Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

El PSOE es garanteix la investidura amb el pacte que segella amb el PNB

Sánchez necessita els vots de la formació nacionalista perquè la seua investidura tire avant en una primera votació, o l’abstenció, en la segona

El president Sánchez i el líder del PNB, Andoni Ortuzar, durant la signatura de l'acord d'investidura del 2021 / PNB
À Punt NTC @apuntnoticies
10 de novembre 2023 - 10:02 Actualitzat: 11 de novembre 2023 - 11:14

El PNB i el PSOE han tancat aquest divendres un acord per a donar suport a la investidura del candidat socialista a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, que previsiblement se celebrarà la pròxima setmana (en un principi els dies 15 i 16, segons fonts socialistes). Es tracta de l'últim dels pactes d'investidura que el PSOE ha signat els últims dies amb diferents formacions polítiques per a aconseguir els vots a favor de Sánchez.

El president de l’Euzkadi Buru Batzar, és a dir, el consell executiu del PNB, Andoni Ortuzar, i Sánchez signaran aquest matí el pacte a Madrid.

El PSOE necessita els vots del PNB perquè la seua candidatura tire avant i Pedro Sánchez puga arribar a la presidència del govern espanyol en una primera votació, mentre que en una segona n'hi hauria prou amb l’abstenció dels nacionalistes bascos.

Concessions a l'autogovern i impuls al basc

Fonts de la formació nacionalista basca han indicat a Efe que allò que signen amb el PSOE és exclusivament un acord per a la investidura de Sánchez, no de legislatura, i han destacat que inclou progressos importants en les transferències de l'Estat al País Basc. Concretament, han precisat, s'avança en l'autogovern present i futur, en el marc basc de relacions laborals i en l'impuls al basc.

El suport d’aquesta formació, unit al de Sumar, el de les formacions catalanes d’ERC i Junts, així com el dels gallecs del BNG i els també bascos de Bildu és necessari perquè Pedro Sánchez puga revalidar la presidència de l’executiu espanyol.

Amb els vots dels nacionalistes bascos, que garanteixen un govern progressista, hi hauria 178 vots a favor, el que suposaria una majoria absoluta que donaria el govern a Sánchez.

Una vegada garantits els suports, no es descarta que el ple d’investidura se celebre el 15 i 16 de novembre.