Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

El PSOE manté la presidència del Congrés amb Armengol per 178 vots i encarrila la investidura

L'expresidenta balear s'imposa per majoria absoluta a la popular Cuca Gamarra i el bloc progressista s'assegura el control de la mesa, mentre que Vox es queda sense lloc després de trencar amb el PP en les votacions

Francina Armengol, després de ser escollida nova presidenta del Congrés aquest dijous / Chema Moya (Efe)
Laura Garsando @apuntnoticies
17 d'agost 2023 - 11:10 Actualitzat: 18 d'agost 2023 - 08:18

L'expresidenta de les Illes Balears Francina Armengol és la presidenta del Congrés en la XV legislatura, que comença a caminar aquest dijous, i el bloc progressista controlarà la mesa. L'aspirant socialista al seient principal s'ha imposat a la candidata del PP, l'exportaveu parlamentària i número dos del partit, Cuca Gamarra, per 178 vots a 139. Ho ha aconseguit en primera votació, després que el PSOE haja tancat aquest mateix dijous un pacte amb Esquerra Republicana i altre preacord amb Junts a canvi d'assegurar-se el seu suport. L'entesa, que entre altres assumptes oficialitza l'ús del català en les sessions parlamentàries, ha arribat pocs minuts abans que s'iniciara el ple i ha desfet l'empat de forces a favor del bloc d'esquerres, tot i que el PP és el partit amb més diputats a l'hemicicle, 137.

La pugna entre Armengol i Gamarra per encapçalar la mesa del Congrés ha sigut menys ajustada del que es preveia perquè Vox, soci del PP en molts governs municipals i autonòmics—la Comunitat Valenciana, sense anar més lluny—, ha decidit votar el seu candidat, el diputat valencià Ignacio Gil Lázaro, que fins ara era vicepresident quart. Aquesta maniobra ha tallat de soca-rel qualsevol opció de Gamarra per a ser presidenta, ja que només ha aconseguit reunir el suports dels 137 parlamentaris del PP i els dos dels d'Unió del Poble Navarrés i Coalició Canària.

El vot a favor dels independentistes catalans ha garantit que la balear es fera amb el preuat seient amb dos números més del que marca el llindar de la majoria absoluta (176), necessària en primera volta. Als 121 diputats que té el PSOE s'ha sumat en la votació el suport dels 31 parlamentaris de Sumar, set d'ERC, sis d'EH Bildu, cinc del PNB i el del BNG. Des del primer moment la incògnita més gran era què farien els set diputats de Junts, que finalment també han optat per fer costat a la socialista. Des d'aquest dijous, Armengol pren el relleu de la seua companya de partit Meritxell Batet i es converteix en la quarta dona que presideix l'òrgan rector del Congrés, tercera autoritat de l'Estat.

La jornada constitutiva de la cambra baixa ha començat puntual a les deu del matí. Aquesta primera cita parlamentària l'ha dirigida una mesa d'edat provisional i configurada a propòsit. L'ha presidida la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, com a parlamentària de major edat, i ha sigut assistida pels dos diputats més joves, Ada Santana i Ferrán Verdejo. Narbona ha obert la primera sessió plenària demanant a tots els nous diputats i diputades que exercisquen la funció parlamentària amb "honestedat, rigor, exemplaritat, respecte, responsabilitat i empatia". I que, més enllà de les diferències ideològiques, treballen perquè la societat conceba la política com "el que hauria de ser": un instrument per a "millorar la vida de les persones" i no per a prevaldre "interessos particulars".

Per la seua banda, Armengol s'ha estrenat en el càrrec de presidenta del Congrés donant llum verda per a utilitzar també qualsevol de les tres llengües cooficials a Espanya en l'hemicicle. Des d'ara, els diputats i diputades podran parlar i debatre tant en espanyol com en català, basc o gallec. La nova presidenta del Congrés es reunirà aquest divendres amb el rei al Palau de la Zarzuela per a informar-lo de la constitució de les Corts Generals de la 15a Legislatura, segons han confirmat fonts parlamentàries. És una trobada protocol·lària que té lloc cada vegada que s'obrin el Congrés i el Senat, on Armengol ha d’informar el monarca de la composició de totes dues cambres, abans de la ronda de consultes del rei amb els portaveus dels diversos partits de cara a proposar un candidat a la investidura. Una ronda de consultes per a la qual encara no hi ha data, però que podria ser fins i tot la setmana vinent.

