Podem proposa a Justícia que sense l'ús d'armes no hi haja delicte de sedició
Asens demana a Campo l'alliberament dels presos independentistes abans de les eleccions catalanes, via indults o reforma penal.
Unides Podem ha enviat al Ministeri de Justícia el seu esborrany de projecte de llei de reforma del Codi Penal per a la modificació del delicte de sedició, en el qual proposa que sense l'ús d'armes no hi haja delicte de sedició. La formació liderada per Pablo Iglesias entén que el text vigent dona lloc a interpretacions extensives perquè no preveu en la seua definició "el requisit de la violència o l'amenaça de violència".
En la seua proposta, la formació morada estableix expressament aquest requisit d'"ús il·legítim de la força física directa sobre les persones" i remarca que, perquè aquesta força es considere adequada per al delicte de sedició, "els revoltats han de valdre's de l'ús de les armes o altres mitjans perillosos aptes per a posar en greu risc la vida de les persones o causar lesions greus", segons publica El País.
D'altra banda, el president del grup parlamentari d'Unides Podem en el Congrés, Jaume Asens, ha urgit el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, a accelerar la reforma dels delictes de sedició i rebel·lió i la tramitació dels indults a favor dels 9 condemnats pel procés per a garantir la "normalitat" en les eleccions catalanes. Asens ha retret a Campo que obrira la porta a incomplir el termini que es va donar ell mateix per a presentar abans de final d'any l'esborrany de la reforma del Codi Penal per a rebaixar les penes dels delictes de sedició i rebel·lió i ajustar-les als estàndards europeus.
En la mateixa línia, ha instat Justícia a agilitar la tramitació d'aquests indults. Asens ha esgrimit que "les pròximes eleccions catalanes han de celebrar-se amb normalitat i és una anomalia que hi haja encara presos independentistes a la presó". Asens ha incidit en el fet que l'excarceració contribuiria a "destensar" el clima polític a Catalunya. Des del seu punt de vista, hi ha temps perquè isquen de la presó, "bé perquè el govern els indulte, bé per la reforma del delicte de sedició".
El diputat ha subratllat que Unides Podem té clar que han de ser indultats, però que el seu soci de govern "vol esperar a veure tots els informes" abans de portar el tema al Consell de Ministres. A més, ha apuntat a una possible dilació de terminis. Segons Asens, el Tribunal Suprem "está tardant més d'un per a elaborar un informe que no hauria de costar-li més d'una vesprada". "Volem pensar que no és una demora intencionada", ha dit.
Brussel·les no ha donat instruccions a Espanya sobre la reforma del Codi Penal
La Comissió Europea no ha fet cap petició oficial a Espanya en relació amb la reforma del Codi Penal, un assumpte que és competència nacional, segons ha indicat la Comissió Europea. A la pregunta de si Brussel·les ha demanat a les autoritats espanyoles alguna cosa relacionada amb la reforma del delicte de sedició, el portaveu de l'executiu comunitari, Eric Mamer, ha contestat que "no hi ha petició oficial de la Comissió Europea sobre aquest tema". Per part seua, el portaveu de Justícia, Christian Wigand, va recordar que la "reforma del Codi Penal és competència dels estats membres".
El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va avançar dilluns alguns dels elements previstos en la reforma del Codi Penal. Sobre la reforma dels delictes de sedició i rebel·lió, que també estan damunt la taula del debat de la futura norma penal, el ministre va dir que Europa és la que ha fet reflexionar sobre aquests preceptes que "grinyolen" i que "no havíem hagut de tocar mai". Va sostindre també que la reforma no suposarà en absolut una "destipificació" d'aquestes conductes, perquè el que va passar "és molt greu". Ara bé, va defendre que es donarà una resposta legislativa proporcional entre el bé jurídic protegit i els fets ocorreguts.