El PSOE converteix el comité federal en un gran acte de suport a Sánchez

Els socialistes i el bloc d’investidura tanquen files al voltant del president del govern espanyol i reclamen la continuïtat de l’executiu

Pedro Sánchez i María Jesús Montero, aquest dimecres, en el Congrés
Pedro Sánchez i María Jesús Montero, aquest dimecres, al Congrés / Jesús Hellín (Europa Press)

El futur del govern espanyol està en l’aire fins dilluns i la incertesa marca l’agenda. El PSOE es mobilitza en massa i el bloc d’investidura tanca files al voltant del president de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, que des de fa tres dies guarda silenci absolut. La dreta el qualifica de "narcisista" i "infantil". 

Dimecres Sánchez va cancel·lar la seua agenda pública durant uns dies per a “reflexionar” si renuncia o no al capdavant del govern espanyol, després que un jutjat de Madrid va admetre a tràmit una denúncia de l’organització ultradretana Manos Limpias contra la seua dona, Begoña Gómez, per tràfic d'influències i corrupció en els negocis. 

Una denúncia que la mateixa entitat va admetre aquest dijous que se sustenta en retalls de premsa, alguns dels quals podrien ser notícies falses, com una que li atribueix erròniament una subvenció de què va ser beneficiària una dona amb qui compartia nom i cognom. La Fiscalia Provincial de Madrid ha sol·licitat que s'arxive la investigació, argumentant que no hi ha indicis de delicte que justifiquen l'obertura del procediment penal.

La decisió de Sánchez totalment inesperada i sense precedents, ha sacsejat el panorama polític i social del país, especialment perquè arriba en un moment en què els resultats de les recents eleccions al País Basc li permetran al PSE governar de la mà del PNB i les previsions per a les eleccions catalanes —el PSC es mantindria com a primera força i guanyaria almenys sis diputats, segons el CIS— preveuen més pes territorial per als socialistes. Així les coses, caldrà esperar fins dilluns, com ha indicat en l'escrit de quatre pàgines, a la compareixença que Sánchez farà per a donar a conéixer la seua decisió final. 

Les bases del PSOE es mobilitzen

Davant del risc de dimissió de Sánchez, el partit es mobilitza. De fet, este dissabte al matí, com estava previst abans de l’anunci de Sánchez, Ferraz acull el comité federal del PSOE, màxim òrgan del partit entre congressos, a les 10:30 hores, un acte que anava a servir per a aprovar la candidatura de la formació a les eleccions europees, però que ha modificat l'orde del dia i es reconvertirà en una mostra de suport al seu secretari general. Un intent de la plana major del partit de convéncer Sánchez que no dimitisca i per això esta reunió del comité federal també serà atípica: per primera vegada totes les intervencions seran transmeses en obert, quan habitualment el gros d'estes reunions són a porta tancada, i a més hi ha previst instal·lar diverses pantalles al carrer de Ferraz per a poder seguir-ho en directe. Amb l'absència de Sánchez, la vicepresidenta del govern espanyol i vicesecretària general de PSOE, María Jesús Montero, serà l'encarregada del discurs inaugural. Hi estaran presents tots els barons socialistes, llevat de l'expresident d'Aragó i secretari general d'esta federació, que no acudirà per raons mèdiques. Inclús Salvador Illa, candidat del PSE a les eleccions catalanes el 12 de maig, aparcarà la campanya este dissabte per a acudir a Madrid.

Pel que fa a la reunió de la comissió federal de llistes per a ratificar la llista del partit a les europees —que estarà encapçalada per la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera— s’ha ajornat a dimarts, quan ja s’haurà conegut la decisió de Sánchez.

A més, agrupacions de gran pes en nombre de militants, com la valenciana o l’andalusa, han contractat autocars —onze, en el cas del PSPV— perquè militants i simpatitzants acudisquen a Madrid a la concentració que tindrà lloc una hora més tard davant de la seu del partit i que es preveu multitudinària. 

Esta mostra de força se suma a les concentracions de suport a Sánchez que s’han organitzat durant tot el cap de setmana a les seus territorials del PSOE i que a València tindrà lloc este diumenge a les 11:30 a la seu del PSPV al carrer de l'Hospital.

Este dijous, la secretària general del PSPV i ministra de Ciència, Diana Morant, va tornar a mostrar el seu suport a Pedro Sánchez —com bona part dels ministres socialistes i líders territorials— i va alertar que “els dolents que fan la guerra bruta i enfanguen per a tombar el govern legítim no poden guanyar esta batalla”.

Per la seua banda, el PP pensa que és una maniobra. Per al president de la Generalitat, Carlos Mazón, la temptativa de dimissió de Sánchez “sona més a una carta en la mànega que a una carta d'amor” i ha criticat que la ciutadania està “massa acostumada a l'efecte sorpresa" i els canvis de ritme de Sánchez. El líder nacional del partit, Alberto Núñez Feijóo, ha criticat la “frivolitat inacceptable” i ha titlat el president de l’executiu de “narcisista” i “infantil” per esta decisió.

Sumar, Podem, ERC, EH Bildu i el PNB reclamen la continuïtat del govern

Pel que fa als partits del bloc d’investidura —Sumar, Podem, ERC, EH Bildu i el PNB—, a excepció de Junts, han fet pinya al voltant de Sánchez i pressionen perquè l’executiu espanyol tinga continuïtat. 

La vicepresidenta i líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha advertit que “l'ofensiva de la dreta ultra no pot eixir-se'n amb la seua” i ha reclamat que toca “defensar la democràcia, el bloc progressista i la legitimitat del govern de coalició que tant ha millorat la vida de la gent” del país. Els socis de govern han insistit que és necessari posar mesures que eviten el lawfare, la guerra judicial que han denunciat formacions com Compromís, Podem i els Comuns, que s’ha saldat amb víctimes polítiques com Mónica Oltra.

De moment, d’estes mostres de suport s’ha desvinculat Junts, més centrat en una campanya catalana, que ha donat el tir d’eixida este dijous i que ha tingut un absent Pedro Sánchez com a protagonista principal.

També et pot interessar

stats