquel Tamarit, Rebeca Torró, Josefina Bueno i Miguel Mínguez.
Reconstruir la sanitat postpandèmia
Precisament el d'aquest últim és un dels noms que més expectació ha generat. Metge de professió, investigador de l'Incliva i sense afiliació política coneguda, Miguel Mínguez agafa des de hui el testimoni d'Ana Barceló al capdavant de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública amb el repte de gestionar la nova sanitat que s'obri en la realitat postpandèmica. En el centre de la diana, reestructurar l'atenció primària, gran damnificada de la crisi sanitària, amb innovacions en els centres de salut. Segons ha manifestat als mitjans abans de prometre el càrrec, seran imminents: "En els pròxims mesos la ciutadania començarà ja a notar canvis".
Redoblar la batalla pel finançament autonòmic
Arcadi España, nou conseller d'Hisenda i Model Econòmic, pren el relleu del seu antecessor, Vicent Soler, visiblement emocionat. És l'única de les cinc incorporacions al govern valencià que ha canviat una cartera per una altra i deixa arrere vora tres anys al capdavant de Política Territorial. Convertit en el nou home fort de l'executiu, aterra en Hisenda amb la promesa d'intensificar la batalla per la reforma del finançament autonòmic, una reivindicació que l'històric socialista que el precedeix en el càrrec no ha pogut veure materialitzada. "Hem avançat molt, però ja és una lluita no d'un partit ni d'un govern, sinó de tota la societat i en això hem de continuar", ha expressat España. Un altre gran objectiu en el timó de la cartera d'Hisenda serà la gestió dels fons europeus destinats a la reconstrucció postpandèmia.
Impuls a les renovables
A Rebeca Torró, que reemplaça España en Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, li costa triar una prioritat. "N'hi ha moltíssimes", ha reconegut abans de convertir-se en consellera. La fins ara secretària autonòmica d'Economia, Sectors Productius, Comerç i Consum agafa les regnes del departament "més inversor" del govern valencià amb un triple repte al davant: accelerar la implantació de les energies renovables, potenciar la mobilitat sostenible i activar l'obra pública. Advocada de formació, en seua la trajectòria dins de la coalició del Botànic destaquen la gestió de la compra de material sanitari durant la pandèmia i l'arribada de la gigafactoria de Volkswagen a Sagunt.
Encarrilar el finançament de les universitats públiques
També Josefina Bueno, successora de la independent Carolina Pascual en Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital hi veu molta faena per davant. "Les prioritats són moltes perquè sé que hi ha temes pendents que són molt urgents en les universitats, com el pla de finançament", ha apuntat. Justament l'elecció de Bueno, un perfil més polític que la predecessora, visibilitza l'aposta de Ximo Puig per a donar un impuls al Pla Plurianual de Finançament (PFF) de les cinc universitats públiques valencianes, el gran obstacle que té pendent de resoldre l'única conselleria amb seu a Alacant. Però entre els deures per a Bueno, també haurà de capitanejar l'aposta per la innovació i la digitalització, dos elements que ella mateixa ha definit com a "fonamentals" per als pròxims anys.
Continuisme en Educació
Raquel Tamarit, nova consellera d'Educació, Cultura i Esport, és l'únic canvi en el govern del Botànic alié al PSPV. La remodelació ha esguitat també les files de Compromís arran de la sobtada marxa de Vicent Marzà, coneguda la setmana passada. Tamarit, que fins ara havia sigut número dos de la Conselleria a càrrec de la secretaria autonòmica de Cultura i Esports, es converteix en el cap visible i vol seguir el treball iniciat pel predecessor, amb qui comparteix la professió de mestra. "El meu repte, encara que alguns el qualifiquen taxen de continuista, és continuar amb les polítiques valentes que ha iniciat Vicent Marzà", ha assegurat la nova responsable d'Educació.
Continuistes o plens de projectes, tenen per davant un intens any de faena. I amb la vista posada, com ha recalcat el mateix Puig, més allà de la legislatura que està a poc més d'un any d'acabar.