Així queda la nova mesa del Congrés, amb Vox fora

A continuació ha arribat el moment de les votacions, en papereta i urna, amb la presidència de la mesa en el centre de les mirades. Els acords que ha tancat el PSOE amb els dos partits independentistes catalans moments abans de començar la sessió han esclarit els dubtes que sobrevolaven la pugna entre Francina i Gamarra, amb l'aspirant socialista com a vencedora clara. Després de triar la nova presidència de la cambra, els 350 representats han hagut d'escollir, també d'un en un i en urna, les quatre vicepresidències i els quatre secretaris del màxim òrgan del Congrés.

Composició final de la mesa del Congrés en la XV legislatura / À Punt NTC

Finalment, el PP s'ha emportat dues de les vicepresidències, mentre que PSOE i Sumar comparteixen les altres dues. Vox, tercera força parlamentària, s'ha quedat fora de la mesa en no haver pogut retindre la vicepresidència quarta que ostentava ni tampoc cap secretaria després d'haver trencat amb els populars en les votacions. La formació ultra que lidera Santiago Abascal ha decidit ficar la papereta del seu aspirant a la mesa en totes les votacions davant de la negativa dels d'Alberto Núñez Feijóo de fer-los un lloc.

El socialista Alfonso Rodríguez de Celis, vicepresident primer del Congrés, ha revalidat el càrrec amb 113 vots a favor, mentre que el PP ha situat el seu aspirant, Antonio Bermúdez de Castro, en la segona vicepresidència amb 73 paperetes. L'empat en primera ronda entre les diputades del PP i de Sumar, Marta González i Esther Gil, ha obligat l'hemicicle a votar per segona vegada per a esclarir quina de les dues ocuparia la vicepresidència tercera. Finalment, l'aspirant dels socis progressistes s'ha avançat per 178 suports i, per tant, la popular es converteix en la quarta vicepresidenta. Tant Gil com González són dues cares noves, ja que els diputats que ostenten la u i la dos són veterans en la cambra.

Pel que fa a les secretaries, les dues primeres són per a Sumar i el PSOE. Corresponen als diputats Gerardo Pisarello (En Comú Podem) i Isaura Leal, que han tret 101 i 77 vots, respectivament. El PP ha aconseguit amarrar la tercera i la quarta de la mà dels parlamentaris Guillermo Mariscal Anaya (71 vots) i Carmen Navarro (67). Amb aquest repartiment, el bloc progressista s'assegura la prevalença en l'ens de govern del Congrés després d'haver aconseguit cinc dels nou seients que es disputaven: la presidència, les vicepresidències primera i tercera, i les secretaries primera i segona. El PP, el gran derrotat de la jornada, es queda en minoria amb les altres dues vicepresidències i dues secretaries.

Pròxim objectiu, la investidura

El desenllaç d'aquesta sessió era decisiu per a la resta de la legislatura i ajuda al PSOE a encarrilar una possible investidura perquè Pedro Sánchez revalide el càrrec de president del govern espanyol. Els dos partits majoritaris, PP i PSOE, acudien a la cita amb l'objectiu d'assegurar-se la majoria en la mesa del Congrés, que finalment s'ha decantat a favor del bloc d'esquerres i ha deixat els socialistes com els guanyadors d'aquest primer assalt de la legislatura. El control del màxim òrgan del Parlament cobra gran rellevància, perquè d'ell depenen decisions transcendentals que poden decantar la balança en l'equilibri de poders de les formacions polítiques. Té l'última paraula, per exemple, en la formació dels grups parlamentaris, però també li correspon fixar l'agenda de l'activitat parlamentària, dirigir els debats o donar el vistiplau a l'obertura de comissions d'investigació.

Els dos blocs que integren l'hemicicle s'han quedat tan ajustats després del 23J que no deixen entreveure majories clares. El resultat de la composició final de la mesa ha dibuixat un primer esbós del que podria ocórrer en una futura sessió d'investidura per a designar el pròxim cap de l'executiu espanyol. No obstant això, els partits independentistes catalans, que han tingut la clau per a designar Armengol com a presidenta de la cambra baixa, ja han advertit al PSOE que aquest suport no implica cap xec en blanc per a la investidura i que aquesta segona negociació haurà de ser a banda i començar-se des de zero. A aquest escenari cal afegir la ruptura de PP i Vox en l'òrgan rector del Congrés, que els han deixat en minoria i complica les opcions de Feijóo perquè el rei Felip IV el propose en la investidura.

Eleccions 23J