Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

El PSOE denuncia a la Fiscalia el linxament del ninot de Sánchez en Cap d'Any per un possible delicte d'incitació a l'odi

La denúncia dels socialistes apunta la relació entre Revuelta, l'associació convocant i Vox, alhora que relaciona l'acció amb l'advertència de Santiago Abascal que la ciutadania podria acabar "penjant dels peus" el president del govern espanyol

En imatge, el moment en què dos homes pengen d'una soga el ninot que simula ser el president del govern espanyol, Pedro Sanchez / Diego Radames (Europa Press)

El PSOE ha denunciat a la Fiscalia General de l'Estat el linxament d'un ninot de grandària humana que imitava el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a les portes de la seu del partit a Madrid la nit de Cap d'Any. Els socialistes consideren que els fets poden constituir un delicte d'incitació a l'odi i subratllen en la demanda la relació dels organitzadors de la protesta, l'associació Revuelta, amb Vox. Vora 300 persones assistiren a la perfomance, en què el ninot es va penjar primer d'una soga i després es va destruir a colps d'estaca al costat de les oficines centrals del PSOE al carrer de Ferraz. En l'acte retransmés en directe per YouTube i diversos perfils de xarxes socials, es van proferir amenaces contra l'executiu i es van exhibir banderes franquistes. 

L'escrit assenyala la responsabilitat dels presentadors de l'esdeveniment i enumera diversos actes vandàlics en les protestes contra les seus del PSOE convocades en les últimes setmanes per Revuelta. Els socialistes estableixen un vincle entre aquesta organització, el partit de Santiago Abascal i les manifestacions d'aquest en la presa de possessió de Javier Milei a l'Argentina, on el líder de Vox va afirmar que "arribarà un moment en què el poble voldrà penjar dels peus Sánchez".

Per a justificar la tipificació del delicte com a possible "incitació a l'odi", el PSOE ha apel·lat a la persecució del partit durant la dictadura, ja que el tipus penal només pot aplicar-se quan s'amenaça col·lectius vulnerables.

Addicionalment, la denúncia suggereix que els actes també poden constituir delictes d'injúries contra l'autoritat en exercici del seu càrrec, injúries i amenaces greus al govern de la nació, amenaces al president del govern i incitació a la violència.

La convocatòria "el raïm a Ferraz" va ser comunicada per un particular, Antonio Martínez, a la delegació del govern a Madrid, en nom de l'Associació Social de Majors (Asoma), una altra organització en l'òrbita de Vox. Martínez, de 58 anys i simpatitzant de l'extrema dreta, és l'única persona que ha prestat declaració pels fets. Va declarar a la Policia Nacional que no va participar en l'organització de l'acte, sinó que va mediar com a favor a Revuelta. L'associació va anunciar la convocatòria amb tres setmanes d'antelació en el seu perfil social d'X en un missatge en què també demanava donatius per a la causa.