Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

El PSOE retalla distància amb el PP i Vox agreuja la caiguda, segons el CIS

Sumar es consolida com a tercera força en el baròmetre de desembre, elaborat després de la investidura i les negociacions de l'amnistia

Sánchez i Feijóo se saluden en el Congrés durant el debat d'investidura de novembre / E. Parra (Europa Press)

Si se celebraren eleccions generals ara mateix les guanyaria el PP amb el 33,2% dels vots, segons el baròmetre de desembre elaborat pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). L'entitat estadística, que ha publicat l'enquesta aquest dijous, continua mantenint els d'Alberto Núñez Feijóo al capdavant de la contesa electoral per segon mes consecutiu, però també atorga un lleuger increment de suports per al PSOE de mig punt que els permet acurtar distàncies, perquè els conservadors perden set dècimes. Així, des de novembre i amb la investidura i les negociacions de l'amnistia ja resoltes, el partit liderat per Pedro Sánchez es queda a penes a punt i mig dels populars, quan el mes anterior el marge popular sobre els socialistes s'havia eixamplat a 2,6 punts.

D'altra banda, el CIS de desembre arreplega una nova davallada de Vox, que continua agreujant la sagnia i obtindria en l'actualitat el 8,5% dels vots, punt i mig menys que en el baròmetre anterior. La formació encapçalada per Santiago Abascal anota així el pitjor registre en l'estadística des que va irrompre en el Congrés.

La tercera plaça és per a Sumar, que es consolida com a primera força alternativa a PP i a PSOE i manté el mateix percentatge de suport que en novembre, 11,8%. La plataforma liderada per la vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, engloba tots els partits que firmaren la coalició, entre els quals estan Compromís, Més Madrid o Esquerra Unida. El CIS també contempla ací dins els resultats de Podem, ja que trencaren amb Sumar per a passar al Grup Mixt en el parlament espanyol quan el baròmetre de desembre estava en plena elaboració.

L'enquesta del CIS deixa, a més, Díaz com la líder política millor valorada —amb una nota de 4,46 punts-—; seguida del president espanyol, Pedro Sánchez (4,29), i del màxim dirigent del PP, Alberto Núñez Feijóo (4,14), que baixa al tercer lloc a pesar que en el baròmetre de novembre l'encapçalava. En la cua repeteix l'ultradretà Abascal, que es queda amb 3 punts.

Pel que fa a les formacions independentistes, que aquesta legislatura han tingut la clau del govern espanyol, Esquerra Republicana de Catalunya conserva un percentatge de vot de l'1,9%, Junts es queda en l'1,3%, Bildu obté l'1,1% i, finalment, el PNB tanca amb el 0,9%.

Protestes davant les seus socialistes per l'amnistia

En aquesta entrega del CIS es pregunta els voluntaris entrevistats per l'opinió que tenen sobre les manifestacions convocades davant les diferents seus del PSOE a tot Espanya per a protestar contra la futura llei d'amnistia, actualment tramitant-se en el Congrés. El 44,7% de la mostra considera que aquestes concentracions, que en ocasions puntuals registraren episodis de violència i enfrontaments amb els cossos policials, no estan justificades, mentre que el 40,8% sí que creu que tenen motiu.

El sondeig, a més, revela que el 93,8% dels consultats assegura "conéixer o haver sentit parlar" de la citada proposició de llei, però sols l'11,1% —un de cada deu— admet haver-se-la llegida. El 77,1% confessa no haver-ho fet.