El PSOE assumeix que la investidura no serà aquesta setmana per discrepàncies amb Junts sobre l'amnistia

Les negociacions continuen "intensament" a Brussel·les i des del partit català no descarten que s'allarguen uns dies més

L'expresident català i eurodiputat Carles Puigdemnt, aquest dimecres en el Parlament Europeu
L'expresident català i eurodiputat Carles Puigdemont, aquest dimecres al Parlament Europeu / Europa Press

L'acord entre el PSOE i Junts sobre la futura llei d'amnistia encara no s'ha materialitzat i les negociacions continuen, sense pausa i "intensament", a Brussel·les. Els socialistes, que en un principi havien treballat amb un calendari que fixava per a aquesta mateixa setmana el debat per a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol, han donat pràcticament per perdut aquest escenari i assumeixen que no es farà realitat.

Les discrepàncies de les dues parts entorn de la norma que s'està pactant i que beneficiarà els encausats en el cas judicial del procés, són encara un impediment perquè hi haja una entesa i el partit independentista català garantisca el vot a favor per al candidat socialista. La nova data que s'albira per a celebrar la sessió parlamentària implica que es retardarà, com a mínim, a la setmana vinent. Ja ahir, de fet, ambdues formacions refredaren les expectatives de tancar un pacte imminent.

Fonts socialistes han afirmat aquest dimecres que hi ha "una probabilitat alta" que això passe, tenint en compte els esculls que estan aflorant en les negociacions sobre la llei d'amnistia. Perquè Sánchez poguera deixar resolta la investidura abans de divendres, quan comença la cimera del Partit Socialista Europeu a Màlaga, el pacte entre Junts i el PSOE hauria de tancar-se hui, per a poder celebrar el debat ja aquest dijous i la votació l'endemà. Un calendari que els de la rosa veuen poc probable, a pesar que dissabte i diumenge estan habilitats al Congrés.

El número tres del PSOE, Santos Cerdán, que està portant directament els contactes amb Junts en la capital belga, ha allargat ja una nit més la reserva a l'hotel on s'allotja des de diumenge. Per part de Junts continuen a Brussel·les, a més de l'expresident català Carles Puigdemont, la presidenta del partit, Laura Borràs; el secretari general, Jordi Turull; i la portaveu al Congrés, Miriam Nogueras. Tots s'han reunit aquest matí a l'Eurocambra.

En la mateixa línia que el PSOE, fonts del partit liderat per Puigdemont consultades per Efe insisteixen que encara hi ha temps per a aconseguir una entesa, per això no descarten que la negociació s'allargue algunes jornades més. Una possibilitat, segons les veus consultades, és que els equips negociadors deixen passar uns dies abans de tancar un acord perquè baixe la tensió en els carrers, després dels disturbis ocorreguts les dues darreres nits a Madrid. Mentrestant, el rellotge parlamentari continua avançant amb una única data marcada en roig: 27 de novembre. Aquest és el dia límit que hi ha per a votar la investidura de Sánchez, segons els terminis marcats en la Constitució. Si arribat aquest moment no hi ha govern, s'hauran de repetir les eleccions.

També et pot interessar

stats